[長氣多圖][無限期] 香港staycation之旅

987 回覆
297 Like 43 Dislike
行個圈就可以食得晒
DAY27 香港大澳文物酒店(下) 大澳 蘇廬

今朝早餐就終於可以去玻璃屋食早餐
其實有部傷殘電梯可以落樓

行多幾步就係玻璃屋tai o lookout

原本我地尋日份晚餐就應該係度食既
多謝我地偉大既7婆迫到武漢肺炎六點後先出現

餐廳門口好多擺設

仲有lego大澳

間酒店都幾似

餐廳邊有隻龍舟同水墨畫

我地遲黎
無窗口位
得番卡位坐

另一邊窗口位

即係kiki & may之前坐果度

玻璃屋

懷舊得黎又有自然光射入黎

日頭絕對係會比夜晚靚既
雖然夜晚無黎過

卡位有少少窄
窗大細就適中

不過張餐檯紙就幾特別

係大澳既手畫地圖

早餐就set死既
每人一杯果汁同餐飲
總共兩杯

口罩套都係第一次派比我地

小二就擺左個罐頭過黎

話今日早餐有點心
我就問佢要點樣開個罐
原來個罐只係當柱用long住上面塊木板

早餐稱唔上豐富
乜都有少少
一般般啦

咁我地都食到十一點幾有外來客黎
其實番到屋都夠鐘check out
不過仲未執野就打電話要遲少少先check out到
搞掂晒放低行李又周圍行了
基本上尋日已經行晒成個大澳
今日都只係重重覆覆尋日既地方

睇番原來有舊狗屋既相

我地上層走廊原本係有玻璃既

日頭既話坐玻璃屋窗邊係會幾曬

不過又有靚海景睇

時間比尋日早
少d人

可以搵下三枝大炮個位置

今日已經係新既一年

十二點半碼頭都仲未好多人
不過因為假期
之後就會慢慢多人過尋日
諗起上年係琉森街頭係好冷清既

水準點

睇完都唔知up what

由屯門黎既船

好似十一點就開過黎

係外面其實就唔係太見得清楚間酒店

撚貓時間

今次係阿婆買左d煨魷魚

我自己就覺得麻麻

曬咸強

福滿林格離係大澳街市

今日檔蝦豬餅就有開

不過女朋友話唔食
好似幾大份我都無買到了

SOLO今日都有開了

不過多人要留名登記
之前睇kiki & may話每人最低消費要95蚊
今日新年
每人限定要叫個2course連飲品
每人最低消費係125蚊

又繼續行過去新基橋

今日過橋行左陣

行到去虎山條路附近就番轉頭

原本solo話大約三點先有位
我地兩點零番到去咁岩有位就入得
蘇廬係大澳裡面為數唔多既棚屋餐廳
而且係黃店
對面間三盞燈好似已經執左
另外仲有間被指係偽黃既榕樹頭唔敢入

呢個應該算係靚位
一人一張檯對住條河

不過真係好曬亦都係真既

咁我都唔知邊個係老闆
有位職員就放低左杯水係檯面
咁我就諗住除口罩飲水啦
位女人就即刻話未有食物唔可以除罩
即刻我覺得好少事
唔除就唔除
但你一早又唔講明
咁樣擺低杯水呢下引人摟屌真係唔知想點
結果係幾乎每個客坐低都會咁樣比佢話一次
咁係不如帶位入座果時講明或者係檯面寫明啦

我淨係見到檯面有張咁既野叫人拎走口罩垃圾
係咁多

跟住呢度話晒都係景點
有其他囡囡起身影相又比人叫坐番低
我覺得咁樣真係好難睇
講真我係黎享受
並唔係黎為左比人鬧

咖啡

雞翼蝦子麵同三色多士

紐約同意大利芝士蛋糕

我唔係想話要去批判黃店
但之前真係去唔少黃店態度真係好差
完全感覺自己好似比人當成藍屍廢老看待
個心一d都唔舒服
尤其是呢排見到屯門置樂果間老闆我咁撚樣既咖啡店
真係不吐不快
我自問對黃店已經算係比較容忍
就算西口西面我都接受到
但我真係接受唔到比錢食野要比人鬧
所以我從來都唔去澳牛
如果唔係黃既話我直頭要black list呢間野
125蚊又唔係咩好食
坐係度亦都唔係話特別chill
仲要驚唔知幾時又要比人鬧
咁樣搞一搞真係對大澳黃店有d失望
出番去出面繼續行

今日係真係比尋日多人左既

今次就無坐低食

買左豆腐花同魚旦外賣走

呢度d魚旦係特別大粒
仲特別貴

去番街市格離見到條好長既人龍

尋日呢檔雞強仔應該係無開既
我就無排到

而大澳個行程同尋日就唔太大分別
不過今日就無上去虎山
因為仲要番去拎行李同坐車走
來來回回
拎完行李再買埋咸魚比老母過年就結束呢個大澳行程

五點番到去巴士總站已經排到咁

不過巴士班次就幾密
排左好似唔洗半個鐘左右都上到車

DAY27 完
成日嘈交都仲同佢staycation你都幾忍得
我都係keep住staycation等有文出比果個續個po續個po負評我果位
有位職員就放低左杯水係檯面
咁我就諗住除口罩飲水啦
位女人就即刻話未有食物唔可以除罩

比我就即刻屌鳩佢叫佢示範唔除口罩飲水
唔好話餐廳 係街邊飲食都唔限口罩令啦

btw大澳11巴士一紅日會係咁加車 所以條隊keep住會郁 唔係真係要等好耐

蘇盧10年前去寫生,
印象中應該係老細 勁nice,又唔介意我地坐好耐,
因為見我地畫畫,所以仲介紹牆上面啲壁畫,
同我地傾計,勁好人
仲有講埋周圍嘅棚屋歷史、睇住佢地點變
人一多,服務水準直線落谷底

btw ritz carlton 期待
而家武肺
個個又home office又盛
平日都應該多人
不過見佢都唔係日日開門
做到燥都講唔去
見其他做小食有d都仲好有禮貌
紐約同意大利芝士蛋糕

呢間嘢疫症之前去過 咖啡幾好飲
最近去番見要最低消費$9X已經打個突
咖啡有怪味 個Tiramisu整得勁hea
下面浸濕D手指餅 上面係咁2唧啲cream
仲要裏面食到嚿膠 咁就冇咗成舊水
真係飲紫背天葵都冇咁嬲
紫背天葵十蚊大大枝
DAY28 香港麗思卡爾頓酒店(上) Tosca Di Angelo

今次去麗思爾卡頓
原本係book左4888果個快閃package
可以入lounge
另外送2000蚊dining credit
睇落去好似幾抵玩
但其實係tosca食一餐weekend lunch都只係岩岩好夠用
不過就由12月開始夜晚禁堂食
後來種種原因令我轉左佢另一個package
可以upgrade上同一樣既豪華套房
另外送500蚊credit
不過呢個package就無得入lounge
但價錢就只係3000左右
仲唔洗好似快閃package咁要prepay無得用gift card找數
亦因為最後我係book 3點係食tosca
lounge對我黎講都已經去唔切
所以呢個free upgrade既package就抵過快閃package好多
另外我都係checkin先知
原來用呢500蚊credit
同萬豪會員7折食飯係無沖突既
結果前後兩日用7折食左tosca同天龍軒
減番500蚊credit
再用埋85折gift card
呢個一泊三食
套房加兩餐米芝蓮都只係洗左四千三百幾
其他六間福布斯五星應該無一間做到呢個價

香港麗思卡爾頓酒店
曾經係全世界最高既酒店
2011年開幕
最高樓層為118樓
ICC頂樓樓高476米
直到2019年
比支那廣州瑰麗過左頭
最高樓層為108樓
支那廣州東塔頂樓樓高494.5米

酒店同w一樣都係由sellhk擁有
屬於萬豪集團最高級既cat8
全香港就只有佢同瑞吉兩間
酒店亦都係福布斯五星酒店
算係香港最top既幾間酒店之一
純計景觀既話應該屌打全香港

話說圓方呢個地方真係好唔方便
第一次黎天際100我揀左uber
之後去W係坐的士
今次去RC都係坐的士
落車先知個的士牌原來咁特別

但其實我就唔明呢張紙有咩用
就算係我真係想坐都唔知點樣搵佢

之前成日覺得係9樓停車場入麗思卡爾頓果班人實好有錢
估唔到有生之年今日我都做得
下一次如果可以坐勞斯萊斯入半島唔知會點

ICC係九龍站上蓋項目最後一期既第七期
而W酒店既天璽係屬於第六期
大家都有出口相連圓方商場

酒店入口大堂位於ICC九樓

要搭LIFT上到103樓既接待大堂checkin

酒店checkin時間係兩點
算係可以比較早checkin既酒店之一
唔知係禁晚市定星期日關係
兩點幾既大堂係無乜人checkin既
成個過程好流暢
我估staycation個熱潮可能已經過左一半
自從十一月打後我都未試過要係酒店等超過五分鐘了

今次房型係免費升級既豪華套房
不過因為公廁會員關係
入住前一日已經係apps見到再升級左做豪華維港海景套房
係我咁耐以黎第一次有得升級

酒店102係餐廳樓層
大堂兩側會有扶手電梯落去
因為兩邊都好相似
成日都會搞錯
酒店一共有六間餐廳
自助餐既cafe103就係checkin大堂既103樓
係checkin櫃檯既另一面
而近cafe103既扶手電梯落去既係米芝蓮一星意大利餐廳tosca di angelo同almas caviar bar
caviar bar其實就只係一張bar臺
就無乜見過有人食
另一邊近checkin櫃檯落去既扶手電梯
一落去就係食早餐既the lounge & bar
再穿過去就會係米芝蓮兩星中菜廳既天龍軒

就咁係checkin櫃檯就可以望到落去

兩間米芝蓮餐廳都有呢種標誌性既吊燈

其實我個最初打算係
12點就黎到酒店食tosca
食完岩岩好夠鐘上房
然之後去lounge high tea
夜晚都係lounge解決
到第二日早餐食the lounge & bar
lunch去天龍軒食點心
最後4點check out
原本係咁
不過最後booking搞到亂晒
兩餐飯都變左early dinner三點先食
原本呢個時段就唔存在既
不過因為禁晚市所以餐廳都要被迫做埋呢個落場既時段
相反
我地做客既其實就可以食到好多以前book唔到既餐廳
好似之前去involtini咁
明明booking一早都full晒
但就可以三點後walkin食到
所以禁晚市對餐廳黎講就一定係壞
但對於客人黎講都算係好壞參半既

上客房係要轉lift既
呢度有位外藉職員會長企係lift口
每次見你出lift都會問你有咩需要
上次奕居唔知點解無拍卡系統
今次rc就要拍卡既

酒店102樓係頭先介紹過既四間餐廳所在
103樓係checkin大堂同自助餐
而104-117都係住客樓層
spa同club lounge係116樓
頂樓118係gem room同泳池
限聚令唔開放亦都拍唔到卡
無得參觀
另外酒吧ozone都係118樓
checkin大堂有另外兩部電梯可以直達
就唔知我地住客電梯上到118樓去唔去得到ozone呢
另外酒店無114樓

客lift

客房既電梯大堂

走廊

d掛碟全部都係同樓有關

我地今日住108樓既24號房

係維港景套房
差唔多係差電梯最遠果幾間
要行經兩個轉角先到
次次出門口感覺都要行好遠

平面圖就見到離電梯口有幾遠

酒店係好公整既正方形設計
而因為呢間酒店太離地
基本上係所有房型望到海既
咁我地住呢邊24-31個景就當然係最好既望港島啦
16-23都唔差一樣有維港望不過尖沙咀會比較多
咁31-7果邊就會好似W咁望大嶼山海景
最後8-15就會係望九龍半島
我地而家住既24同23.31,32係deluxe victoria harbour suite
另外四角7,8,15,16號房就係原本book既deluxe suite
不過由111樓開始呢八間corner房會由套房變成客房
deluxe suite變成grand seaview room
31同32號房既deluxe victoria harbour suite會變成grand victoria harbour room
但其實呢d客房都只係細套房100尺
望落去差別唔大
而景觀最靚既23同24號房既deluxe victoria harbour suite就會變成有浴缸景既premier executive suite甚至係再高級既carlton suite同總統套房ritz carlton suite
我估

門卡兩張

五位數既房number都真係第一次住

一入房又要捽碟

右手面係廁所
呢個並唔係客廁
而係同主人房共用既廁所
所以成間套房只有一個座廁
穿過去就可以到浴室
再入睡房

左手面就已經放晒所有需要用既野係檯面

有咖啡機
茶具
TWG茶包
四支樽裝水
仲有幾枝酒

而其中一款係世界魔頭既酒

雪櫃

佢稱呼呢一堆野叫做honor bar

下面櫃桶擺既野

但我搵唔到原本大家都見到既condom

可能玄關算長

所以望上去個客廳並唔大

官方寫呢間套房有800尺
感覺就細過W 860尺既marvelous好多

寫字檯

上面放左個B&O喇叭
不過唔識用
有一套防疫用品

仲有張手畫圖教你如何享受麗思卡爾頓酒店

可惜泳池關閉
戶外同戶內最高果兩個泳池都去唔到

呢間房都有好多假既櫃桶係開唔到
要續個試下真定假

開開下就見到原來有餐具提供
好多人都話RC得個景靚
服務同餐飲都唔得
但事實住落係我就完全無呢種感覺
餐飲同服務都好好
當然
呢個景係最值錢

酒店八個角落套房設計全部都一模一樣
但景觀就會有所差別
最好既就一定係23同24號房
可以望到尖沙咀至港島全景
仲附送一枝有腳架既望遠鏡
唔係四季套房果枝可以相比
而且佢仲預左你係呢個corner位打卡打足一日
仲有坐塾同咕順已經放好
不過張梳化算難坐
無得埃住睇電視
[img]https://1.bp.blogspot.com/-iA5djM7DCUE/YAghfaRgYdI/AAAAAAAAdQY/VyxfYpkkvB05slDpowlJ-x05O5HLZUEyQCLcBGAsYHQ/s6000/DSC09264.JPG[/img
無論係尖沙咀最高果三座酒店
定還是係對面最高既IFC同四季
全部都盡現眼前
]
再望多少少就係格離房
上下都望到
其實我又唔會係度做d咩
講真就真係唔驚比人望
仲有個天際100既視點

可以望埋西九龍文化區同西隧口

日頭睇都已經嘩一聲
但其實夜晚睇個景面仲震撼
真係天際100果幾十蚊都可以慳番

雖然話只得一個廁所
但電視機都仲有兩部既
[img]https日//1.bp.blogspot.com/-2lTJO5jiY0c/YAghdinCMvI/AAAAAAAAdQQ/HGPaXoAxRP4pqek9PozSU62PMRJFacALACLcBGAsYHQ/s6000/DSC09263.JPG[/img]
而電視機兩邊都係睡房門
打開電視就有齊晒入住人數既名
雖然根本無分別

都係同其他酒店大同小異

今次係有部真appletv

可以連到ios電話
不過房就無了

睡房大床

只得四個枕頭
同同級相比就差少少

兩邊床頭都無乜特別野擺

得部19電話同19鬧鐘

睡房個景就差少少
不過都一樣有坐塾

如果住23號房
應該一望落去就係尖沙咀
感覺再正d

可能呢度唔夠大
基本套房竟然都容唔下一個衣帽間
只得個衣櫃

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞