連尼住同谷阿莫都係盜版狗,點解兩者評價差咁遠?

697 回覆
274 Like 196 Dislike
你可以話連仔抄高登,但佢真係冇地方侵犯版權喎😮

所以想問問高登申報左邊項設計既版權?

咁你同個professor 講
我只係參考 冇抄襲喎
冇錯 係冇申請版權 寫essay個陣 網上面啲article 都冇版權 代表你可以一模一樣咁抄?

本質唔同

essay寫出黎with proper citation已經有implied copyright, 所以先會有self plagiarism 只要落左citation credit比番引用essay唔可以稱為violate創作(文學上稱為plagiarism)

而自己創作既音樂/影片自己用番黎改無版權既問題,而且就算落左reference都唔等於可以任意使用 兩者唔可以直接比較,法律條文既引用都唔同

回歸番問題,只係想知高登有無申請到邊樣設計為版權?

算鳩數啦條友明顯冇讀過書

屌好開心終於有人理我post話既野
D人為左撐連真係spin撚到毫無底線

已經唔想討論落去
抄人既唔認抄人
之後又去屌其他人抄其他人

雙重標準

CC台大佬Power Off:

高登抄左Forum2000部份Icon
然後連登抄足高登所以基本Icon

所以連登無抄高登

Mr. 宜家先出道咪好囉
真係好撚柒,連登就係抄高登,咪撚因為自己上緊就spin黎spin去啦
icon 一鳩樣,分台一鳩樣,會員都一鳩樣
只係抄得出師有名唔代表唔係抄

不如上面話唔係抄果班,講下覺得膠登係咪抄高登

我唔想狙擊ADAM 巴打
反而想叫D唔鐘意就走果D ON9 出黎回應下

狙擊五先會有用d
個餐廳例子真係好ON9
A餐B餐咁大路當然唔係抄
不過細緻到接近全部菜式名都一樣就係抄啦
舉個濕鳩例子黎避重就輕

狙擊五先l會有用d
理撚得你 我係鍾意用老翻呀 你咬我囉 咁鍾意正統就死翻高登咪撚嚟呢邊吠啦 呢到啲嘢關你地撚事咩

小學雞2號

戇鳩1號

狙擊五先l會有用d

五毛
竊書不能算偷……竊書!……讀書人的事,能算偷麼?
😂😂😂😂
理撚得你 我係鍾意用老翻呀 你咬我囉 咁鍾意正統就死翻高登咪撚嚟呢邊吠啦 呢到啲嘢關你地撚事咩

用連登就唔畀屌連狗
咪撚屌林鄭,民賤聯呀,懵撚

傻閪 你班港燦啲濕鳩嘢關我撚事咩
如果連登冇哂高登D ICON,你當初仲上唔上,一句講哂

1. 啲icon唔係高登
2. 上呀
D人為左撐連真係spin撚到毫無底線

已經唔想討論落去
抄人既唔認抄人
之後又去屌其他人抄其他人

雙重標準

CC台大佬Power Off:

高登抄左Forum2000部份Icon
然後連登抄足高登所以基本Icon

所以連登無抄高登

算啦power off 算理性

言下之意,另一件

用連登就唔畀屌連狗
咪撚屌林鄭,民賤聯呀,懵撚

傻閪 你班港燦啲濕鳩嘢關我撚事咩

屌, 原來係大陸閪黎
竟然有人講得出100%唔同先係原創
咁我要用螺絲都要自己handmade
點解膠登個陣冇咁多高登打手入去煩話抄乜抄乜, 連登就咁多既?

膠登做唔起冇必要請打手
果陣點解要逃離舊登既原因係點解應該個個都知
果陣個個高登仔都想搵新科林代替舊登
最易入口既方法就係照抄晒成個舊登既layout
如果成個科林乜都係新設計既個個都會照轉過黎?
而谷阿莫係劇透撚 屌佢唔屌連登有問題?
不過幾撚時找無廣告付費會員條數?
如果連登冇哂高登D ICON,你當初仲上唔上,一句講哂

D 分台改撚哂名你覺得有冇親切感?

個人提議:刪吹水台,啲台名刪走個「台」字,台名隔離擺個表情icon,咁做就可以同高登風格融合,又唔會有太多抄襲嘅感覺。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞