[置頂] 其實女人根本就唔係要男女平等

811 回覆
4354 Like 140 Dislike
男權撚講中學派位就男女有別
女仔m痛請病假又話女仔點解有特權

一方面又話女人都係雞
拍拖又嫌女朋友唔肯做
但又要求老婆係處

話為錢賣身嘅女人係雞,唔係因為扑野係污蔑,扑野並不污蔑

賣身係將身體物化,將性行為市場化嘅行為。一般道德觀念,都視身體為神聖,係神造或屬父母,具形而上價值。賣身,就係將身體原有嘅形而上價值貶低至市場價值。所以雞先被道德審判。

一般情侶交合非市場行為,所以同雞係兩個概念。

估唔到你會咁幼稚玩偷換概念

佢哋唔係話 ptgf 係雞
話所有女人係雞
唔係處就係雞
所以你係話緊嗰班人
Shift of scope

依靠出賣自身肉體作為職業換取物質嘅女人係雞. 方便溝通傳意,雞又引申以自身肉體換取物質呢個概念。所以雞唔一定係講緊職業,只要有相同概念嘅行為或想法嘅女人,都通稱做雞. 所以唔止ptgf係雞,拎個閪當八達通嘟嘅女人都係雞.

基本上大部分人講雞全部都係雞,同講全部男都係咸濕一樣,只係一個meme,一個語言習慣,而唔係一個事實嘅總結

其實以上講嘅都係眾所鳩知嘅廢話,根本就得你一個係到強調所有女人都係雞,自製偽論據

1. 你一定冇睇過其它 PO 見我同佢哋唔同意見就叫我臭雞. 一係就視而不見
兩句唔埋就話女人冇邏輯 同女人嘈冇用 你話我我OK 但點解要次次強調我性別

2. 香港思想依然太過保守 好多男女觀念都好八十年代
上次返香港同小同聚會 我拎銀包出嚟佢哋先講話班男仔請.. 其實我都唔明呢個文化 喺美國係未見過 想畀返錢都唔得 香港厹文化好奇怪 你哋所講港女就係縱出嚟 PTGF 都冇乜聽過

3. 我祇係要求啲男權人明白, 女仔有衣著性愛自主權. 成日見到啲. "我女朋友唔肯同我做"PO 真係得啖笑 起初以為係假膠 後來先發覺佢哋好真心

4. 嗰個誰家柒頭成日針住我將我講過既嘢拆件斷章取義. 唔明佢做乜咁鬼大怨氣. 次次就女權西女權西咁叫我 有時都唔係講同女權有關嘢
佢啲邏輯好古怪 同次次開口埋口就人身攻擊在先 我都唔想鬼理佢

5. 你所講個雞權念, 同埋女朋友好似有義務滿足男朋友性慾.. 都係父權社會同物化女性產物. 其實我祇係想男女都互相尊重. 覺得對方係一個有自主性嘅個體
我從來唔會要求期待有人幫我啲乜就我啲乜買乜畀我 出街我哋會輪流畀一齊儲錢 就唔就, 送唔送小禮物, 做唔做親密行為, 都係出於愛大家關心大家想對方開心 如果付出有所期待就會變質變得你所謂嘅交易 其實係好唔健康
其實係我地高估左佢
佢個on9 IQ題post
個答案冇笑點都算
連芒果係濕熱都講得出
可能女人既笑點就係

芒果唔係濕熱係乜
嗰日返工返到悶悶哋
講下笑都畀你拎出嚟鞭屍
況且我都找咗數

做乜啫你
星期六冇拖拍?
我出去喇唔鬼理你了
樓主d 色配得好難睇

首先我係女人,然後好彩我班姊妹都唔係咁,不過我都想係呢到屌下班已經斷交臭雞:

你自己社經地位高過男人咪可以操控男人囉,但你有冇咁既料?冇既唔該收收皮啦好嗎?大家都係普通人點解一定要男人就哂你?憑咩?

呢個年代仲要男人承擔哂所有野既女人等俾人淘汏,樓價高物價高,家陣仲要加重男人既負擔要佢養埋你呢條好食懶做既垃圾,你估似以前一份糧養十個人?而家養你呢件垃圾都嫌多啊。

想做女皇帝?

你一世要依賴男人就永遠都唔好諗住自己有自尊,仲要對自己冇料冇學歷冇技能你憑咩得到條件好既男人,仲想男女平等?究竟知唔知「平等」建基於咩上面?等價交換啊,你俾到乜比你既男人咪可以拎翻啲乜囉,成日都要男人就哂自己,當自己係金雞識生金蛋?

你真係愛你男朋友就唔會想見到佢辛苦,唔會想佢唔開心,會一齊分擔。自私既臭雞只係會想人照顧佢,俾錢佢洗,根本冇諗過愛情係雙向。佢地唯一俾到男人乜野?咪就係塊閪囉,只係識得係到獻媚物化自己,之後再去怪人物化自己,痴撚線

BTW樓主開個post出黎都係佢地都係唔會明,除左男人自己係到圍爐之外,都係唔會改變到班臭雞既諗法,根本唔係活係同一個世界入面,你講人話佢地係會唔撚明,價觀係唔撚同就斷交最實際,無謂拉低自己水平。

仲有我都想係到屌下班雞蟲,係男既就有d 骨氣啦好冇,有閪就當人係女神,做完兵做完狗就當哂全世界女人都係雞,大把好條件既女人你可以溝但又唔溝自己走去食屎。

please,醒少少啦好嗎?

仲有,如果你成日覺得香港臭雞比例多過正常女人既,唔該你都思考下自己係咪有問題,物以類聚,你唔走出有問題既圈子就永遠都只係識到臭雞,其實係冇得怨。

雖然離哂題,不過十成九既年輕男女既矛盾都係出自於上面既問題上,男既女既都同我諗清諗楚,翻黎現實世界啦好冇

港女其實真係好奇怪
外國啲女仔講女權主義
會係有一批極端嘅人

但普遍都係要求同工同酬 有一樣嘅晋升機會 唔想職場被性騷擾 行街畀人cat call 同埋最重要係尊重女仔意願. no means no.
我覺得呢啲唔係平唔平等, 而係對一個人基本尊重

我唔清楚香港情況係點, 但去搭交通公具, 特別係星期五晚, 成日都會畀人出口撩. 係一個大問題
之後或者又會有班人出嚟話, 你唔著咁性感咪冇事囉, 或者, 覺得你靚先會撩你, 你當係一種讚美咪得

至於職場方面
而家公司差唔多全女 其實我覺得有返啲 diversity 好啲
可惜我呢行好難請男 男同事都係IT 人
但有啲啲 IT 人又係會話暗示你係女仔你會識啲乜?
所以我一直都要比班男仔加倍努力
明明唔太需要 IT知識我都溫得好辛苦 佢哋先會少啲蝦我
唔係話女人大哂, 但有冇基本尊重先?

拍拖方面
大家都儲緊錢 所以大家都會輪流畀
大家都唔送禮物了 但會一齊旅行
大家都會互相遷就
有時佢會見到女權嘢會拎嚟笑我
大家講笑OK 的
但呢度一講到男女問題啲男仔就會起鋼, 又係兩句唔埋就叫你女權西
所以我都想知, 佢哋細個/而家係咪畀女人蝦

一方面又話女人都係雞
拍拖又嫌女朋友唔肯做
但又要求老婆係處

賣身係將身體物化,將性行為市場化嘅行為。一般道德觀念,都視身體為神聖,係神造或屬父母,具形而上價值。賣身,就係將身體原有嘅形而上價值貶低至市場價值。所以雞先被道德審判。

話所有女人係雞
唔係處就係雞
所以你係話緊嗰班人

依靠出賣自身肉體作為職業換取物質嘅女人係雞. 方便溝通傳意,雞又引申以自身肉體換取物質呢個概念。所以雞唔一定係講緊職業,只要有相同概念嘅行為或想法嘅女人,都通稱做雞. 所以唔止ptgf係雞,拎個閪當八達通嘟嘅女人都係雞.

基本上大部分人講雞全部都係雞,同講全部男都係咸濕一樣,只係一個meme,一個語言習慣,而唔係一個事實嘅總結

其實以上講嘅都係眾所鳩知嘅廢話,根本就得你一個係到強調所有女人都係雞,自製偽論據

1. 你一定冇睇過其它 PO 見我同佢哋唔同意見就叫我臭雞. 一係就視而不見
兩句唔埋就話女人冇邏輯 同女人嘈冇用 你話我我OK 但點解要次次強調我性別

上次返香港同小同聚會 我拎銀包出嚟佢哋先講話班男仔請.. 其實我都唔明呢個文化 喺美國係未見過 想畀返錢都唔得 香港厹文化好奇怪 你哋所講港女就係縱出嚟 PTGF 都冇乜聽過

3. 我祇係要求啲男權人明白, 女仔有衣著性愛自主權. 成日見到啲. "我女朋友唔肯同我做"PO 真係得啖笑 起初以為係假膠 後來先發覺佢哋好真心

4. 嗰個誰家柒頭成日針住我將我講過既嘢拆件斷章取義. 唔明佢做乜咁鬼大怨氣. 次次就女權西女權西咁叫我 有時都唔係講同女權有關嘢
佢啲邏輯好古怪 同次次開口埋口就人身攻擊在先 我都唔想鬼理佢

5. 你所講個雞權念, 同埋女朋友好似有義務滿足男朋友性慾.. 都係父權社會同物化女性產物. 其實我祇係想男女都互相尊重. 覺得對方係一個有自主性嘅個體
我從來唔會要求期待有人幫我啲乜就我啲乜買乜畀我 出街我哋會輪流畀一齊儲錢 就唔就, 送唔送小禮物, 做唔做親密行為, 都係出於愛大家關心大家想對方開心 如果付出有所期待就會變質變得你所謂嘅交易 其實係好唔健康

其實我冇追post 我唔多知佢地點講你

我既大主題其實主要係想講要一段好關係應該要雙方付出,mean啲咁講,男既唔改變自己,身邊係唔會有好既女人;女既唔增值自己,只係會被睇唔起。

可能佢地遇上既女人都唔係好野所以先咁極端,我都係睇完笑下就算

一方面又話女人都係雞
拍拖又嫌女朋友唔肯做
但又要求老婆係處

話所有女人係雞
唔係處就係雞
所以你係話緊嗰班人

其實我冇追post 我唔多知佢地點講你

我既大主題其實主要係想講要一段好關係應該要雙方付出,mean啲咁講,男既唔改變自己,身邊係唔會有好既女人;女既唔增值自己,只係會被睇唔起。

可能佢地遇上既女人都唔係好野所以先咁極端,我都係睇完笑下就算

正確呀
我覺得佢哋假膠想整到我勞氣
特別係條誰家柒頭
樓主d 色配得好難睇

首先我係女人,然後好彩我班姊妹都唔係咁,不過我都想係呢到屌下班已經斷交臭雞:

你自己社經地位高過男人咪可以操控男人囉,但你有冇咁既料?冇既唔該收收皮啦好嗎?大家都係普通人點解一定要男人就哂你?憑咩?

呢個年代仲要男人承擔哂所有野既女人等俾人淘汏,樓價高物價高,家陣仲要加重男人既負擔要佢養埋你呢條好食懶做既垃圾,你估似以前一份糧養十個人?而家養你呢件垃圾都嫌多啊。

想做女皇帝?

你一世要依賴男人就永遠都唔好諗住自己有自尊,仲要對自己冇料冇學歷冇技能你憑咩得到條件好既男人,仲想男女平等?究竟知唔知「平等」建基於咩上面?等價交換啊,你俾到乜比你既男人咪可以拎翻啲乜囉,成日都要男人就哂自己,當自己係金雞識生金蛋?

你真係愛你男朋友就唔會想見到佢辛苦,唔會想佢唔開心,會一齊分擔。自私既臭雞只係會想人照顧佢,俾錢佢洗,根本冇諗過愛情係雙向。佢地唯一俾到男人乜野?咪就係塊閪囉,只係識得係到獻媚物化自己,之後再去怪人物化自己,痴撚線

BTW樓主開個post出黎都係佢地都係唔會明,除左男人自己係到圍爐之外,都係唔會改變到班臭雞既諗法,根本唔係活係同一個世界入面,你講人話佢地係會唔撚明,價觀係唔撚同就斷交最實際,無謂拉低自己水平。

仲有我都想係到屌下班雞蟲,係男既就有d 骨氣啦好冇,有閪就當人係女神,做完兵做完狗就當哂全世界女人都係雞,大把好條件既女人你可以溝但又唔溝自己走去食屎。

仲有,如果你成日覺得香港臭雞比例多過正常女人既,唔該你都思考下自己係咪有問題,物以類聚,你唔走出有問題既圈子就永遠都只係識到臭雞,其實係冇得怨。

雖然離哂題,不過十成九既年輕男女既矛盾都係出自於上面既問題上,男既女既都同我諗清諗楚,翻黎現實世界啦好冇

港女其實真係好奇怪
外國啲女仔講女權主義
會係有一批極端嘅人

但普遍都係要求同工同酬 有一樣嘅晋升機會 唔想職場被性騷擾 行街畀人cat call 同埋最重要係尊重女仔意願. no means no.

我唔清楚香港情況係點, 但去搭交通公具, 特別係星期五晚, 成日都會畀人出口撩. 係一個大問題
之後或者又會有班人出嚟話, 你唔著咁性感咪冇事囉, 或者, 覺得你靚先會撩你, 你當係一種讚美咪得

至於職場方面
而家公司差唔多全女 其實我覺得有返啲 diversity 好啲

拍拖方面
大家都會互相遷就
大家講笑OK 的
但呢度一講到男女問題啲男仔就會起鋼, 又係兩句唔埋就叫你女權西

你講嘅嘢,我大致上都同意
除咗IT嗰Part, 你會唔會諗多咗 我覺得一個IT人只要係對住非IT人都會話「你識啲乜」
畢竟呢樣係人地專業,對住唔識呢方面既人當然係會有啲優越感,同性別個關係應該不大

我一啲都唔支持女權
你可以平權,但前提係要付出對應代價,冇嘢係不勞而獲/免費
如果你本身已經付出對等代價而拎少咗,咁係社會欠你;但如果你只係想要多啲,而冇打算付出多啲,咁係你問題
btw, 雖然我冇直接比女人/女仔蝦過,但讀書時期嗰種男女差別對待令我好介懷
其實就算出社會做嘢都好,呢種差別對待都存在
經常聽到女人想同男人喺各方面睇齊;咁男人幾時可以喺其他方面同女人睇齊返?
好采我女朋友好好 因此我都會縱下佢不過唔會太過分
樓主d 色配得好難睇

想做女皇帝?

港女其實真係好奇怪
外國啲女仔講女權主義
會係有一批極端嘅人

至於職場方面

拍拖方面
大家都會互相遷就
大家講笑OK 的

你講嘅嘢,我大致上都同意
除咗IT嗰Part, 你會唔會諗多咗 我覺得一個IT人只要係對住非IT人都會話「你識啲乜」
畢竟呢樣係人地專業,對住唔識呢方面既人當然係會有啲優越感,同性別個關係應該不大

我一啲都唔支持女權
你可以平權,但前提係要付出對應代價,冇嘢係不勞而獲/免費
如果你本身已經付出對等代價而拎少咗,咁係社會欠你;但如果你只係想要多啲,而冇打算付出多啲,咁係你問題
btw, 雖然我冇直接比女人/女仔蝦過,但讀書時期嗰種男女差別對待令我好介懷
其實就算出社會做嘢都好,呢種差別對待都存在
經常聽到女人想同男人喺各方面睇齊;咁男人幾時可以喺其他方面同女人睇齊返?

IT 方面有時佢哋唔係好專業
唔係話佢哋唔識
係佢哋想懶同我講呢樣呢樣唔得做唔到
次次要我谷歌埋答案畀佢哋佢哋先扮傻
久而久之我個底都OK
因為我都接觸好多IT 嘢.. 同埋我真係花好多時間上去學... 因為我個底唔係QUANT 底...

唔係要求有優待 而家係爭取平等待遇...有同等付出要求同等待遇
同時我都支持男仕有薪產假呢啲措施
係想男女間有互相尊重
正皮係我俾既!!
快d答啦,連登詭辯家幾時爭取打破IT界、地盤界、工程界同埋礦坑界既玻璃天花板

唔係幾明ching你up咩

Glass ceiling 你都唔知
樓主d 色配得好難睇

想做女皇帝?

港女其實真係好奇怪
外國啲女仔講女權主義
會係有一批極端嘅人

至於職場方面

拍拖方面
大家都會互相遷就
大家講笑OK 的

唔好講到得女性先會比人性騷擾
男既都會有,以前試過返工比班姐姐撩
男人咁憎男女平等都係因為班女權組織
你班女人唔想人一碌鳩打沉一船人就應該屌鳩返你地個組織
一粒老鼠屎整衰一煲粥
正如中國一樣有好人
但太多屎令到中國人等於垃圾既稱號
男人咁憎男女平等都係因為班女權組織
你班女人唔想人一碌鳩打沉一船人就應該屌鳩返你地個組織
一粒老鼠屎整衰一煲粥
正如中國一樣有好人
但太多屎令到中國人等於垃圾既稱號

其實係,主要係因為班女權組織而「怕咗」佢哋嘅「平等」
真係平等其實冇所謂,但女權組織嘅平等?不了
樓主好波
中肯
快d答啦,連登詭辯家幾時爭取打破IT界、地盤界、工程界同埋礦坑界既玻璃天花板

女權撚幾可係直接針對呢D中上階層嘅問題
totally agger

自己Wiki吓就會知
博唔到
好憎老女人
香港的女權主義係俱有父權特色的女權主義,例如佢地唔會爭取露出乳頭,因為佢地認為女人露出乳頭係淫賤的,但咁樣正正係父權社會下的思想

根本就得啖笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞