[置頂] 其實女人根本就唔係要男女平等

811 回覆
4354 Like 140 Dislike
工程 運輸都好缺乏diversity 架
又唔見女權閪話要工程界運輸界多d女性
講到斷章取義你仲叻啦
我話現時學校既system冇考慮男女生理同心理既分別
你就係咁屈鳩我生理>社會
有個巴打既講自己經歷你都可以理解錯

唔撚知芒果係咩性乜就查下本草綱目啦
講笑話分兩大種 語帶相關 諷刺
你個所謂笑話兩種都唔係
獻醜不如藏拙啦

你未聽過芒果濕熱之說?
家母細個都話芒果荔枝龍眼都不能多吃
我唔係香港大都成日聽

http://www.mingpaocanada.com/healthnet/content.php?artid=3043

歷來坊間都說芒果濕熱,唯我遍查書籍,都找不到芒果屬熱的記載。例如《草本療愈》指其微寒,《食物養生大全》與《食療食物大全》指其性涼,《食療果品》與《果療》指其性平。

所謂濕,大部份書籍並無提及濕字,只是說芒果性涼或寒。從中醫角度理解,寒涼損傷身體陽氣,特別是脾陽氣,不能運化水濕,濕就積聚,所以芒果聚濕,是間接後果。去到極點,稱為濕毒,芒果濕毒,這個論據可以成立

http://hk.apple.nextmedia.com/etw/art/20160612/19648915

經常聽別人說吃得芒果多會濕熱,到底甚麼是濕熱呢?在中醫來說,風、寒、暑、濕、燥、火(熱)是六種致病因素,濕跟火兩個致病因素同時出現,就叫作濕熱。濕熱的人,小便會帶黃,大便帶濕,更會生暗瘡、痱滋、喉嚨痛。濕熱亦是體質的類型,如果那人天生是濕熱的話,就最好別吃太多濕熱食物,例如芒果、榴槤、大樹菠蘿,因為這樣會令他體質更偏頗。除了濕熱,芒果亦容易引發敏感,吃了有機會嘴唇、面部發生紅腫,亦會較易引起接觸性過敏皮敏病,醫學上稱為芒果皮炎,或者芒果敏感。

8 Types of humor
http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/5023227/All-jokes-fit-into-eight-categories-says-scientist.html
唔明點解你話得兩種
"Application" is words having a double meaning.

濕熱咪係個字兩多個解釋

I admitted that it wasn't a very good joke / 1q question; that's why I changed my name 找數

你世界太窄啦

你有冇聽過食芒果會食到流鼻血上火
http://www.shen-nong.com/chi/lifestyles/food_property_food_tcm.html
收收皮先啦
百幾隻臭G

百幾隻臭G

百幾隻臭G

不能同意更多
屌你老母 正評
點解覺得賺錢養埋條仔無將來
唔可以女方搵家男方打理好屋企咩
定個個女既想結婚後唔做野
點解個個人都要認同男主外女主內
我都唔明點解不論男女都認為男人要負責養起頭家
但而家唔係男女平權既世代咩
樓上有絲打話男友唔上進唔識諗hea唔做野
想分手
點解唔可以調返轉,係由女既養起頭家照顧個男既,等佢日日係屋企搞家頭細務
正皮不解釋
pish
點解覺得賺錢養埋條仔無將來
唔可以女方搵家男方打理好屋企咩
定個個女既想結婚後唔做野
點解個個人都要認同男主外女主內
我都唔明點解不論男女都認為男人要負責養起頭家
但而家唔係男女平權既世代咩
樓上有絲打話男友唔上進唔識諗hea唔做野
想分手
點解唔可以調返轉,係由女既養起頭家照顧個男既,等佢日日係屋企搞家頭細務

支那人
好多女人衝出黎話自己同d朋友唔係咁
當你自己講既係岩
但你地第一日識女人咩?
講就咁講姐,實際上放大左唔少黎講都唔定

如果你地覺得好女人應該係好似你班朋友講咁
咁唔該盡下你地責任教下其他女人
齋講唔做,就屌樓主睇到既現象黎發癲

好啦,當你地講既野都係真,你地身邊好多好女人

但我再講男女可以有幾唔公平
好既女人男人一定會欣賞你,因為其實好野唔係你地所講咁多,心照好嗎?
呢d都係心態上既轉變就夠,可以好短時間實現,
收斂你既脾氣,為下人設想,講d好說話
煮餐難食既飯已經好唔同

但男人呢
要有價值,要上進,唔係得個講字,係要好長時間去證明
其間又唔可以冷落個女朋友,
有d人幾努力一世都做唔到你要求都仲得啊
正負評反應男女比例
正負評反應男女比例

反映
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞