[長氣多圖][無限期] 香港staycation之旅

987 回覆
297 Like 43 Dislike
我開始都無乜信心
四季真係試下先,食唔起法國餐廳,都試下龍景軒。
岩岩兩日一夜都去左朗廷,同意性價比最高,係試唔到食burger個間餐廳
我book套房
食完貴賓室再落去食唐閣
今朝食完個自助早餐又接住落落去扒房食sunday brunch
兩日食足五餐

龍景軒我覺得試佢招牌就夠
雖然我都試唔到
Caprice 相對龍景軒係平啲喎
平時落去食個lunch 唔計酒一千蚊食到四五個course
同樣價錢係龍景軒只係食到一碟龍蝦
計tasting menu 都係caprice 平啲

以前mandarin 嘅Pierre 我覺得應該唔止兩星
次次食都有驚喜
味道食材combination 係超好
但竟然俾穩穩陣陣但係冇乜驚喜嘅caprice/latelier 多佢一粒星

珍珠雞即係guinea fowl 其實係game 而唔係poultry
脂肪少啲煮起上嚟易乾
我第一次喺Pierre 就係食咗佢哋嘅grilled guinea fowl 從此鐘意佢哋餐廳
好好睇,keep住寫呀樓主
Pierre已經無緣去試
多謝
竟然係朗廷性價比最高,有食3星中菜?

另外四季,個中式早餐 同個lunch都好吸引,比起晚餐好大分別
叉燒一定要試,要早一日訂,兩個人食半份就夠
之後我有點左幾款點心(蝦多士+蘿蔔糕+三文魚籽蝦餃+荷葉飯)同一個椰皇燉湯,一部份質素都好好,唯一係個荷葉飯普通左少少,個人覺得唔夠味淡左d。
福布斯酒店同餐廳d星真心鳩比
見佢推介如心就知成個list都唔使睇
中式早餐有國泰J feel
食晒佢地兩間米芝蓮
不過同前一餐距離太短
食得好飽

咁四季兩間三星對比我都真係覺得caprice係好食d既
其實我都諗定左幾款菜
半碟叉燒就一定架啦
仲會叫蟹蓋同東坡肉
主糧應該會試下乾炒和牛河
甜品叫蛋撻

係點心同湯有d選擇困難
椰皇湯望落去吸引但好貴
飽魚酥,燒賣同餃諗住三揀二
如心真係r爆頭
仲要唔係荃灣而係觀塘
咁應該好食好多
好睇, 睇番龍景軒好似真係一般般
搞乜個個睇完都話一般般
頂 回錯po好柒,去返隔離問先
我比較想試下佢個the lounge個sunday brunch
不過聽講已經full到出年

之前佢出半價券都有睇過
但d房價唔合理地貴
都係拜拜
格離po話滿福樓d菜係一次過上而唔係一道菜一道菜咁上
有d失望
不過我都book左萬麗下個月住
希望接受到啦

而家諗住去每間中菜廳都叫叉燒同蟹蓋
覺得你介紹好過好多YouTuber,好多睇成1x分鐘都無咩內容
遊記可以寫多好多字去講
但就無影片睇得咁清楚
其實我最初都想拍下片
不過個人太廢
買左部機都無用
最後放棄左剪片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞