BNO: 單人走難攻略 (個人風險 + 最低成本)

853 回覆
526 Like 26 Dislike
去澳洲
俾人彈回頭果啲我估可能係支港人博大霧多
因為香港人真係有樣睇. 起碼英文對答會OK, 有禮貌, 最緊要有BNO
如果有D 藍絲又想博大霧, 英文又唔去學, 又當自己大爺無禮貌, 甚至乎無BNO. 我覺得英國入職職員趕佢地走係好岩既事. 因為佢地唔係香港人
因為香港人真係有樣睇. 起碼英文對答會OK, 有禮貌, 最緊要有BNO
如果有D 藍絲又想博大霧, 英文又唔去學, 又當自己大爺無禮貌, 甚至乎無BNO. 我覺得英國入境處職員趕佢地走係好岩既事. 因為佢地唔係香港人
但個人都唔可以短租
不過反正都係當長住~6個月都可以掛 ? 除非份工搞到你要轉場
呢樣都係我最擔心
都未到個區就係決定租邊區....如果搵唔到工就真係仆街死
家庭理論上d錢鬆動過 單人d ?
咁餉30% 係點分配用法
間屋租個陣俾cash?
嚟到先買啦,giffgaff sim card喺超市都有
LOTR 係咪一離開英國境就會cancel?
定係話半年就半年先完?
我咁問因為見羅冠聰可以去其他國家
97後可能要勸屋企人同你一齊過黎英國.
或者申請Working holiday 走人
我呢層都唔係好清楚. 不過可以黎到呢邊問.
而家疫情既狀態下, 我諗我入左境英國半年內都唔會外出
香港就更加係一去無回頭. 唔打算返
留名
完全同意,冇膽走就冇膽走,唔好講咁多廢話,由於時間關係,我已經準備咗一個走嘅藉口列表俾大家參考:

0歲:剛剛出世唔使走
10歲:等佢讀多幾年書先,依家去外國好易俾人蝦
20歲:等佢讀埋大學先走
30歲:出嚟做咗幾年野冇理由依家走
40歲:事業嘅高峰唔應該走
50歲:搵多幾年錢退休先走
60歲:退休嘆幾年先走
70歲:我咁老,走來有咩用
80歲:我都就嚟死啦,點解要走
90歲:一世人咩都見過曬,唔使走啦

(如果要照顧屋企人嘅除外,係值得敬佩)

重有咩籍口請出招
我識煮野食,儲夠錢,但無bno
利申 engine fg

完美列出港豬一生人既借口
好想PIN 呢個
我覺得暫時都係唯有
1.自己報working holiday (澳、紐、加、英)
2.說服父母一齊去英國
3.手足救手足計劃
我而家拍一條講一講無BNO 既手足可以點
Lm
有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞