[咖啡撚] 點樣沖一杯好飲既手沖

988 回覆
225 Like 18 Dislike
想問各位巴絲外國買C40 mk4有冇伸手link?? 大概幾錢為之價錢合理??
啱啱入坑 用緊mugen dripper
想買多個dripper 有無推介 有啲偏好陶瓷不過才其實唔係膠都接受
唔該巴打
V60/Hario Switch?
雖然都係hario
但同mugen好唔同
起碼唔洗限死一刀流
Origami 濾杯會唔會好難上手
平時沖開淺焙

請問個logo多左個咖啡樣,有冇分別定一樣只係新舊款設計?
平時一至兩個人飲0.6L應該夠?定1.0L會好揸手d?
係邊度可以飲到一杯好飲嘅piccolo
暫時覺得fuel同 n1嘅都好好飲.
自己係屋企沖難唔難沖到?
我都係m47, 最近買多咗Origami, Clever Dripper
星芒 or Origami
April brewer
新手問題,唔知點解沖極都好似有一陣酸味,例如我冷泡12個鍾,手沖粗度粗多一兩格,中深焙曼特寧,用timemore c2磨,都有少少酸味,係咩原因
咁可能係你用既豆問題
試下用精品豆

突然間係到諗
我係咪要問新 post 講精品豆
ching秒覆有冇一兩隻推介,想要nutty
你係邊到買豆?

因為烘焙質素會直接影響咖啡味道
超市/大型連鎖果啲基本都唔太可能買到好豆
太細間太鳩果啲都唔會炒得好
最好去啡鋪飲過ok先買,online有時唔知係自己問題定豆問題
嗰咀都有唔同
各位師兄可以講下點買豆?
細路新手,想買D平得黎穩穩陣陣既豆,用黎磨練自己技術
另外都想要一隻適合冷壓既,方便係公司飲
+1幫推 其實個post最頂都有幾間既link
平嘅話可以去留意下Urban Coffee Roaster
私心鐘意Craft啲豆
一個月飲到有600g Urban Coffee Roaster subscription抵玩
Saturn d豆有1kg都抵玩
啱啱開始玩手沖 想問下入口有啲苦 後段甘甜
應該要改善邊個factor 平衡返?
首先你買果隻係咩豆?
佢本身有無甜味?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞