BNO: 單人走難攻略 (個人風險 + 最低成本)

853 回覆
526 Like 26 Dislike
今次係無咩事都唔好返香港,除非有準備係返唔到 / 返到走唔到

Btw 無退路先令人有決心,好似係
基本簽兩年,第三年好似要係肉廠/農場打夠某個時數工
3年都夠做. 到時香港都唔知比中共玩成點
澳洲實會再放得更鬆
無BNO既手足真係快D 用WH 去澳洲
要多D人講呢個
Lm
3年都夠做. 到時香港都唔知比中共玩成點
澳洲實會再放得更鬆
無BNO既手足真係快D 用WH 去澳洲
要多D人講呢個
680磅其實都貴喎
你住係邊區 ?
有冇車牌個D ?
倫敦係咁上下
我住係東面Zone 2, 初頭起步搵工搞咩都方便D
黎緊會搬去Zone 4, 再平d
LOTR係咪最多用到下年1月就冇?
因為一開始個2.5年visa 都唔平
有得搵到工後俾就想搵到工後先俾
你依然會係zone 2 返工 ?
zone 4 去zone2 大概要幾耐 ?
我見佢有月票
如果跨zone返工 基本上都係買月票抵 ?
留名
一個人真係好傍惶
其實有冇咩決定性因素令你揀到住邊
唔知頭唔知路真係好難決定
淨係知London多啲機會
但完全唔知住邊個zone/town
祝樓主可以係英國有好發展融入當地
事業有成 有影響力為香港發聲
我冇咁急去
打算下年 3 4月先過去
都係一個人 打算airbnb住下唔同城市2星期左右 用2個月時間揀個地方settle

不過好多謝樓主既資料 因為我都係最擔心工作 因為香港都係個濕9白領 仲疊埋心水做洗碗都做住先
唔係. LOTR = 入境個刻計起有得搵野做同stay 6個月
咁BNO5+1, 你想過埋呢6個月先申請都得
佢無限你幾時去Apply
Zone 4 去Zone 1-2 大概係45分鐘至1小時
你當好似搬左去屯門咁
初到步咪住住尖咀/九龍個邊先囉(即係英國Zone2)
適應左少少, 就可以搬去屯門/元朗呢d (Zone 4). 住得大d, 舒服d, 平d
一俾俾哂五年,唔好俾自己有退路

早完捱完5+1都唔係壞事丫
其實一定會有
唔好話一個人, 我地2個人都會覺得有壓力
仲要放低香港咁多野, 真係唔易
女朋友喊都唔知喊左幾多次
所以先想比咁多資訊比大家. 希望可以幫到大家少少
呢邊識到d 香港人
同年紀既都好多好caring , 好岩傾. 因為大家都係走難咁過黎
互相照應下會舒服好多
LM
我覺得係要睇你本身有幾多錢
我建議住東面zone 2 先, 因為又唔係離city center 太遠. 租金又接受到
然後搵工就由自己最近個點不斷send 到最遠
到時有offer 先再考慮搬
所以一開始租地方最好真係租sharehouse
1-2個月閃人都得.
單人租樓攻略睇黎要錄番條
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞