[置頂] 其實女人根本就唔係要男女平等

811 回覆
4354 Like 140 Dislike
女人唔講男女平等
唔通男人就講男女平等咩

根本呢d野就只不過係一段感情關係入面大家互搶主導權,睇下男方定女方既口才好d可以騎住另一半之嘛

不是,當你有人可以用‘女人平等’作為爭取升職理由之一,你就明白唔係。仲有點解男人無可以講男女平等?

因為自古以黎男性社會地位較女人優越
全世界 大陸又好美國英國法國日本 全部都係將女人家定義為男人附屬品
覺得女人冇一方面及得上男性
甚至覺得生女係“蝕本貨”
女人只係用政治工具 營商工具 生育工具
呢個觀念直到WWI先有改善 因為啲男人去哂打仗冇人維持美國國內生產
就慢慢鼓勵同招募女人幫手
其他國家先開始仿效

由石器時代男人出去打獵女人喺山洞湊仔直到而加都一直男主外女主內 呢個觀念根深蒂固
男人一直係優越地位 咁男人仲講乜野男權

錯了,男女平等不等於講男權,唔好偷換概念,我都只係講男女平等

男人係可以講 但一直男人處於上風 如果講平等係咪變相對佢地不利?例如升職呢樣 男人提出要平等 咪即係引入多批競爭者?

不是,你講緊古代到ww1,但樓主講緊香港,香港好多地方都有女做到唔錯既地位。我並唔係反對女人升職,但覺得認為升職應該睇既係能耐,並唔係男女平等唔相關既概念。所以以‘男女平等’作為職場競爭既手段係唔岩。
回返正題,我舉例只係想講男女平等唔淨係係感情關係上面

大學生佔中講自己點樣買唔到樓,批評共產黨,而唔識捉緊中港機遇, 枉讀大學

咁又點? 幸福永遠係自己爭取, 唔敢出聲俾人當狗咁踩住上係正常, 但我唔會甘心

就係你呢啲人, 定義男人應該要有氣度, 定義乜嘢叫氣度, 男人又要乜乜柒柒, 先會拖低整體利益

唔關事,就係因為男人所以先使理班八婆講乜,成班男人喺到圍爐講女人嘅不是,柒撚到呢

冇圍爐, 我會派埋傳單, 正面開波

啱喇,學埋班女人咁,整埋啲男權組織,捍衛男權啦,睇到都覺得羞家

學埋班女人
好似女人咁
你呢樣係貶低女性既侮辱, 而且竟然係因為眾生平等既自由表達權利
我唔覺得你可以咁樣蔑視女人
亦都唔覺得男人冇同等既表達權利

你話女人係蝗蟲就唔係蔑視女人?
你咪去表達囉,周圍同人講喺香港做男人好唔公平,去博人同情囉

喂我上面句句有道理
做個生意, 理應大家俾5蚊出來, 依家賺你蝕我既, 我唔出來講啊
我屈住道氣屈到死嗰日唔緊要啊, 其他男人呢?
你覺得有問題咪負皮上一頁囉, 有心有時間咪好似猜燈謎咁係上面抽幾條來駁囉,
依家道理你又冇, 入來噴曬灰但又唔肯走, 嗰個乜Q文盲詭辯家起碼都有推動過討論, 你呢?

完全唔覺得有咪值得討論嘅空間,如果你現實生活蝕底過俾邊個女人嘅,你咪直接同佢講囉,不過你開個post都啱嘅,攬埋成班俾女人恰過嘅男人一齊圍爐屌柒女性,屌柒女權主義
我自己都知講女好賤,女權撚好撚on9日日屌柒男人,但係作為男人,我真係一笑置之

巴打你大人有人量,唔同啲女計,但係你有冇諗過其他受壓迫既巴打想唔想發聲?

我自己生活圈子就唔多呢啲咁19嘅港女,但你打開電視,新聞,周圍渲染既價值觀都同你講呢個世界有問題,你唔想發聲,但都唔使阻人發聲架嘛?

理性討論
我唔撚明點解我要代入班on99既雙重標準港女既角色同你地嘈wo
你揾亞里士多德都講唔撚得通啦
不如將個重心轉番係
係咪咁多女人係你地口中既雙重標準港女
咁樣呢個討論先會更有說服力
如果唔係既話呢個討論只會同1+1=2 大家同意嗎之流

同意

期待樓主表現

不如咁諗,如果唔多既話,點解呢個POST會有1000正皮而少過50負皮?
我假設連登男女比例即使係9:1都有一半女人認同樓主講既野。如果無普遍性,點解會咁多人認同?
請指教

轉個角度諗
可能佢地只係同意樓主所講既雙重標準之後就比撚晒正皮
去表示對女權撚既不滿
即係我出個post: 連登詭辯家好有錢
內文: 1+1=2 同意正皮

喂我上面句句有道理
做個生意, 理應大家俾5蚊出來, 依家賺你蝕我既, 我唔出來講啊
你覺得有問題咪負皮上一頁囉, 有心有時間咪好似猜燈謎咁係上面抽幾條來駁囉,
依家道理你又冇, 入來噴曬灰但又唔肯走, 嗰個乜Q文盲詭辯家起碼都有推動過討論, 你呢?

完全唔覺得有咪值得討論嘅空間,如果你現實生活蝕底過俾邊個女人嘅,你咪直接同佢講囉,不過你開個post都啱嘅,攬埋成班俾女人恰過嘅男人一齊圍爐屌柒女性,屌柒女權主義
我自己都知講女好賤,女權撚好撚on9日日屌柒男人,但係作為男人,我真係一笑置之

巴打你大人有人量,唔同啲女計,但係你有冇諗過其他受壓迫既巴打想唔想發聲?

我自己生活圈子就唔多呢啲咁19嘅港女,但你打開電視,新聞,周圍渲染既價值觀都同你講呢個世界有問題,你唔想發聲,但都唔使阻人發聲架嘛?

理性討論
我唔撚明點解我要代入班on99既雙重標準港女既角色同你地嘈wo
不如將個重心轉番係

同意

期待樓主表現

本身唔打算理妳個文盲 不過妳叫到

呢個問題更加毫無意義
如果要知,係咪咁多女人,根本要做人口普查,監察全香港幾百萬女人日常生活,先有100%說服力
有可能?

不如妳咁諗啦,或者係我錯
無論多唔多女人係咁,我係見到有種風氣萌芽,並利用人類嘅墮性,利用社會對女性嘅保護,利用華人必須娶老婆成家立室同限制男人嘅文化,等等等等,呢團火正越吹越旺
我只係想阻止呢場大火發生
女人唔講男女平等
唔通男人就講男女平等咩

根本呢d野就只不過係一段感情關係入面大家互搶主導權,睇下男方定女方既口才好d可以騎住另一半之嘛

不是,當你有人可以用‘女人平等’作為爭取升職理由之一,你就明白唔係。仲有點解男人無可以講男女平等?

因為自古以黎男性社會地位較女人優越
全世界 大陸又好美國英國法國日本 全部都係將女人家定義為男人附屬品
覺得女人冇一方面及得上男性
甚至覺得生女係“蝕本貨”
女人只係用政治工具 營商工具 生育工具
呢個觀念直到WWI先有改善 因為啲男人去哂打仗冇人維持美國國內生產
就慢慢鼓勵同招募女人幫手
其他國家先開始仿效

由石器時代男人出去打獵女人喺山洞湊仔直到而加都一直男主外女主內 呢個觀念根深蒂固
男人一直係優越地位 咁男人仲講乜野男權

錯了,男女平等不等於講男權,唔好偷換概念,我都只係講男女平等

男人係可以講 但一直男人處於上風 如果講平等係咪變相對佢地不利?例如升職呢樣 男人提出要平等 咪即係引入多批競爭者?

自古以來
阿爺做錯
阿嫲反枱
橋枉過正
子孫受害

總結,我祖先恰鳩女人關我撚事
除此之外男人比人逆向歧視得越黎越嚴重
好多時為左比人睇落“男女平等” 反而會偏幫左女性
好似黑人白人咁
為左唔好比人覺得有歧視成份 即使求職時兩個人能力一樣 甚至黑人差啲 顧主都會揀黑人廢時比人話歧視

其實我講緊差唔多既野
用手機睇d字好似跳出黎咁
認同樓主講嘅嘢
但有時候我覺得問題徵結
都係一班垃圾死狗公
做爛哂市,有閪都衝
導致一班臭雞自命女神公主
又養到個格臭到仆鳩街

班臭雞固然要討伐
但小弟認為戰術上,我地嘅第一目標
係要全力纖滅死狗公
令狙擊狗公成為一個大風氣

唔好犯女權傻閪犯嘅錯
屌鳩男人,但同時有九成人口係臭雞
結果所有嘢屌落都唔valid
情況就好似我地點打擊班傻閪
佢地都會用「鬼叫你地男人渴望叫雞」
呢種各打五十大板然後當無數嘅歪理去抵銷一切指控

但只要屌柒狗公成為一個主流
班臭雞自然無得用呢種口吻、呢種歪理
展開一個比李氏力場更強嘅防禦系統
到時就係討伐臭雞嘅時候

喂我上面句句有道理

理性討論
不如將個重心轉番係

同意

期待樓主表現

本身唔打算理妳個文盲 不過妳叫到

呢個問題更加毫無意義
如果要知,係咪咁多女人,根本要做人口普查,監察全香港幾百萬女人日常生活,先有100%說服力
有可能?

不如妳咁諗啦,或者係我錯
無論多唔多女人係咁,我係見到有種風氣萌芽,並利用人類嘅墮性,利用社會對女性嘅保護,利用華人必須娶老婆成家立室同限制男人嘅文化,等等等等,呢團火正越吹越旺
我只係想阻止呢場大火發生

其實我覺得好多時係啲狗公同兵仔累事。唔係日日都俾呢啲人捧著,港女會唔會真係覺得自己塊閪係鑲金

喂我上面句句有道理

咩唔同啲女計?我直接屌柒佢添,係因為好多男人現實俾人恰唔敢講,咪上網圍爐囉

你屌柒佢,但又唔啟蒙其他人應該爭取自己應得利益,有咩用?
你覺得自己好型?一個人單挑起全香港不平等現像?lonely soldier?

咁你慢慢啟蒙,見到你地為啲咁小嘅事講到好似革命咁就想笑
你地慢慢圍爐組織男權屌女權啦
做男人做到咁,唔阻你地

咁世界的確係由男女、䧳雄,呢兩個基本二元組合而成
理應比民主更加重要,革命有咩錯
認同樓主講嘅嘢
但有時候我覺得問題徵結
都係一班垃圾死狗公
做爛哂市,有閪都衝
又養到個格臭到仆鳩街

班臭雞固然要討伐
係要全力纖滅死狗公

唔好犯女權傻閪犯嘅錯

到時就係討伐臭雞嘅時候

仲有啲兵仔
認同樓主講嘅嘢
但有時候我覺得問題徵結
都係一班垃圾死狗公
做爛哂市,有閪都衝
又養到個格臭到仆鳩街

班臭雞固然要討伐
係要全力纖滅死狗公

唔好犯女權傻閪犯嘅錯

到時就係討伐臭雞嘅時候

仲有啲兵仔

啟蒙
狙擊只會逼虎跳牆
到時港女同狗公惺惺相惜,互相憐憫,就有反效果
無謂逼佢哋去同一陣線,害咗自己

大學生佔中講自己點樣買唔到樓,批評共產黨,而唔識捉緊中港機遇, 枉讀大學

咁又點? 幸福永遠係自己爭取, 唔敢出聲俾人當狗咁踩住上係正常, 但我唔會甘心

就係你呢啲人, 定義男人應該要有氣度, 定義乜嘢叫氣度, 男人又要乜乜柒柒, 先會拖低整體利益

唔關事,就係因為男人所以先使理班八婆講乜,成班男人喺到圍爐講女人嘅不是,柒撚到呢

啱喇,學埋班女人咁,整埋啲男權組織,捍衛男權啦,睇到都覺得羞家

學埋班女人
好似女人咁
你呢樣係貶低女性既侮辱, 而且竟然係因為眾生平等既自由表達權利

喂我上面句句有道理

理性討論
不如將個重心轉番係

同意

期待樓主表現

不如咁諗,如果唔多既話,點解呢個POST會有1000正皮而少過50負皮?
我假設連登男女比例即使係9:1都有一半女人認同樓主講既野。如果無普遍性,點解會咁多人認同?
請指教

轉個角度諗
去表示對女權撚既不滿

1+1=2唔存在普遍性問題。

如果無普遍性點會有共鳴,有人認同?
你試下出個POST話香港搵五六萬蚊都做月光族,睇下啲人會屌柒你定係比正皮你?

可能佢地身邊十條女入面 有一兩個係咁既極品
咁對呢d極品當然係恨之入骨 記到實一實
之後一見到樓主屌鳩佢地wo
仆街即刻比個正皮先 點睇?
認同樓主講嘅嘢
但有時候我覺得問題徵結
都係一班垃圾死狗公
做爛哂市,有閪都衝
又養到個格臭到仆鳩街

班臭雞固然要討伐
係要全力纖滅死狗公

唔好犯女權傻閪犯嘅錯

到時就係討伐臭雞嘅時候

仲有啲兵仔

啟蒙
狙擊只會逼虎跳牆

學女人一樣,無窮放大一件事,一哭二鬧三上吊
你做厹?我無窮放大你俾人踩緊嘅尊嚴,放大做狗嘅disadvantages
然後立於高地,假設我哋不計前嫌,願意接受返你做男人
今日全港ot
乜啲女權撚咁靜既, 之前係同男朋友分手post話男人唔上進啲人去曬邊

一陣我逐個point屌鳩你
幫部電話差撚定電啦

用電腦sor

不過聽日有三份paper交, 唔玩咁夜

是但淨係拎最後一個point
你地男人平時咪又成日笑我地女人係雞?

咁你地真係雞wor
認同樓主講嘅嘢
但有時候我覺得問題徵結
都係一班垃圾死狗公
做爛哂市,有閪都衝
又養到個格臭到仆鳩街

班臭雞固然要討伐
係要全力纖滅死狗公

唔好犯女權傻閪犯嘅錯

到時就係討伐臭雞嘅時候

仲有啲兵仔

啟蒙
狙擊只會逼虎跳牆

我只係覺得,佢地已經係同一陣線
而且係無敵擋戰牌
係臭閪嘅最強之矛+最強之盾
而要啟蒙,我覺得要物理上閹咗佢地先有可能

btw兵咪即係狗公,最多只係專一少少
做爛市,捧班臭雞上天,做緊嘅係同一樣嘢
今日全港ot
乜啲女權撚咁靜既, 之前係同男朋友分手post話男人唔上進啲人去曬邊

幫部電話差撚定電啦

用電腦sor

咁你地真係雞wor

班港女係咋,咪拉埋我呢啲正常人落水唔該
講到第一日知咁

學埋班女人
好似女人咁

喂我上面句句有道理

理性討論
不如將個重心轉番係

同意

期待樓主表現

請指教

轉個角度諗
去表示對女權撚既不滿

你試下出個POST話香港搵五六萬蚊都做月光族,睇下啲人會屌柒你定係比正皮你?

你咁拗無得拗,再落去就係幾多個先叫多既問題,亦都係樓主所講無需要執著既問題。
而家係講緊由無,變到有一堆咁既仆街港女,個趨勢係度。

今日全港ot

幫部電話差撚定電啦

用電腦sor

咁你地真係雞wor

冇計,有太多女人用body換money
我用番以前啲例子黎反駁就話我記仇
今日全港ot

幫部電話差撚定電啦

用電腦sor

咁你地真係雞wor

冇計,有太多女人用body換money

我最憎呢啲人
[quote]

學埋班女人
好似女人咁

喂我上面句句有道理

理性討論
不如將個重心轉番係

同意

期待樓主表現

請指教

轉個角度諗
去表示對女權撚既不滿

你咁拗無得拗,再落去就係幾多個先叫多既問題,亦都係樓主所講無需要執著既問題。
而家係講緊由無,變到有一堆咁既仆街港女,個趨勢係度。

所以某程度上樓主以佢個post個topic非常誤導人,同意?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞