連尼住同谷阿莫都係盜版狗,點解兩者評價差咁遠?

697 回覆
274 Like 196 Dislike
你地明唔明我想表達啲咩?
唔係要對比高登連登(只係一個直接屌連登仔雙重標準)
你地又要屌谷阿莫侵權盗版,個個正義撚上身
見人屌你又屌埋一份
又唔諗下自己都係用老翻
唔用連登做例子
你有上thisav /上網睇周星馳 已經盗緊版啦
自己用就得 人地用就屌鬼

仲有個話唔岩就block負評上一頁
心諗 成日屌人拖抵連登質素
你何嘗唔係

其實好多本身都對谷阿莫冇咩睇法
係睇到班雙重標準撚先忍唔住入黎撚下
跟手比班二元對立撚標籤做打手
仲自己扮埋法官未審先判講埋哂d咩擺明係侵權啦bababa

所以我上面假設係侵權,唔等於直接同 高登 連登比較 除非有法理基礎
你可以話連仔抄高登,但佢真係冇地方侵犯版權喎😮

所以想問問高登申報左邊項設計既版權?

咁你同個professor 講
我只係參考 冇抄襲喎
冇錯 係冇申請版權 寫essay個陣 網上面啲article 都冇版權 代表你可以一模一樣咁抄?

本質唔同

essay寫出黎with proper citation已經有implied copyright, 所以先會有self plagiarism 只要落左citation credit比番引用essay唔可以稱為violate創作(文學上稱為plagiarism)

而自己創作既音樂/影片自己用番黎改無版權既問題,而且就算落左reference都唔等於可以任意使用 兩者唔可以直接比較,法律條文既引用都唔同

回歸番問題,只係想知高登有無申請到邊樣設計為版權?

或者你講得岩 高登的確冇申報版權
所以連尼住唔可以話侵權,名議上冇
但實際上大家心知肚明,lihkg仲要係有收入既
再回歸問題上面已經講左啦 btw呢啲咪高質回覆囉
好過上面條垃圾多多聲
見人屌你又屌埋一份
又唔諗下自己都係用老翻
唔用連登做例子

你何嘗唔係

所以我上面假設係侵權,唔等於直接同 高登 連登比較 除非有法理基礎

老實講侵權大家日日都有參與架啦
走出黎抄哂正義咁先係重點
連尼住亦都係例子

我只係參考 冇抄襲喎
冇錯 係冇申請版權 寫essay個陣 網上面啲article 都冇版權 代表你可以一模一樣咁抄?

本質唔同

essay寫出黎with proper citation已經有implied copyright, 所以先會有self plagiarism 只要落左citation credit比番引用essay唔可以稱為violate創作(文學上稱為plagiarism)

而自己創作既音樂/影片自己用番黎改無版權既問題,而且就算落左reference都唔等於可以任意使用 兩者唔可以直接比較,法律條文既引用都唔同

好過上面條垃圾多多聲

如果咁就變左主觀感覺既評論,明白
唔理咩合唔合法 咩做得岩唔岩
連登擺明抄高登喎
點解咁都有得唔認
連登仔又黎雙重標準
明明連尼住都係抄高登 但個個都佢神咁拜
相反 谷阿莫就個個雪中送屎
個個道德撚上哂身咁
心諗你班柒頭有咩資格屌人
你地咪又係上網睇劇bt etc

最撚雙重標準就係d又要用盜版又要屌人個d傻鳩

我只係參考 冇抄襲喎

本質唔同

好過上面條垃圾多多聲

我相信連尼住本人都唔會否認冇''參考''過高登
多左兩個台就唔係抄
咁你班連登仔唔好屌鳩支那d山塞貨啦
因為都唔會係100%一樣
連登擺明抄高登喎
點解咁都有得唔認

連尼住fans堅持因為高登本身冇版權
所以唔構成抄襲呢個問題
多左兩個台就唔係抄

雙重標準你識條鐵
連登擺明抄高登喎
點解咁都有得唔認

所以唔構成抄襲呢個問題

無問題啊 就當佢合法地參考
但見到上面話多兩個台就唔係抄 死雞撐飯蓋

我只係參考 冇抄襲喎

本質唔同

好過上面條垃圾多多聲

我相信連尼住本人都唔會否認冇''參考''過高登

係佢地有好多相同之處,所以個問題就變左係你情我願既問題 我唔滿意係到用而個服務 我轉左第二個服務 或者屌現有既服務,變左個人選擇而唔係法理上既盗版/侵權

我既選擇係因為高登ac比人ban左(屌高登admin亂ban人),所以我選擇左而到
連登擺明抄高登喎
點解咁都有得唔認

所以唔構成抄襲呢個問題

無問題啊 就當佢合法地參考
但見到上面話多兩個台就唔係抄 死雞撐飯蓋

利申我感謝連尼住比多個平台我地選擇,我唔知點定義為fans

所有野都只係主觀選擇
咁用山塞貨都係選擇黎既 好似我依家都用緊
但唔好大大聲同人係我依件原創正貨黎囉
但唔好大大聲同人我依件原創正貨黎囉
連登擺明抄高登喎
點解咁都有得唔認

所以唔構成抄襲呢個問題

第一fans睇你點定義fans, 另外連登唔算抄襲法理上係岩

在版權的定義裡,「原本」一詞是指作品是源自作者(即並非在其他地方抄襲得來),而作品需要用上作者的技術及勞力去製作。此外,版權沒有要求作品必須具高質素或具美術價值,亦沒有要求作品必須具創意或是新穎的。不過,瑣碎的作品或只需少量技術或勞力而做成的作品,則不獲版權保護。因此,題目、姓名及短句,一般都不會受版權保護(但或可獲得商標的保障)。概念/思想亦不會獲版權保護。
http://www.clic.org.hk/tc/topics/intellectualProperty/all.shtml

除非好似power_off講過,外國腦魔原創者告高登/連登既話,就係一個問題
駁唔到
將盜版再盜版=無問題
負負得正?
法理上冇抄
但事實有冇抄自己心照啦
見人屌你又屌埋一份
又唔諗下自己都係用老翻
唔用連登做例子

你何嘗唔係

巴打你啲回覆好高質,我想cap低佢直到有需要嗰陣用嚟參考或者貼返出嚟,有冇問題
法理上冇抄
但事實有冇抄自己心照啦

好老實早洩係覺得抄嘅應該好似CCTVB咁出番封聲明屌myavsuper抄野以正視聽

唔係作為平常人點知你兩個網站D恩恩怨怨,何況今日仲搞到有直接商業影響

就算好似你咁講憑主觀感覺都應該列出D證據講下人地點抄你掛

你可以吹係台名嘅,不過我又睇唔到有人註冊左唔比人用"XX台"咁嘅格式做網站嘅,但如果道理係你度嘅怕咩告姐

人地URL叫hkgolden,呢度叫lihkg,我又睇唔到有咩似

你話layout嘅,除左m版比較似,我又唔覺得主頁版有咩近似之處,但係m版呢個layout好似係lihkg先過hkg,如果計埋非官方版高登嘅lihkg,個layout正常都係app developer諗嘅,又好似唔關hkg事

好老實,你又唔比D完整論述又一味講主觀感受,好難唔比人感覺到你係幫某一邊

係抱不平嘅,其實高登朋友都可以試下匿名舉報比律政司、刑事檢控專員建議佢地檢控許耶撚

再唔係玩crowdfunding私人檢控又得,又唔洗講到好無公義咁嘅

個人立場:食花生想睇人仆街
法理上冇抄
但事實有冇抄自己心照啦

好老實早洩係覺得抄嘅應該好似CCTVB咁出番封聲明屌myavsuper抄野以正視聽

唔係作為平常人點知你兩個網站D恩恩怨怨,何況今日仲搞到有直接商業影響

你可以吹係台名嘅,不過我又睇唔到有人註冊左唔比人用"XX台"咁嘅格式做網站嘅,但如果道理係你度嘅怕咩告姐

人地URL叫hkgolden,呢度叫lihkg,我又睇唔到有咩似

你話layout嘅,除左m版比較似,我又唔覺得主頁版有咩近似之處,但係m版呢個layout好似係lihkg先過hkg,如果計埋非官方版高登嘅lihkg,個layout正常都係app developer諗嘅,又好似唔關hkg事

好老實,你又唔比D完整論述又一味講主觀感受,好難唔比人感覺到你係幫某一邊

係抱不平嘅,其實高登朋友都可以試下匿名舉報比律政司、刑事檢控專員建議佢地檢控許耶撚

再唔係玩crowdfunding私人檢控又得,又唔洗講到好無公義咁嘅

我咪講左心照囉
你個心 覺得冇咪冇囉 冇問題喎
既然係盗版就快d叫joe仔告鳩連尼住啦
我好撚想睇戲呀
法理上冇抄
但事實有冇抄自己心照啦

我咪講左心照囉
你個心 覺得冇咪冇囉 冇問題喎

Pad都冇告神魔之塔抄襲架,咁神抄之塔又冇抄?
但唔好大大聲同人係我依件原創正貨黎囉

依件係高登改良版嚟

多左兩個台就唔係抄

係抄,但唔係百分百抄,我意思係有少部份元素係連尼住佢哋自己加落去,嗰部份唔屬於抄襲成份(如介面、管理制度、分台功能調整)。

我上面都話咗呢個可以話係高登分台架構上嘅小改良版

我覺得唔應該淨係一味話佢哋點樣抄,人哋抄嚟係有再改良同設計到適合我哋用,而從呢度所提供嘅服務可以睇到,係好過舊登好多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞