[長氣多圖][無限期] 香港staycation之旅

987 回覆
297 Like 43 Dislike
睡房書檯面終於見到防疫套裝

仲有好多唔同種類既線

但其實每個客最想要都應該係條usb或者lighting轉hdmi
就永遠都唔會有
拖板x1

文具一盒

而最最最特別就係呢部電話啦

雖然唔係搞搞下果款
但係呢間房出現又真係舊得有d難睇

窗簾有兩層

有個遙控比起其他酒店都算方便

仲有個同文華東方一模一樣既bose藍芽喇叭

睡房都有兩張凳

對開係同廳一樣既海景

仲有少少既上環景

枕頭一共六個

仲有四季logo

可以隨時打個電話換其他枕

床頭除左電視機仲有兩幅畫
room tour既最後係主人房既廁所
就係同正常房最最最唔同既存在

首先浴缸位多左個L型扶手

就無乜特別
而個窗景咁大格就真心on9

花灑就算拉出黎都係太短完全無用

兩個洗水盤

Bvlgari沖涼套裝

牙刷套裝

好少見有咁大枝牙豪
仲有漱口水

而最最最大分別同唔順眼位就係呢度

企缸只得浴簾同有張鐵凳係度
而頭頂個花灑仲要係壞既
仲有個完全露出既坐廁
睇人地room tour係智能坐廁
企缸位同座廁位亦都倒轉既
不過無障礙房咁樣設計都好合理

其實係房影下相hea下都開始日落
而家入冬都入夜得幾快

打個電話落去泳池話今日基本上都full晒無得玩
唯有明天再戰

慢慢真係天黑

六點左右酒店有職員上黎問需唔需要夜床服務
其實我就唔知係有乜要做既
估計大概應該係執下床之類
不過我地都搞到亂晒費時搞到人就唔洗了
同埋送多兩枝水同甜品入黎

呢度影日落真係唔錯
https://www.youtube.com/watch?v=NGFcy7j6Ol8
咁本身就book左六點食龍景軒
後尾諗諗不如留多d時間係房睇埋日落
所以改左食六點九
入冬時間六點都已經開始天黑
所以六點九食飯既話個天已經黑晒

今次係繼上次文華廳第二次食五星酒店既中菜廳
由睇木村到而家過左大半年
係期待已久
終於可以試到真正既米芝蓮三星餐廳

龍景軒位於酒店既四樓

同一層既海景禮堂就用左黎做自助早餐既場地
而六樓就係caprice同泳池
五樓係gem room
而原本既paclage跟set dinner既the lounge就係地下大堂

研究左呢d酒店有d日子
都覺得三間頂級六星酒店既餐廳格局都有d似
唯獨係四季少左間歐陸餐廳同自助餐廳

四樓出電梯位呢個就係自助早餐個會場

經過天橋兩邊既夜景

龍景軒門口d裝飾

就唔知有咩意思
而一路行到尾就會有四季匯

即係服務式住宅果邊

龍景軒

門口無咩花巧設計
亦都唔會好似其他餐廳咁貼晒米芝蓮d獎牌出晒黎
因為呢間龍景軒
係自米芝蓮由零八年推出香港版開始
由頭到尾都係三星級數
亦都係另一個指標福布斯五星級既餐廳

總廚陳恩德師傅
每次坐升降機都會係個moon都會見到佢個大頭
而佢亦都係之前大廚背後其中一集既主角
可以算係香港中菜既第一人
就好似武俠小說裡面既宗師
係一個傳說級數既人物

唔知係酒店住客
定因為我早係個幾月前已經book左位既關係
我地就被排坐係靠窗個靚位

個景就同房景差唔多
而呢度4樓
可能睇到更多既就只係由IFC行過去中灣碼頭既市民

龍景軒應該有分區
我有少少懷疑我地呢一個區都係酒店住客

而呢一區就只有十張臺唔夠既位

口罩套就應該唔關龍景軒事

去左幾間四季既餐廳全部都係一模一樣

跟package係會每人有一杯白酒
個侍油師就真係chok到不得之了
但其實我就真係唔飲既

而臺面上就有小二幫我地介紹今日個餐牌

今日睇到L佛同sunny既youtube片段
半島會將staycation package既住客搬到露台餐廳食嘉麟樓既套餐
我自己就覺得非常唔合適
顯得好唔重視呢一班優惠住客咁
我自己本身就好期待係嘉麟樓食晚飯
而家搞到係連對半島既期待都減低左好多
但四季就好唔同
餐牌上面直頭有寫上住客
即係我個名同日子
我覺得好靚好特別
直頭拎左呢張好似證書既餐牌番屋企

龍景軒套餐
六道菜正價1380
連加一大約三千蚊左右
今日我地以優惠價1760升級食到
好多餐廳都有配餐酒既set
但呢個套餐配既係餐茶

一開始先黎既係呢枝丹麥既有氣茶
飲落有小小似酒既味道
幾特別

臺上面三個醬

話係以大中小辣咁排列

先黎既係第一道既鱸魚柳

食完我仲以為係唔屬於菜單既開胃菜
原本我以為千幾蚊個set個款都應該係再西利d
係同我想像有d出入既

第二道菜龍蝦焗牛油果
我以為係開邊龍蝦款既菜色黎
女朋友應該會好鍾意

結果上到黎係成隻焗蟹蓋咁
入面果d係龍蝦肉

應該係
加埋牛油果成件事就好健康既
我諗龍景軒賣既就唔係重口味
而係清新路線
我係唔識欣賞既
女朋友仲話我fake左佢

蟹肉海參羹

硬係要講既話
我就覺得文華廳個老火湯好飲好多
呢個又係唔識欣賞

炒牛柳粒

都算係成餐飯最正路既菜式
係好食既
但因為個價位實在太高
會我不期然找其他野黎做對比
當日係神戶食牛就真係好食到有幸福既感覺
再加埋個蒜香和牛炒飯就真係不得之了
而呢三舊就真係被比左下去
我知咁樣比就唔係太公平
但我就真係諗唔到咩詞語去形容成件事

咁上完呢道菜之後
就有位侍茶師過左黎
為我地沖左壺雲南陳年普茸

話係清一清個味蕾準備下一度菜
第一次見到呢種事既反應當然就只係拍片
咁拍完片
飲完茶啦
侍茶師就問覺得點
咁我就柒既
食野淨係識分好唔好食
邊有咁多詞彙可以分享到
咪求鳩其話好清新呀
佢應該都睇得出我真係鳩既

後面呢張檯呢

係兩件廢老黎
好似成七點幾八點先出現
簡直係我成個旅程既惡夢
發生咩事就唔提啦
但就令我食得好撚唔開心
係搞到我食呢個炒飯果時呢

直頭覺得仲難食過我老母炒果d

之後又再比左壺茶我地

但就唔記得左係乜茶了

甜品係楊枝甘露

正正常常
但我睇人地d食評以前係用鐵碗既好似高級好多

送既美點雙輝

食左幾次就發覺呢種級數既餐廳係好鍾意整logo係甜品上面

埋單連兩杯酒連加一3355

都應該算得上係我人生最貴果餐飯
不過一樣都係寫番個房名了隻龜就可以鬆人

咁龍景軒同文華廳都一樣啦
用餐體驗係好既
環境黎講絕對係文華廳之上
餐廳走比較西式時尚簡約設計
無咩古香古色
咁個廢老係意料之外亦都唔關餐廳事
只不過我對龍景軒其實有幾樣招牌菜好想食但食唔到
好似龍帶玉梨香同皇湯雞絲羹呢d我都係好想試
睇有啖好食佢就未必真係好識食
但應該每次食之前都會做足功課
會試餐廳既招牌菜
其實有時跟佢地叫法真係無死
我諗下次如果去天龍軒
都應該散叫幾款同佢地一樣既菜式
畢竟呢d級數既餐廳可能真係一世人只會試一次
你叫我特登正價咁樣過黎食我都真係未必會咁做
米芝蓮三星餐廳
都叫做開過眼界
又唔會話佢唔適合既
可能好多野真係我未能夠體驗得到啦
食完飯就周圍行下
同層個廁所裝修比起文華廳個男廁係比較靚既

佢地有提供抹布

地下大堂同日頭個氣氛就差得遠

條樓梯可以用黎打卡

對出都仲係ICC景

由呢度望可以望到上去六樓個天花

同九龍海逸一樣
四季對出都有個噴水池

5樓健身室
0600開到2400

成個場都幾大

亦都無乜人
而呢度既飲品當然都係任飲

不過話時話
又要帶泳褲游水
又要帶運房衫做gem
去高級餐廳又要著得無咁hea
再加埋件訓覺衫
雖然話就話只係兩日一夜
但都真係要帶幾多衫黎

5樓仲有個playground

6樓出lift就係book左聽日食既caprice

門口好似地獄之門咁
入到去穿過走廊左面係餐廳部份
而右面就係caprice bar
話係亞洲50大酒吧之一

再行出去就係spa

都幾多藝術品

可以抽番d紙條

英文太廢要google translate

最後六樓行到盡就係好出名既infinity pool
不過呢個時段已經無開

番上房又可以對番窗外既九龍半島夜景

咁的確真係無港島呢邊咁崔燦

即使將來住半島
都只係book左舊翼低層噴水池景
應該望唔到呢邊既夜景
應該
要等到入住麗思卡爾頓先望得到了

夜媽媽開番包之前係狗鐵站間無印買左既浴鹽黎玩下

但係個moon真係好睇唔好用

咁撚細個moon睇波都幾無癮

夜深仲有言葉之庭陪住我地

又係一個不眠之夜

DAY13 完

前幾日麗思卡爾頓出左個優惠
4888住套房連access lounge
再送2k dining credit
都無咩諗太多就屌左
始終個景淨係得佢先有
雖然話另外有個deal係3k內可以upgrade上套房
都有500蚊送
望落去係平d
但就無得access lounge
即係唔理個lounge評價如何啦
幾百蚊當係買個體驗加多兩三餐
咁我都覺得係會完滿d既
有左今次四季個經驗
我諗住係麗思卡爾頓都會一次過試晒佢兩間米芝蓮餐廳既
希望係咁
早幾日食完龍景軒覺得佢大部份野食唔係好重味/調味,同未必全部好嘩一聲
龍帶玉梨香、皇湯雞絲羹、焗蟹蓋都有試到,三樣都好印象深刻
特別係皇湯雞絲羹同焗蟹蓋,真係唔知可以咁好食咁濃味
本身好鐘意食嘉麟樓個焗蟹蓋,但龍景軒個出品係仲可以鮮甜D
而個種濃味、甜味都係食材既味道,而唔係調味
真係得個叉燒係太重咸味
但成餐飯都會覺得原來依種食材/煮法可以咁好食/濃味

個日係朋友生日,有訂到個蛋糕
個黑森林蛋糕係人生暫時食過最好食既
btw佢收左我兩個蛋糕錢,仲要我番到去先發現
好彩有得退
依到扣左唔小分

好想知廢老發生咩事

硬係覺得唔會比幾千蚊食中菜, 呢個價位default覺得係食西餐/日本野
Tosca 都係算把啦
大家都係一星Octavium 好過Tosca 咁多
早幾日食完龍景軒覺得佢大部份野食唔係好重味/調味,同未必全部好嘩一聲
龍帶玉梨香、皇湯雞絲羹、焗蟹蓋都有試到,三樣都好印象深刻
特別係皇湯雞絲羹同焗蟹蓋,真係唔知可以咁好食咁濃味
本身好鐘意食嘉麟樓個焗蟹蓋,但龍景軒個出品係仲可以鮮甜D
而個種濃味、甜味都係食材既味道,而唔係調味
真係得個叉燒係太重咸味
但成餐飯都會覺得原來依種食材/煮法可以咁好食/濃味

個日係朋友生日,有訂到個蛋糕
個黑森林蛋糕係人生暫時食過最好食既
btw佢收左我兩個蛋糕錢,仲要我番到去先發現
好彩有得退
依到扣左唔小分

細佬我唔識食
差唔多啦
唯有試多幾間睇下自己係咪真係無味覺
最慘係下次食嘉麟樓無得係嘉麟樓食
單單打打咁
唔講太多啦
費事有人唔開心
Tosca 都係算把啦
大家都係一星Octavium 好過Tosca 咁多

算唔算都係會食既
full set體驗黎
我都係諗住普普通通食個3 course lunch
有7折都唔會太貴
住完四季又住埋RC
楚撚記嗌咁多嘢洗唔洗成千
眨下眼又追哂個post
同女友散咗??

變咗EX??
乜都試下嘛
好似一半都唔洗
同女友散咗??

變咗EX??

想食了想食了!

同女友點呀

你寫到話唔想寫咁好不安
見到樓主講普通BBQ差唔多大笑咗

屌好撚慘

好彩我唔好呢啲 , 同埋我會想去日本先食返呢類 (以前去日本最貴只係去食燒肉)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞