BNO: 單人走難攻略 (個人風險 + 最低成本)

853 回覆
526 Like 26 Dislike
去開Iceland 同co-op
最鐘意Lidl, 超抵
完全唔知tesco 有出前丁
多謝你講比我聽. 等陣落街買番包試下先
最簡單既做法就係仆街政府見多人走既話
突然整高中武肺既確實數字,順勢禁埋航空
再加上如果你突然爆到幾百幾千甚至幾萬既話,到時應該會唔少國家主動封香港關
都唔洗咩健康碼
係. 好心郁啊我本身, Manchester D 租平倫敦一半.. 不過始終London 機會多D. 想試下幾個月先心熄
我怕係10.10 中共會有動作.
到時台海問題一定封領空. 咩人都唔洗走
可能真係唔係好多時間淨......
LOTR唔計定居應該唔得 要等BNO visa

因為正常移民都幾難一次過過左去就唔走...係我地要趕住走姐
咁必要既野一定帶住過, 因為海運過去都要個幾月咁上下
最怕唔拖唔水又唔係打,係度拉鋸
想講香港8月個出境人數都係1萬5左右, 當有8-9成真係走佬
計埋7月, 都係得萬幾個人走左
但每個人如果帶10萬走. 呢度已經搬走左10億錢
何況咁早走得好可能係中產. 呢度分分鐘已經上100億
當有10萬個人走既時候. 上千億資金外逃. 個陣時一定落閘
所以趁早走既意思係咁
最起碼要快過班藍絲
留佢地係度同慢慢政府鬥啦...
一定會. 中共最想拉鋸.
身邊仲好多人覺得唔會鎖國唔會打仗
明既, 始終有僥倖感
僥倖感害死人啊...
希望大家做足準備. 2020年唔係咁簡單就可以完到
尤其香港地d人有層樓就有幾球,
一走既話d資金就幾球幾球就流走
其實始終有人要係被留低. 我想個D 係藍絲, 而唔係手足. 亦都唔係連登既巴絲.
以家已經去到以言入罪、打壓異見地步
所以老老實實
如果LOTR 又想搬野走 一去無回頭
個所謂最低成本係要上調

除非話喺香港pack好哂野
放喺親友度 等到下年先寄過去
LOTR 入得都係急走. 唯有叫屋企人寄
我覺得而家都係分批行動既時候
正常用得LOTR/ BNO5+1, 都唔會係中上階層既人. 個D好多都一早移左民, 都係中下階層多.
所以最好都係有人行先,有人典後. 咁樣flexible 好多.
咁會keep住睇你,我都要諗係未真係去曼城/伯明翰好,如果london真係機會好好多可能住遠d都去london,同女友兩個人黎但埋貓,勉強係一個family
有貓
我女朋友個2隻係佢屋企人度
佢成日好掛住, 又忍唔住喊咁.
真係好慘.

我打算會不斷update 呢邊既資訊, 住屋啊. 搵工啊. 開銀行戶口啊. 錄唔切. 太多
最想都係鼓勵手足同巴打絲打們過黎先. 時間唔等人
推一推
你好有心,大家都唔會介意你慢,你個邊生活要緊,女友無bno,想急住lotr都唔得
要移民就現在去,係未比人拎DNA之前走,為自己同家人著想下。
多謝巴打
我其實日日都仲睇緊香港D 野, 我好擔心香港之後點
最擔心既係無錢過黎既手足. 如果我有錢一早開公司請佢地過黎
可惜我都只係一名窮L. 唯有努力拍片比多D 資訊比大家

Btw, 其實就算係伴侶都可以一齊過黎
即係你有BNO, 可以帶一個無BNO 既女朋友
好似係證明到2年關係就得
呢個要實證先可以同你講100% WORK
佢都係岩岩先confirm offer , 記得係9鎊半一個鐘. 我覺得作為第一份工係算唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞