[咖啡撚] 點樣沖一杯好飲既手沖

989 回覆
226 Like 18 Dislike
好有女人味
請問新手想買aeropress可以係邊度入手thank you!
batista jam 啦,2樓 show room 黎乜野都有得賣
Pinkoi賣緊$265 再95折
不過支持黃店好啲既
cheers 好彩住得近
check check 先
https://youtu.be/K_r5kpXPRYo

點睇有人用fresh boiled water即刻沖
萃取到既野唔一樣
不過我自己未試過咁高溫
想問下如果用梯型杯個沖煮手法同V60有冇咩唔同? 因為上網睇片好少見梯型杯。
同埋我跟返V60做法分3次平均落水次次去到最後果注水先都會流得好慢,係咪手法上有問題?
虹吸反而想補充返
我以前都以為佢係100度

但後尾真係落返溫度計,其實好多時都係80幾90度
因為上壺一般都未必會預熱
玻璃吸熱能力又強
所以好多時間都未必上到 100的
樓主,想問幾個問題
我超新手,平時都係鍾意飲黑咖啡、cappucino..用緊delonghi eco310主要都係沖cappucino,但係咪呢部機太廢?定我唔識沖...d味好淡沖唔到出面cafe d濃郁口感,有時又會有陣油益味,但間中一次半次又沖到濃郁返少少,究竟係咩原因?如果真係部機太廢,請問有無咩機推介?thanks
用delonghi電動磨豆
分別大唔大?
espresso 我唔熟,但盡量答

好淡應該係你粉水比例問題 ?
你個比例係點架,你落幾多g 粉
壓粉果啲正常手法?

油益味可能同沖煮有關
亦都可能同豆有關

豆係邊到買架?炒左幾耐?
如果係太過耐既豆,入面啲風味會流失哂

機唔熟,但我諗普通家用都無問題既
但佢打奶就未必夠力,粗粗地用住先啦
豆因該無問題,我係my little coffee度買,但機我上網睇話有機會氣壓唔夠力,我試過將豆磨得細d,就要等成幾個字先沖到一杯,但沖出黎變左苦味重,粉份量次次都唔同,因為次次唔同杯大細,我諗我呢d家用初哥唔適合呢個post問野因為我好單調淨係鍾意飲某款咖啡無你地咁識品
口感唔consistent應該係壓粉或者磨豆問題,
油益味未聽過,
試下換隻豆
粉量唔係應該係次次一樣架咩?
我唔識啊因為我有幾隻唔同size既杯,我買機果陣個人同我講:你杯size大d咪多d粉囉...
次次都唔同分量,咁個味就一定唔一樣啦

但你唔係就正正係想練返穩定既手勢咩?
咁就不如用返同一隻杯啦
無杯咪沖完拉完花,倒出黎沖一沖囉

磨得太幼,流速過慢,時間拉得太長
咪變左萃取過度,出苦味囉
espresso 一般都係20~30秒左右

問問題就無所謂既
但睇你對杯啡要求有幾高啦
你俾到詳細愈詳細,咪解答到愈多
粉量係跟你個 basket 架
你個粉碗應該係用幾多,就落幾多粉

買機果條友應該唔識沖啡
你咁講我懷疑真係我部機問題...20-30秒部機根本未出到野出黎....出杯espresso起碼要3分鐘以上..
我呢幾日無曬豆,等我d新豆黎到再試多次詳細mark低d問題再上黎問,thanks ching
比條友呃左3年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞