BNO: 單人走難攻略 (個人風險 + 最低成本)

853 回覆
526 Like 26 Dislike
The Telegraph 有講 non-BC 點樣開銀行戶口, 每間銀行既 policy 唔同, 要先打電話去問

Can non-British citizens open a bank account in the UK?
There’s no legal barrier to opening a UK bank account as a foreign national but each bank has its own products which come with different terms and conditions. Usually what is most important is your residence, rather than your citizenship. This means that you can often open an account if you live in the UK, regardless of your nationality.

Documents commonly used for proof of address:
• Recent household utility bill, such as gas, electric, or water – but not a mobile phone bill
• Credit card, bank or building society statement. Usually this must have been sent through the post to your registered address, not taken from online banking
• Valid driving licence – typically acceptable only if you did not use this to prove your ID
• Correspondence showing your National Insurance number, as well as your name and address, such as an HMRC tax bill or notification letter.
我認得你個名吖 整電音嘅專家吖嘛
查實呢度好多po 討論左好耐
你唔駛同我嘈喎
上面我有講左好多野

完全封鎖byebye
我同你情況差唔多 應該今年內會走
以前我來美國就係咁既:
1. 我收到美國移民簽證, 但未有 Social Security Number (SSN)
2. 我去香港滙豐, 用移民簽證, 叫佢代辦開美國滙豐銀行戶口, 報我香港既地址, 佢會俾我美國既 account number
3. 我飛去美國, 租 apartment, 申請 SSN
4. 去美國滙豐 update 美國既地址
5. 幾個禮拜之後, 美國滙豐寄封信嚟, 叫我報 SSN 俾佢, 我填 SSN 寄返封信俾佢就 okay 了

簡單啲講, 打算一月申請 HK BNO Visa 既, 收到 Visa 之後, 去香港滙豐同佢講, 我 HK BNO Visa 批准咗, 你可唔可以幫我開英國既銀行戶口
你搞錯左樣野
唔係講緊NI 係開銀行acc必需
而係申請完NI之後比你封NI letter 係幫到你開acc既其中一個方法
有個別銀行個別分行會接受黎做proof of address 而比你開戶

特別係以前WH甚至將來單人走既未必係自己租house自己比utility bills果班
Lm
同業主講囉, 問佢水費或電費其中一張單可唔可以轉手足既名囉
如果美國, 有線電視或寛頻上網嗰張單都係地址證明嚟既, 英國就你要問英國銀行有線電視或寛頻上網張單得唔得囉
開銀行戶口有住址證明就得
我渣特區旅遊簽個陣都開到Barclays
NI Number 唔係要求之一
係搵到工, 僱主都會幫手搞既野, 可以去Job center 搞
有係度讀書做野既香港人, 佢個NI 都係僱主搞. 等Job center 開放番就可以BOOK 時間搞, 唔洗而家去擔心住. Minor 野黎
所以咪話要試咗先,家陣好多人亂咁spin唔想人走
教埋你地最快開銀行戶口方法:
1. 去到搵airbnb, 然後搵sharehouse
2. 搵到sharehouse, 用呢個住址開monzo(虛疑銀行)
3. monzo張卡到左. 過1蚊入去個戶口, 然後print bank statement.
4. 用呢張bank statement 就係住址證明
5. 用呢張住址證明去申請實體銀行(Barclays, etc).
6. 所有香港戶口既錢匯晒入呢個實體銀行(你要用transferwise)
7. 咁樣係最快最有效自制離岸戶口, 左手交右手過晒D數過黎.
如果有親友有英國地址.
可以借地址開Monzo, 直接入晒d 錢用Monzo 個戶口入面
先走資後走人.
今年? 應該開學啦喎
打算報下年9月master,今年11月/12月左右過去,過去做一陣野先
但樓主話佢果間唔駛比proof
邊個網會有相關local同international價嘅相關資料?大學以下係咪冇分?咁宜家係咪要6年後先有local價?
BNO去
每間大學自己有講幾錢
中小學state school 一律免費
local fee 住滿3年就得
http://jcinuk.blogspot.com/2020/06/blog-post_4.html
想問下過左去既大家
你地香港既電話,寬頻等既合約未完
係點樣處理?
保留號碼轉儲值咭 去電話公司攪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞