BNO: 單人走難攻略 (個人風險 + 最低成本)

853 回覆
526 Like 26 Dislike
有冇睇條片?
等到美國出聲講走人
冇可能買到機場走
唔好諗到咁樂觀
2020仲咁諗中共
完全錯撚哂
好. 我係度文字版簡略講一講
我會拍條片講
首先到步時我租左15日, 然後係呢段時間就即刻上spareroom 同埋出去睇房.
因為要搬左去share house 先可以收到信, 有住址證明先可以申請bank account.
所以我用左大概10日左右搵到下一個地方住
就係短租2個月
而最近屋企人都過埋黎
我地就趁share house 完約, 搬左去zone 4, 唔再住sharehouse. 住whole property 個種, 所以我諗講租屋我可以cover 晒單人/情侶同家庭各方面要考慮既野
其實疫情下真係難走
之前有單新聞係有對夫婦想過澳洲. 點知上唔到機而家. 卡左係度. D 傢私已經到左步
同埋美國已經蝕到入肉咁賣左美領館, 好多signal 係出現緊
香港就算係變成戰場都唔幾秒就打完
攻防戰都唔會係近岸地區出現
其實未來既事情都係估計:
我根據trump 之前講既言論, 佢有講過係地圖上, 香港係part of china, 好難搞.
佢亦都有講過如果中共出手台灣, 美國唔會留情
所以好有可能係如果中共真係唔知死, 真係想出手搞台灣. 比美國極速收左佢皮, 咁香港政府可能真係會直接倒台?
但美軍會唔會登陸香港去管治香港呢?
Trump 暫時既戰略方針都係bring d 士兵番屋企.
所以南海同台海既衝突都會係海空軍, 而唔會係陸軍
所以最怕既係香港人到時都係受到軍政府既威脅而粒粒亂.
所以呢個時候就睇英國政府會唔會想接收番香港呢個地方
因為要直接收軍政府皮係要靠一個合法有權力有軍力既政府
如果歸英成功, 咁留係香港係無問題.
不過推論到呢一步, 都已經係要過左好多個step. 同埋如果結論最後都歸英. 咁而家早D 黎英國係無衝突.
Lockdown 係逐步解放左. 市面氣氛環境好過香港太多. 我個陣係香港, 我住油尖旺. 到處都係結業, 有時都好冷清下, 消費意慾真係無以前咁高. 但倫敦呢邊市中心, 好多鋪面照常營業. 係zone2-4 呢D 地方D 小店基本全部保左落黎, 因為租金唔算貴同政府有資助. 所以我對英國呢邊既經濟係有信心過香港. 唯一要擔心係未來脫歐既事, 但今日英國同日本居然傾到 CPTPP, 新既trade deal . 我信美國作為大佬既一定會比住D trade deal 比佢D 同盟國, 所以英國一定唔會比佢死. 容乜易經濟一差又走左去奶共
明白各人有唔同既擔憂
只係如果話文宣同遊行示威都要急急腳走
咁做電台網台既評論人員要唔要走?
你就想啦
香港個地理位置太壞
基本上南海開拖
一定死撚緊
真係各人擔憂, 有時名人出名, 中共郁得都有避忌
反而無人識既, 死左都唔知咩事.
不過我見中共都開始無咩再理呢D 野
想郁就郁
同埋我認為參與遊行示威只係中風險. 未去到要急住走, 如果你想走先當然係最好.
中共最針對既係唔出名, 無名氏既搞手. 呢D 係一定會拉.
風險係自行評估
同埋有風險都唔代表一定要走
有好多有覺悟既手足係有好大覺悟留低
我只係想幫D 想走既手足. 比多D 資訊佢地
人各有志, 最緊要係盡快行動
唔洗客氣, 有咩唔明可以再問.
有咩想知多D , 我再拍條片講. 因為係度講都未必比到咁多人睇到.
要走 推
好. 呢part要好長, 我錄條片講
點樣有銀行接受既住址證明?
lloyds無問我拎住址證明。當然你要真係有堅地址。

因為佢張atm card 同pin 係會寄去你屋企
Yes just fucking leave now
美領宿舍都賣咗,仲要咩signal?
係, 一定係搵佐固定住址先最緊要.
有佐固定住址先可以開始做其他嘢: Traditional bank account, NI no, 甚至搵長工都會要你個固定住址.

小弟而家都搵緊Manchester一年租. 省錢的話都會租sharehouse.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞