BNO: 單人走難攻略 (個人風險 + 最低成本)

853 回覆
526 Like 26 Dislike
有冇推介 我都會帶 暫時睇完啲推介台灣果隻最好
我帶我屋企用緊果個過去
多謝分享最令人擔心真係搵工
雖然你地係咁話自己英文差 可唔可以講下女朋友其實CE/DSE咩lv/ugrad參考下
英文廢既我都表示好擔憂
佢ue F
又出賣佢
多謝希望你都快啲搵到工再分享

難民走法
前線有嘢講
https://lih.kg/2200136
你知唔知張相入面係發生咩事?不如做下資料搜集再講
果邊由零開始做藍領(因為驚文職冇人請)
d公司見你咩都唔識會唔會請?

背景:做緊政府工 冇任何技能 25歲
如果我係你, 我會過去英國搏一搏
至於邊度搵工, 做什麼工, 係要你自己搵, 無人教到你
但係都要有心理準備, 搵唔到你想做既工要買機票返香港
有冇講邊個部門會問?
旅行社? 航空公司? 香港入境處?
航空公司checkin會問
不過英國係規定一定要有return ticket

來回機票嘅價錢唔係單純單程x2
其實我第一次入境英國係單程機票
仲要係用旅遊簽入
係問幾句only
我覺得鎮定D, 解釋到既話其實無咩可能會遣返你
因為香港真係危險. 想過黎避半年唔得咩..
UK入境反而冇問題
係香港 side嘅問題
1. checkin嗰陣扭計唔出bording pass畀你
2. blue objects報串
香港個邊真係買BA 啦. 地勤我個陣都有問我單程做咩
我話因為可能會轉機去其他國家, 就無理我
say cantonese. i know you know cantonese
「因為可能會轉機去其他國家」
在香港機場櫃位小姐可以咁樣同佢講
但係去到英國就唔好咁樣講

因為 LOTR status, 由現在至出年一月申請 5+1, 原則上, 係唔可以離開英國的
直至到 5+1 批准咗, change of status, 由 LOTR 到 IRL, 就一年可以離開英國最多 180 日 (個 Guidance 咁樣寫)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞