[咖啡撚] 點樣沖一杯好飲既手沖

988 回覆
225 Like 18 Dislike
係咪Hario 我都係新手 買咗個Hario Mini Mill一個月就後悔一嚟要好大力 二嚟磨出嚟嘅size uneven 已經諗住升級
唔建議一次過磨多然後聽日用 咖啡豆你當佢生果咁唔擺得耐 啲人都係suggest 磨完後15分鐘內好沖喇
應該唔係
我就咁係hktvmall個網到見到
呢個黎
平時用moka煲,想試下即磨沖咖啡
想買個手磨同聰明杯玩住先(好似冇咁易失敗)
睇中1zpresso q2同hario switch,點睇

hario switch 可以浸泡濾泡兩用,日後如想玩手沖可以當普通v60用慳返筆,但容量比mr. Clever 細,一個人飲是咪冇乜問題

另外呢個價位嚟講q2值唔值
你呢個磨,磨出黎既粉會極度不平均
沖出黎既啡,就比較難會沖到平衡既味道

答返你問題
基本唔洗點樣清潔
如果怕佢既舊粉味道會混雜既
就磨新粉之前,先額外拎多幾粒豆黎磨
推走舊既殘粉,咁就ok

磨好既粉,基本30分鐘就會走味
所有一般唔會預早磨定
所有磨都唔建議濕水洗

因為就算刀盤防水
但你唔會肯定佢粒螺絲係咪防水

生鏽就一世
放心啦
你呢個都係一樣咁廢
新手打算 Lido OG + Robot 有冇其他選擇推介
想問吓樓主邊度有得買d計
可以量度萃取率?
新手唔洗lido og啦
1zpresso k系已夠玩 再上c40/kinu
邊到有好嘅espresso 豆賣
最近我都俾lido og 個樣毒到,加上好多年前已聽過lido 個名,所以果斷入手
用咗幾個星期,用得好開心,不過個微調無想像中咁好,但沖出嚟效果好滿意
利申,鳩沖多年嘅新手,唔係og 唔會玩返手沖
不過btw 師兄你個robot諗住邊到買 我見得hh間藍店同官網
唔小心跌爛咗個C40嘅透明玻璃樽香港有冇呢啲配件買?

可以去上環 barista jam 買
配件只有 黑色,50蚊隻
多謝哂,搵日行過去先
條Tg link好似唔work
pin msg
lau ming
有無人有興趣夾hatch
入門套裝想求推薦
最簡單入門套裝:Hario V60手沖套裝(磨豆機除外) + hario雲朵壺 + 白色V60濾紙 + 度到0.1g嘅電子磅 + 手沖架
磨豆機睇返頭post新手入門篇條link

V60係錐形濾杯,杯底係一個大窿,入門嚟講最大路亦都最易搵教學
Melitta,Kalita嗰啲係扇形濾杯,杯底係一條線有幾個細窿,沖法同風味都唔一樣
市面上大多數新款濾杯都係以V60做基礎,學咗V60好快掌握到其他款用法
其他工具例如Chemex,鶴嘴壺呢啲可以等手勢熟練咗再買
唔該巴打
想問下有冇得入TG group
其實 pin msg 都有 link

https://t.me/joinchat/UCDmIdRz1gqTVvbP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞