BNO: 單人走難攻略 (個人風險 + 最低成本)

720 回覆
497 Like 23 Dislike
YES, 固定地址係最重要. 所以第一步係搵屋
因為正常香港人識英文,唔識日文

https://youtu.be/2tmcewNfwpk
岩岩up左係我地搵工既資訊.
我想就住搵工呢個資訊再開多個post 比多D人見到
係度繼續傾單人走難budget. or 其他野, 我開多個post 係傾搵工既
BNO: 英國搵工, 無你想像中咁難! 一星期搵工實例
https://lih.kg/2199067

關於搵工既就入呢個post傾下
遲D 會開個係關於住宿既.
我分享既都係個人經歷. 希望幫到各位巴絲.
有2條問題想問
1.好似限左帶幾錢過黎去?無記錯係十萬歐元,咁你係咪要報關?報關煩唔煩?
2. 你本身係hk有無唱左美金現金?如有,你係咪現金帶埋過去?定點處理?
到埗直接約睇屋?
咁睇lotr係幾抵 唔洗錢做visa 用6個月時間搵工
唯一擔心係個僱主以為得六個月居留唔肯請我地
所以LOTR 倨度個筆都可以省好撚多....
諗緊用一個月租旅館
然後再睇樓租,整bank acc 等等
係唔知旅館價幾多錢
我諗你同佢講之後會申請visa 都ok既
同埋係打d短期工架預左
兩個人既話 要預單人*2 * 80% ?
點慳呢, 1月咪又係整BNO VISA
咪又係一炮最少幾萬
啱啱諗到呢樣野專登入番嚟想問
見你已經答哂咁滯

開頭想知share house係咪可以要黎收信
因為我第二條問題就係NI 係咪要有一個可以收信嘅地址先開到
之後第三條問題就到PAYE 搵工嗰陣係咪又要求要住址証明

因為如果AirBnB 應該收唔到信

我諗緊一樣野
係你帶出黎一個好好嘅point
LOTR因為唔駛錢,given自己手上嘅錢係得咁多就咁多
變相入境去英國嗰陣show hand俾佢睇身家,會易信服到有經濟能力

但係等到BNO Visa,申請嗰陣已經扣咗幾格血,然後再要你証明身家
對於無乜錢嘅人去計,係難咗

同埋LOTR用最少錢過左第一關,搵到工之後,喺英國做BNO Visa
到時基本上好彩嘅已經有工作,可以直接用呢個原因証明有經濟能力

諗諗吓用LOTR做跳板,其實都係一個明智做法
巴打個 excel 最好用 cash flow 形式 post

因為有部分錢係 Initial 形式比,部分係 installement 比

考慮到大家可能會揾工,分開會比較方便大家制定預算
先省返個d錢 用黎做後備有咩事都用到
然後安定左~租左屋,有bank acc , 有工做
再申請都未遲
其實計呢樣計個樣都明顯大家都手頭緊
visa 個筆可以遲d用 真係比較鬆動d
因為BNO Visa 批嘅條件係幾屈機
唔經LOTR入嘅,裡面有一個financial support嘅option係可以証明英國已經有工作,基本上一般人都唔會用到呢個原因,變左洗左一筆錢申請BNO Visa,仲要銀行戶口夠錢去做証明

LOTR 先的話,有工作可以直接用工作去証明,戶口少啲錢都OK
然後如果幾個人一齊去,一齊住又未搵到工的話,又有機會可以喺LOTR有效期內,前後腳申請,話英國已經有親友可以提供居住地方

當然呢個只係照佢開嘅條件去盤算
到時係咪咁樣批 我唔知

不過最重點係
有需要嘅就早走好過遲
唔該曬樓主咁有心
subscriber左youtube 慢慢睇

想問下租屋 單人會唔會貴過sharehouse 好多
唔太習慣sharehouse

同埋係咪有咩tv tax個d要一定比,定係如果我部電視只係用尼打ps4睇netflix就唔洗比?

另外有無話咩地方accent比較純正 係咪應該避免北愛爾蘭,蘇格蘭個d地方
平日睇開twitch d用純正英文既host 我完全聽得明,但有時睇d口音大既host講英文就好辛苦

我都諗緊走,目前我計劃係等疫情好少少,去英國旅行幾個月
了解下個文化,物價同工作機會先,同埋睇下屋企長老接唔接受到個環境
你呢啲似上流社會搞移民
去旅行幾個月
係啊! 我本身就係想講用LOTR 做跳板係可以慳好多錢
盡量用0費用既VISA 入黎先係對budget 有限既朋友最好既方法
所以點解要1月前入黎. 因為1月後有BNO VISA
LOTR 就應該會取消/ 無咁易批.
因為可以直接申請BNO 5+1
所以呢個係一個過渡性措施
但其實好幫到唔夠錢既手足過去
我都想做好D. 因為仲有好多好多片要錄同講
人手有限, 唯有盡做
做得唔好既地方多多包涵
我有40萬
諗緊下年去英國讀master再慢慢搵工好D
定係
遲D先讀再搵工好D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞