BNO: 單人走難攻略 (個人風險 + 最低成本)

853 回覆
526 Like 26 Dislike
手足
西貢?
我女朋友佢而家請佢個份既僱主願意幫佢搞個temp 既. 我諗呢方面有得同僱主傾
我比較想知係咪真係暫時開唔到多啲

只要visa批准工作
無NI係可以喺英國做嘢 唔犯法
政府都話可以邊做邊等

NI呢期真係停咗interview

至於點解僱主會堅持要有NI
係因為無的話,佢要交多啲稅

我今日都做完功課

不過就算NI開番,打電話約完interview,都要4-6星期先出到
政府無提供快期
仲要搞完係郵寄,即係中途唔可以搬屋

僱主呢期如果堅持一開波要NI,基本上係無得傾
等得NI開返都批埋visa畀埋NI畀你
就算開番 香港人咁急走難其實好濕滯
NI越早申請越好,因為要等好耐
但NI要address proof,最好俾到銀行信
但有啲銀行開戶口又要address proof或者用NI封信做証明
所以未去嘅最好諗定
點樣搵邊間銀行最快開到戶口拎到住址証明

以前我見過有網站話有啲visa申請完自動有NI
唔知BNO visa係咪
係就正好多
到時搵到屋 叫HMRC resend NI 封信去新地址
就可以了拎封信去銀行開戶口
想問下過黎做藍領

外賣/ 保安 難唔難揾
想過去練定英文, 過去煮足3餐,
做餐飲, 普通entry clerk 可能都有1300-1500鎊 after tax 月入.
住既可以試下搵幾條友夾份成間flat/ house租黎住.
扣埋車錢 日常生活都儲倒600-800鎊一個月
請問呢個價係邊個市?
ni = National Insurance ?
倫敦Zone 2
小弟 google search: can i open a uk bank account without national insurance number?
Can I open a bank account in UK without living there?
Foreigners can open a traditional bank account in the UK as long as they have proof of the address, which sometimes it's hard to get. Good news is that there are companies like Monzo or Monese which offer UK bank account even without the proof of the address.Apr 16, 2020
租都無左500-600啦
點儲倒600
你有無search埋連登
同埋你有無睇清楚我寫乜
想問下巴打過到去要隔離14日嗎?
之前話解封咗啲,香港去英格蘭範圍唔洗隔離,就算要都好似係自己匿埋
留名
我意思係, 現在已經到步了英國 LOTR 的手足 , 未有 NI, 但係又想開銀行戶口
一般係租約 但係有人問過有銀行話唔得 理由係你簽咗唔一定係嗰度住 (真係咁講)
一係utility bills 但你唔係即刻有

所謂唔check地址嘅 而家都check 番
特別係開嗰吓唔check ,到你真係一入大銀碼入去就有機會問你
到時睇你有無proof
無就大檸樂
LOTR 窮人唔好用monzo 黎搏 玩一玩你,你啲錢俾佢凍結半個月都夠死

樓主有教開戶口
正常係OK..... 不過如果有人係窮到痴人間屋住,無租約無utility bills,咁呢個真係只有借佢宿主個地址收NI信先打救到
咁不如你去完interview 再講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞