[咖啡撚] 點樣沖一杯好飲既手沖

988 回覆
225 Like 18 Dislike
下次試下,好耐未飲過高咖啡因既野飲
有冇人試過stone coffee
果仁味,就咁浸會有陣咖啡油脂香味
但overall 唔會有好多層次
但佢個寫法好模糊,因為medium to dark roast 其實個range 好大
唔記得落order買豆
尋日去鋪買果包尋日朝先烘,有冇方法加速啲豆排氣,要等成個禮拜
我想飲咖啡啊
有冇人知hario grinder邊度買平啲
同埋邊隻入門好用
垃圾黎
唔好買,會後悔
西達摩豆好正番工日日飲
btw巴打知唔知邊隻陶瓷磨好用,最好慳力少少既
見前面有人講水溫
就係...

頂,試咗幾個電熱水壺都冇一個有100度
(有既話啲水蒸發哂啦仲沖咩咖啡)
大部分都係9x度
所以換完壺基本上要即落水
正確呀
所以一向都係個流程要諗定哂做啲乜

磨哂粉,整好哂所有野
摺好濾紙,熱水一落壺
即刻就可以濕濾紙,30秒後已經可以落粉沖啡

我想問你脾氣係咪好好
Aeropress想沖espresso style喺香港去邊度買同埋買邊隻豆/粉好?

個人偏好dark d 濃啲 有啲朱古力味咁,屋企本身冇磨,但又鍾意飲奶啡
想好飲既最好都自己磨啦,不過磨到咁幼既grinder都要2000左右,我自己用緊Apollo

Aeropress可以去elf買,新鮮豆就可以去cafe買,你試完邊間覺得好飲先買佢d豆,有時叫佢幫你磨埋都得

超市個d平價豆/粉就撞手神啦segafredo都ok既我覺得

印象中aeon定piago係有得幫你磨埋既,不過我無試過
我有aeropress, 之前上網喺澳洲買過磨左嘅豆返黎,因為鍾意嗰間cafe嘅味。

而家飲哂想喺香港買豆/粉,所以想知適合Aeropress沖espresso style嘅豆要去邊度買,去cafe叫佢賣俾我同埋磨埋嘅話,即係要逐間試逐間問?

大家通常都係咁做?
通常都係自己磨
因為一直都係話預先磨好既咖啡粉好快走哂味
超市既話買啲寫住中深烘焙
如果你出去搵roaster 買豆嗰時就問下staff邊隻豆啱你

唔係間間cafe都有豆賣
第一頁有list參考
想問下香港有無實體店、係有1zpresso既磨買
推,希望有好介紹

幾得意,酒心朱古力feel
酒桶發酵,唔係好野黎

佢有酒味,因為佢真係放啲豆入一個酒桶到浸
會明顯飲得出啲酒味係唔屬於隻豆
係添加
二手要唔要?
大家有冇咖啡豆黃店list
想問下用nanopresso沖係咪即係意式咖啡?
即係唔可以用手磨機磨豆?
想租機練花邊度有
如果唔係成日飲但又想玩手沖係咪即係唔駛諗?野野200g 豆飲到發毛都未飲完
點睇雲南豆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞