[長氣多圖][無限期] 香港staycation之旅

987 回覆
297 Like 43 Dislike
始終太舊,帝苑唯一賣點係中庭開放
咁又無
帝苑係推薦姐
兩間餐廳先係四星
福布斯四五星果堆酒店都好正路無咩大問題
RC HK 都有5星就知
無咩問題呀
比起MO Pen FS呢啲同級5星比RC HK個service 好麻麻
尤其係lounge
Service 同食物一樣係好差
好奇巴打果次經歷
我都住過club level ,嘢食的確唔太出彩
好奇你果次service有幾差
嗰日個lounge 都幾full
我明啲staff 要service 唔少客
但係全部都冇咩好面色語氣又唔好
叫咗杯Moët 等咗十幾分鐘同佢哋講話等咗十幾分鐘連sorry 都冇句
搞到好似係我催佢哋做嘢咁
半島都一樣比人屌到仆街
Between
雖然咁講
但都仲有一定既期待既
香港半島我淨係喺幾個月前staycation 未係好癲嗰陣住過一次
不過住嗰晚係full house
嗰陣我覺得好好service 呀
之後我都聽過有同事話佢地service 唔係咁好
我去嗰次都full full地,不過嗰陣時都叫keep住行過嚟問你想要乜
又有個男staff介紹啲酒俾我
可能真係睇彩數

唯一想屌嘅係下午茶
唔知係咪有record
好多時住pen 唔止啲staff 態度好好而且都有檳送
雖然唔係啲咩貴酒但係佢哋揀deutz 又真係揀得唔錯
夜晚喺房入面開
都係睇彩數
而家諗住book佢4888個plan
到時試下咩料
次次去呢啲塔都比人話on9 好彩有人有共同興趣
Btw有無icc個模型買 次次上去呢啲塔都鍾意買個模型返去
次次去呢啲塔都比人話on9 好彩有人有共同興趣
Btw有無icc個模型買 次次上去呢啲塔都鍾意買個模型返去

唔會on9 ar
我個個城市都會去
買左鎖匙扣only
去日本二十塔
高塔聯盟
有排都唔洗去
日日朝早返工都入黎睇下樓主update左未
路過入嚟睇吓
Lm
尋日打打下訓著左
DAY13 香港四季酒店(上) 龍景軒

一星期之後
就係重陽既三日連假
去左今次第三間既5星級酒店
四季酒店
以前睇達狗就成日提
乜乜請你去四季
今次就真係book左四季過去
而今次呢個體驗
係福布斯五星級酒店套房
再加兩間三星米芝蓮既餐廳
相信往後既人生都無咩機會可以超越到

入油店先食個lunch
今次唔係中環食
而係去左尖沙咀一間高質黃店
omg mamaday
因為無book臺
所以十二點就走左過去排隊
時間早都仲有位可以入

黃店雖然質素參差
但都有幾間係世界級指標性既餐廳
mamaday係tripadvsior可以排到頭十
即係連遊客都覺得唔錯
而另加仲有一間係灣仔既意大利菜黃店
仲係米芝蓮推薦餐廳
店主廚師仲曾經係三星bombana做過
遲d一定會去試下

mamaday店內裝修好獨突

唔只餐牌玩野

連餐碟餐紙都幾有特色

叫左杯抹茶沙冰

連個杯墊都有野睇

之前去過粉嶺工廈高質黃店what the food都幾有玩味
不過都無呢間咁顛

而野食都真係幾高質
強包鰻魚飯

睇番d相全部都fail晒
仲有個軟殼蟹pizza

最後食埋雪糕窩夫

未上酒店都已經飽左上心口
不過埋單四百幾就都唔算平

跟住就坐狗鐵過海啦
坐到中環站行過去香港站

E出口一樣有成個名係度

IFC沿路都係指示牌通往四季酒店
而酒店同服務式住宅入口都係三星米芝蓮robuchon格離

香港四季酒店
福布斯五星級酒店
同文華東方同半島算係香港既三巨頭
叫做有幸今年之內可以住得晒
而四季酒店更加係全球唯一一間擁有兩間三星米芝蓮既酒店
再加多埋日本餐廳總共有八粒星
係全世界黎講都係最頂級既行列
今次有幸食晒兩間三星米芝蓮餐廳都算係有今生無來世

而四季酒店係屬於sell hk既產業
係香港
其實都係得半島可以避得開
逸東雖然算係黃店
但母公司其實都係藍
要係香港住到黃酒店係近乎無可能
同睇戲一樣
香港既戲院幾乎清一色都係藍店
就好似果個業主聯會都講做我地生意都只係被迫
咁都只有得揀係住或者唔住

咁本身係係官網book呢個dine and stay個一泊兩食package既
再加埋kol個code係可以late check out到兩點
價錢都要超過3k
但就另外可以加1760食到龍景軒
諗住人一世物一世都升級左呢個套餐
到之後klook開live之後限時出左另一個優惠
3999可以住海景套房連早晚餐
而4299就可以住到維港海景套房連早晚餐
有效日子就只限星期日至四
但咁岩重陽節係星期日
而星期一補假
所以呢個package係連重陽節都book得到
不過book既時候3999個package已經無晒
只有番4299
睇番官網3999既套房係成九百幾尺
而4299呢隻套房就只有七百幾尺
就唔明點解會仲貴d
不過點都好
因為只需要客房加1k就可以升級到套房級別
所以我都果斷放棄左官網booking同埋個late check out
而揀左係klook預約
最後龍景軒個booking問過都可以留番低
不過一入到酒店大堂就見到咁樣既畫面

咁就真係即時同文華東方比左落去
文華東方大堂lobby可以坐住飲welcome drink等check in
而四季就要排條咁長既人龍企係度等
仲要樽welcome drink係唔知以咩標準派發
職員會主動派比排隊既人
但到左我開始就乜都無
最後要出聲問先有番樽芒果汁飲下

酒店大堂應該係裝修緊

有睇過佢地官網都有講緊其實佢地有做緊內部裝修
會係未來幾年改頭換面
而事實上住落都發覺酒店間房都係有d殘舊
某d野都真係追唔上潮流

排隊期間有派呢張野

疫情期間怕你係房太悶比d野你玩下
不過品酒活動係要收費既
所以無參加
之前睇有啖好食仲有得去星級廚房學野
果d course應該收好貴

大堂座位就真係唔算多

咁搞左一大輪都排左大半個鐘
我地三點頭去到
都差唔多三點九先checkin到

好得意既係
四季酒店大堂reception全部清一色都係男仕
而checkin期間都有講下今晚食龍景軒d野
咁我就突然心血來潮啦
口痕問下聽日lunch caprice唔知會唔會仲有位呢
reception哥仔笑住話你想試晒我地d餐廳wor
然後撥個輪
成件事唔洗一分鐘就成左
今次四季酒店由一泊二食變左一泊三食
但係個心情就變得好複雜
一方面緊係開心有得試新野啦
但另一方面又要洗多千鳩幾蚊
明明就唔係有咩特別要慶祝
但個洗費就真係可以去到一次旅行咁濟
不過整體都叫做開心既

哥仔仲有問之前有無去過邊間油店staycation呀
咁我咪話去左文華東方lor
佢就即刻踩對方好黑
我就真係r爆頭唔知咩叫好黑啦
睇黎佢地都唔係處於良性競爭既階段

而搞完一大輪野我又聽到係似曾相識既說話啦

唔好意思呀乜生 你地間房仲未ready

當時心諗唔撚係掛又黎?
佢即刻話其實我地仲有第二間同房型既套房
不過就有扶手既
但除左扶手之外就無分別架啦
而樓層係再高d
問我地介唔介意

其實都聽得出即係無障礙房啦
講到好神秘咁
女朋友即刻打蛇隨棍上問咁可唔可以late check out先
我估應該無乜人會住呢d房
佢就話比多兩個鐘我地可以兩點check out
即係同原來客房個時間一樣
咁我地都ok接受既

有驚無險咁拎到房卡
唔洗好似文華東方咁轉房
就搭上我地31樓

走廊

今次都係尾房
入到房就睇下平面圖

上面都係山景房
其實每一層先得4間
海景房反而有7間
全部景都係對正維景無得輸
而03號房就係之前提過有九百幾尺既套房
我地唯一個優勢可能就係corner房
可以望到少少上環城景

門口右面係落地鏡

而左面係客廁
不過唔記得左影相
其實入面都係得個馬桶
無乜特別

客廳

附送如假包換既無敵大海景
仲有隻望遠鏡

其實我懷疑呢間房都真係無乜人住過
好多野仔細睇都有唔少塵
不過望到窗外個景

乜都無所謂了
除左下面中環碼頭
仲有對面既西九龍icc景
之前係文華東方最重味道就係摩天輪
而今日就係呢座icc
不過聽日就唔會去

客廳有咖啡機

今次真係好無聊沖左杯
不過都唔好飲既

mini bar同小食全部都要收費

呢兩枝水就送既

客廳仲有張飯檯

檯側邊有個差電位

其實都算唔係幾方便

睡房部份

就終於睇到最礙眼既扶手出現

搵番官網寫
無障礙房係會將電燈制set低
同廁所會加裝扶手
不過入到黎就會開始諗會唔會曾經有人係度賴屎賴尿又會有d唔開心

高級酒店套房會有既衣帽間

保險箱都係入面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞