BNO: 單人走難攻略 (個人風險 + 最低成本)

853 回覆
526 Like 26 Dislike
我都有諗過讀master 都
不過我諗經濟差, 咩都講唔埋. 要洗錢既野都係等自己有收入先
同埋呢邊有分local 價同 international 價
你等BNO平權後讀可能慳一筆, 係度住2-3年先考慮讀書係比較好
我自己睇法係咁
Uncle Roger: Hi 丫

btw, 樓主d資料好實用
可唔可以拍條片講下租屋,sharehouse個類野?
我下年年中都會過去,一條友呢d野唔知點搞好
1. 我無報關, 同埋我都唔會帶大量現金係身, 始終有風險. 如果你超過呢筆數, 我都建議你要報關
2. 我有兌左好多美金現金, 之前係香港已經兌定左. 我照帶埋過黎英國呢邊. 好多都唱左英鎊已經, 因為我打算係英國定居.
係share house 彈性太多. 同埋包晒水電媒, 煩少好多好多野, 又唔洗交council tax. council tax 一D都唔平. 1個人強烈建議住share house. 當係Working holiday 咁玩就fit.
我以為你30%係過左佢報關個數
你解釋比佢聽駁落去就係BNO 5+1 . 唔洗勞煩佢幫你搞工作VISA
易過要工簽既人太多. 拎住LOTR 同BNO5+1 係比其他國家易.
D僱主覺得唔洗煩到佢就掂. 呢邊D有好多人都係hea 底
roughly 係可以咁計算
Cash flow 流暢好多
唔係咁多人可以一下子嘔筆visa 錢出黎
有好多人想走, 但戶口得3-4萬
咁LOTR 就幫左佢地好多
Uncle Roger 好正
多謝你啊巴打, 有用就分享比多D人, 好多人想黎但又唔敢黎.
我會講下住宿既野
同埋時事性大格局D 既我都會拍. 因為時間真係有限, 希望你地盡早到步.
我係窮L 一名
歧視問題嚴唔嚴重 ???
excel 入面好似冇詳細計法 ???
你指雙人?
已經到左英國既巴打要保重,慢慢就會日短夜長,初初可能會唔習慣,但慢慢就會明白睇住錶其實係冇影響㗎

而家仍然係武肺期間生活會比較困難,不過唔好放棄,點都好過留喺香港呢個地獄,明天一定會更好,有咩要幫手記住返嚟搵各位巴打,祝離開咗嘅香港人生活更加開心,更加自由
倫敦暫時無
但其實香港人都會歧視大陸新移民
不過你係會歧視D 無質素既. 有質素既你都會當佢係手足啦
英國人如是.
其實真係會好唔慣. 所以大家手足互相幫助, 大家香港人互相幫忙. 係好重要
多謝你啊巴打
同埋重點係過資產審查嗰吓
當然有個假設係半年LOTR會搵到工
無的話剩燒錢計法又唔同

當我手上只有8萬港紙

我今日過英國 可以拎住8萬蚊証明 同其他必需文件 即刻批到半年LOTR 我已經可以搵工 亦可以拖到最遲半年先俾錢做BNO Visa, 到時証明已有工作,加上手上嘅錢夠俾bno visa就得

如果我掉轉 等一月 我呢8萬要先用一啲去申請bno visa
然後剩番嘅錢 未必証明到足夠我喺英國半年 同時亦証明唔到我有工作 亦真係未有工作
咁樣批嘅機會明顯低咗 就算批咗,同一筆錢燒住去搵工嘅時間亦短咗

當然如果話LOTR過去份工人工低到入不敷支 最後半年後有工返都唔夠錢俾bno visa最低入場費 係有可能,但呢個自己控制到嘅機會大好多
係~~
好清晰既思路
因為我真係得8萬cash
雙人其實可以share 你當係比單人平就OK
我第1條片有講到2個人一個月既洗費, 你可以參考下
https://youtu.be/nlWYly7r6rM
master 2,30萬
BNO平權我相信冇可能,就咁比BC影響太大
local價一定要留英幾年先讀得,剩係有bc冇用
得3-4萬 2.5年VISA+機票都已經差唔多洗晒
住都未必住到
心態決定命運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞