BNO: 單人走難攻略 (個人風險 + 最低成本)

853 回覆
526 Like 26 Dislike
巴打搵到工未
趁LOTR 仲生效好快D 黎
因為用BNO 5+1 個VISA, 一開始已經要比筆錢
用LOTR 係0費用, 而且長達6個月. 呢6個月瘋狂搵工就得
女朋友已經搵到. 所以即刻會拍片講比大家聽係咩一回事
比大家定下驚, 同埋有咩要注意
本身我地都有睇好多資訊. 會以為就業情況好差
但其實唔係. 身邊d Flatmate 個個有工
同埋EU D人仲淆過我地
脫歐一失業就要返家鄉
我地有VISA, 就算失業.長期燒錢就掂.
無咩野輸.
點解唔等一月先?
因為對D 唔夠錢既手足講, 前期慳得一蚊得一蚊. 直到搵到工為止
所以要等到最後先申請5+1個VISA,
假設你9月用LOTR 入黎. 去到3月先到期.
咁起碼可以拖到3月先申請5+1個VISA, 去比個筆錢
呢度都拖到唔少時間
住個方面真係豐儉由人
我而家2個人住sharehouse, 6千8蚊.包水電媒.
除番1個人先$3,400/ 1個月, 1年就$40,800
所以2個人係最抵, 好多野可以share
建議手足們自行組隊成2人以上, 又方便照應.
或者有D 有BNO 既可以幫無BNO 既走.
有時間可以睇番D片. 因為都有好多資訊好難係度講晒出黎
https://www.youtube.com/watch?v=4Lq0G6gIoUY
呢個係我早一個月既預測
未必會好準
但我淨係覺得中共唔會咁順灘放人走
特別係高危既手足. 愈快走愈好
幫推一推
巴打英國邊度settle down?
佢唔介意. D Flatmate 都幾nice
其實呢. 如果手足夠多, 可以租一間屋, 3-4間房個種. 然後費用上都可以平好多
不過要有心人搞.
我係倫敦, 多工作機會
有多少少saving 既不妨黎呢邊
London 890萬人口. 有400萬都係非白人
民族共融好好
同埋當地人好關心我地香港人狀況
搵屋又好, 見工又好. 佢地都係不斷安慰我地同支持我地
因為佢地真係知香港發生咩事
佢地唔係唔知.
要拜youtube 做師父
萬一真係比比支那登上場之後
無左美國抗衡支那,支那咩都做得出
封關鎖國,或者英國怯取消都有可能發生
lm
其實唔洗比支那登上場我都覺得有機會
Trump 有講過香港個地理位置係好難搞
英國外相Dominic Raab出BNO5+1時都話中共如果想阻香港人黎
英國都無咩野可以做
所以真係唔好等佢地出手
佢地出晒life boat.
我地都要自己識上
我間唔中碌下求職網 reed.co.uk果啲,其實睇到都無想像中咁差喎,濕鳩warehouse 果類長期請人,當然唔係人人都接到呢啲

小弟做緊垃圾廢白領,去到應該搵唔返,所以疊埋心水做下欄工
聽親英國既食評都係負皮,麥當勞是咪已經最穩陣
兩邊投資
自己本行照Send照IN
其他工有就做, 養活自己
有手有腳一定餓唔死
人夠多, BNO 係有得投票架..
到時真係影響力好大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞