BNO: 單人走難攻略 (個人風險 + 最低成本)

853 回覆
526 Like 26 Dislike
其實都有好野食既
只係要洗錢就不了
有工番先食好西
我無預過會做得番文職
都係希望搵D普普通通藍領邊做邊學
有D野講出黎.好似打飛機咁
但都要講
你要記住自己係香港係返緊朝8晚9
1個人當2個人咁比人洗
做office既基本上文件全部英文, 有時對客都要講幾句
唔係好多人真係好似香港人咁捱得同睇到咁多野
訓練左咁多年既社畜能力終於可以大派用場
放係香港D錢點算?? ex, HSBC , Standerd chartered ?
係咪過到英國先攪匯款都得,應該通
又開唔到離岸...
其實我女朋友有文職搵佢in, 仲要係佢本行
晏少少我放段片比大家睇
我覺得分分鐘比我想像中樂觀
香港人唔好做臭個朵, 應該會行得再順好多
好靠我地自己自律真係.
我係提前過黎英國搞左個Bank account
KEEP 住香港既戶口係可以海外提款同埋可以用手機認證, E-banking 過數
然後左手交右手. done
英文差,應該都要花少少時間練下
文職應該搞唔掂
英文差真係要練. 我英文都差
每日都睇下報紙, 記下生字
然後同d 外國朋友傾多d咁
都有d改善既
馬死落地行
如果本身無uk acc
過到去開左之後用transferwise or 就咁匯錢過去都得
邊個好d同抵d就自己望望啦

有用post 推
pin plz
我都係用transferwise
其實sharehouse不嬲都好多香港人做
特別係WH to UK果班

「一個人」玩法係同「一個家庭」完完全全唔同
用WH思維仲貼近單身後生
岩啊
我去過wh 我完全明
所以單人走難真係好岩住sharehouse
當自己去working holiday 就fit
一家人就真係另一回事
做research 好多WH料其實都岩用
Lm
一般好難measure
讀英中/band 1眼中嘅一般同band 2嘅一般好唔同
如果有公開試/ielts做個benchmark俾大家參考會好啲
hkd?
只係WH 會再輕鬆D
有咩事大不了咪返香港.
但今次有咩事就應該無得返香港.
佢UE F
雖然咁樣出賣佢好似好衰
但為左比勇氣大家, 我覺得係值
雖然咁樣出賣佢好似好衰
但為左比勇氣大家, 我覺得係值
我地講既差唔係真係謙虛個種
而係你求其搵個香港人同我地比較
我地都係屎個堆
但只係歐洲人可能比我地仲差
有對比有傷害
所以手足們真係唔好驚. 連登巴絲都唔好驚
你地一定勁過我地
Sure
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞