BNO: 單人走難攻略 (個人風險 + 最低成本)

853 回覆
526 Like 26 Dislike
https://lifeintheuktestweb.co.uk/british-citizenship-test-1/

可以去玩下練習題

BNO visa要唔要就未知
但印像中個test無有效期 pass左就pass左
留名
咁fail可唔可以再考
隔個禮拜可以再考 比多次錢姐
呢個post講LOTR入境走難,樓主都係啱啱入境一個月左右,而你講緊入籍要考咩,其實會唔會係你問題
個邊買餸煮飯平到你唔信,食野成本可以好低
咁你人工都好和味下
稅冇1/3
租冇1/3
仲有600 ~好羨慕
呢個channel介紹得幾好
想問吓如果已經係英國但study visa 就完
仲可唔可以apply extending stay/LOTR
Extending visa要求有住址
租屋又要有visa
有bno, e+唔知可以點
再平都要150啦
仲有車費
BTW
找2000, 稅後1600
找1400(最低工資), 稅後1400
好似係
係喎
樓主係住全學生所以唔駛俾council tax?
1年內可以離境6個月, 即係每年都可以返香港4,5個月?
首先你要有本事可以有6個月唔返工唔返學走來走去...
你呢啲真係bno順風車 最基本知資都唔知
當然唔係
5年內450
請問呢個有無source可以睇吓?
https://youtu.be/dzjjm7YAVkU
最新一條係講搵屋
今日去左東區個邊行左3-4個鐘拍下D 景
下條片剪好可以比大家睇下倫敦唔同Zone 有幾唔同, 暫時主要係講東區先
多謝巴打好有心
BNO Visa 的法例仍在草案中, 未 finalize
根據這個網頁, 如果想 5+1 (6 年) 後歸化做英國公民
5 年內不可離開多過 450 日
平衡每年不可多過 90 日
即一年可以返香港最多 3 個月

British Citizenship by Registration or Naturalisation
After being settled for a year, BNOs can apply to register as British under section 4 of the British Nationality Act 1981, and adult dependents can naturalise as British.

It is worth noting that there are stricter residency requirements of no more than 450 days outside the UK during the 5 years prior to the date of application, and no more than 90 days outside the UK in the 12 months prior to the application.

https://immigrationbarrister.co.uk/personal-immigration/british-citizenship/hong-kong-bno-visa/
樓主我見你個 Google doc 四人家庭個part,中低收⼊家庭: >73萬 plan B:寫爸爸留係香港搵錢,而媽媽就帶小朋友過英國

英國個邊好似已經講左唔可以做太空人,一家人要集集整整咁黎
巴打 如果3個人去 每人拎住30-40萬係咪應該安全 驚有排都搵唔到工諗住下年4月就去
除非你好似某啲富貴連登仔咁話兩個月洗廿萬,否則如果唔係當自己旅行,慳住洗點都燒到兩年呀(一個人)

兩年都搵唔到份工既話我覺得唯有認命返香港等死

利申,都係得你地咁上下budget
你意思係30-40萬夠一個人兩年?咁我都安心d不過其實點都會走 努力d搵工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞