BNO: 單人走難攻略 (個人風險 + 最低成本)

853 回覆
526 Like 26 Dislike
2年有D窄
我用 10萬(VISA+事前準備) + 1個月1萬(生活費全包) 計

不過唔會2年都搵唔到野做啦, 慳住洗應該無問題
想請教巴打點樣說服屋企人 你去到英國搵到野做 放心畀你去呀?
其實我就預半年至一年無野做既 不過我諗都未必洗咁耐 只係預鬆少少個人無咁大壓力
直接去 你要去佢都阻你唔到

Plan B 1果點應該用唔到太空人。
Plan B 2果點係要個仔有BNO先得,否則要老豆老母一齊過。
諗咁多, 不過諗下到時煮咩食好
屋企人日日都話去到英國搵唔到錢
已經好想走頂唔順宜家呢個香港
留力睇曼市
首先你係香港係咪搵到好多錢先如果係咪儲多少少錢先過去 如果你係香港都搵唔到多錢 咁仲驚咩去到英國搵唔到錢
其實我意思係D食材平咁多
餐餐食平價英國牛扒都仲得
Same
搵得少過連登仔
得個垃圾香港degree 離開香港就冇哂技能
你自己去 如果住shareroom果d其實你求其打份工都夠食夠住啦 好過係香港捱生捱死比人共曬d錢
10萬講緊1個人完全係個邊唔做野計 ???
巴打啲片好有心機
幫我用小好多時間慢慢上網搵
同埋係小有移民/走難既正常post出面8成既post都一定有pr/五毛唱淡連正常溝通都做唔到
一個人計既 整VISA/照TB TEST/機票/買喼錢/SIM卡... 所有出發前需要既雜費
當然依條數係預到好鬆
10萬都係預得鬆?
我仲諗住好撚緊
你預既租既屋 around 筆直係幾多 ?
佢呢度10萬係VISA NHS果堆野加埋半年住宿費
我計果30-40萬已經扣曬VISA, NHS同埋寄身家果堆野 淨係去到開始直到搵到工果舊可以用既資金
原來我眼殘 佢10萬係淨係VISA NHS同埋d雜費 唔包住宿錢
咁應該都幾多 因為其實大數應該得VISA 5年醫療同埋寄身家 其他都係細數 所以10萬佢係預鬆咗
我都睇溜左
以為預左住宿
事前真係好多野準備
又唔可以話真係好多 不過真係要預定舊大錢囉 我諗visa加醫療加運費 大約5萬上下 其他係香港要用到既雜費唔算好多 都係d有限細數 所以你有既budget要扣番呢舊大錢 先係去到果邊可以用既資金
再唔係咪好似樓主咁LOTR入咗去先,除機票食宿以外零成本

我睇完條片其實諗緊早出發都唔係無得諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞