[咖啡撚] 點樣沖一杯好飲既手沖

988 回覆
225 Like 18 Dislike
買左ode 因為冇用過其他grinder所以都冇咩可以比較
簡單黎講就係外型靚仔 不過有明顯殘粉問題 另外亦grind唔夠細
手冲都夠用嘅 但係唔會適合espresso
跟你先 唔搏買wilfa uniform
我應該都唔會沖espresso ode都啱用
新手想試玩espresso

想入手部半自動機各位巴絲有冇推介

唔過2000係唔係冇選擇
入手咗c40,$2300
一嘢由三百幾蚊粟子c上咗去,覺得味道乾淨好多
買flair?
呢部係手動espresso

本身有Kplus

如果加到3000買純半自動機選擇係唔係都係唔夠手動好
想請問新手上路買手磨嘅話1zpresso Q2好唔好?
一個人飲 貪佢細細部又方便可以帶去露營⛺️ 刀盤都好似幾好

同想買陶瓷濾杯大家會推介變速嘅cafec花瓣濾杯 / 快流速星芒 / 摺紙?
想請問港島中西區/南區 有無好地方買豆?
Q2 聽講都 ok
不過我自己無買,俾唔到第一手意見你
中西
knockbox
cupping room
amber
barista jam
zeroone

南就……唔係好熟
mad3 都ok
初玩嘅話,手磨我覺得1z算可以,記得佢有一隻係比手冲

濾杯V60 可考慮一下
唔該晒🙏🏻
咁觀塘區呢
我剩係去過 coffee slave

觀塘對我黎講好遠
聽講離火都ok
想問吓咁多位巴打啱啱入坑諗住學下,坊間有無啲咩workshop/course 值得去
同問巴打有冇試過台灣豆
我見虎記kklove 咖啡市集好似唔錯
巴打我知道已經係舊post但我想搵tg group or 黃既咖啡班想問下有冇推介
pin msg 咪有 tg group
sor見post 頭嗰個已經expire 左
新手一問

我買左呢張圖個磨豆器 今日第一次用完,
想問下如果我每日都用,洗唔洗日日都清潔個磨豆器?
同埋
佢下面可以裝咁多我可唔可以一次過磨多D咁唔洗日日磨?
手磨我自已一個星期先會拆開嚟清一次,或換豆就清
粉就唔建議磨定,會好易走味

係咪話唔好用水洗, 用個掃掃乾淨就算?
如果拆開個磨,金屬部件就掃吓佢算
唔係就可以洗,洗完吹乾就可以
唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞