BNO: 單人走難攻略 (個人風險 + 最低成本)

853 回覆
526 Like 26 Dislike
去到英國搵工變數可能仲大

如果唔係
當有8萬, VISA機票當洗左一半,
應該4萬都夠證明洗到半年 (對比TIER 5 既 £1,890)
仲未計9-12月香港搵錢, 當然前題香港仲有工返啦

唯一好處可能只係快過1月大軍到
1. 多D工請人, 不過又係睇地區
2. 未玩串個場, 比人BACKLIST

去之前真係要諗清楚, PLAN好同睇多D
仲有一點 係我而家驚緊嘅
係天氣!

呢刻過去
去搵屋 去搵工 去周圍行
check吓個氣溫

一月中之後先過去
嗰刻肯定唔會有而家咁暖

我覺得
如果非政治原因
如果有得揀
根本一月唔會係周街搵工搵屋 同埋周圍認識社區嘅好時間
我又覺得唔會有想像中咁凍
咪當冬天去左北海道囉
一定要加油,失落的時候記住香港有好多人撐你地嫁

至於日光問題,你地可以試下飲多d英式茶,會精神d嫁,我而前都係咁過
LOTR 係咩都唔洗比, 就有得搵工6個月
佢有叫你去買醫保, 但無強制性要有先批
基本上我既情況係, 入境時, 講自己係BNO, 想申請LOTR, 就批左
面試都唔洗, 咩文件都唔洗.
我第一條片有講到呢樣野. 詳細D 既可以入去條片到睇
你當你自己係香港唔睇公立醫院, 要睇醫生既時候
就要搵私家. 貴D, 無保險就無得Claim, 都係咁.
LOTR 我唔知保險公司會唔會特別CHECK
否則理論上有機會可以用旅遊保頂到短時間
當然問題係咁樣要有回程機票 同埋要返香港claim

但同時 咁長時間嘅旅遊保,都千幾二千蚊起跳
又可以諗番有幾大機會頭幾個月病到要睇咁多錢醫生
因為小病最後都係買藥食
係, 所以我係得香港份aia, 但唔知佢claim 唔claim到, 最後都可能會cut.
因為都好長時間唔會係香港
小病既都係買藥食, 但大病就要洗錢
所以風險管理呢樣野係每個人要做, 每個人身體狀況都唔同
5+1 visa既費用係一次過比定5年入面分段比?
申請幾耐visa咪申請果陣比幾多
4. Life in UK test: £50
5. 定居費: £2,389
6. 生物辦識費: £19.2
7. 英國公民費: £1,206
呢d都係day 1就要比?
我更改左excel 既cash flow. 你應該會易D 明白.
我想講我7月上機既時候凌晨機都有疑似便衣係度望住D人上機咁.
機場其實不宜逗留太耐
雖然而家聽過黎既手足講好似一切如常
係呀
我唔信平左權可以有local價
自己都唔係細啦 出左黎做野幾年

只係擔心用左筆錢就代表少左走難金
唔知點好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞