[咖啡撚] 點樣沖一杯好飲既手沖

988 回覆
225 Like 18 Dislike
你沖煮用緊咩工具咩磨?
沖煮時間大概幾長?
Timemore c2 18格
30秒 50ml
停20秒
~60秒 125ml
停+攪拌~60秒
~20秒 50ml
最簡單講
苦味來源有可能係因為萃取過度

1)粉太幼
2)時間太長
3)水溫太高
4)粉層翻滾過度

你可以先試下縮短時間
睇你上面沖煮都成 3分鐘
試下縮短到大概2分鐘左右睇下會唔會有好轉
買左m47 classic不過一路磨,佢就一路自轉
有無人知邊到有得買佢個膠圈?
classic 係咪係個磨既側邊有粒黑色野突出黎?

果舊野係俾你磨緊既時間扣住食指
磨果陣就唔會走位
有時d豆太硬,扣住都揸唔實,所以想買個圈揸實d
新手入門,想買個磨,唔買大陸嘢有咩揀,睇過driver 台灣造好似幾好
1Zpresso
追完post
好似都係得集氣箱有得買
狼婆婆好似結咗業了
Lm
請問已烘好既豆, 咩樣為止瑕疵豆?
我意思係會造成風味上變差果種
我暫時最識睇蟲蛀, 其他唔係好識
但好偶爾沖出黎有浸草味/生瓜子味
懷疑緊d豆有唔靚既撈左入去
Google 啦,睇實物圖會易啲明
炒豆前,炒豆後都最好揀走

草青味都有可能係炒得唔熟?
都可以有好多原因
Lm
第一次整cold brew 1:13 粉水比,雪左14個鐘
出黎個味道較淡,入口微酸
我用深烘培嘅豆 用C40 18clicks,
如果想想濃厚d,除左粉水比小d 外,時間同粗幼要點調整?如果磨粗d 將時間再拖長 同 磨幼d 用返12個鐘 出黎味道會有咩唔同?
想問一問

提早磨定豆係咪唔好

例如我想朝早6點飲

夜晚12點磨定係咪好大影響
試左6個月試成點呀
其實最好就當然即磨即飲
但你又唔係真係隔左好多個鐘
如果你個樽可以密封到
有可能差別唔大添

不過最簡單嘅咪係你自己試一次囉
睇下有幾大分別
依家日日朝早起身都會手沖一杯
但我仲係細分唔到 隻豆寫嘅風味,例如包豆寫 菠蘿 又好士多啤梨又好,我都只飲到係普通果酸,只係有d 豆會出d 明顯一入口就爆出黎,我有改變粗幼/唔同流速濾杯 想試下味道上分別,但好似唔太大差別 只係濃淡/味道呈現多小小

當初剛接觸手沖見d 人成日話會沖衰左,但我好似無咩好大落差,除左有幾次玩攪拌 塞粉外
包豆唔咁樣寫你點會買

可能係豆問題可能係水問題可能係沖法問題好多變數好難講喎
搵多幾個friend沖吓玩吓試吓唔同roaster做吓杯測囉
多啲人一齊玩啡人都開心啲
想問下手沖其實係咪淨係o岩飲熱
凍飲唔得
平時會中意飲凍americano
但係熱既americano就會覺得太酸苦 (飲Mccafe)
分唔到味道嘅話
其實有時問題係因為我哋仲係飲得太少咖啡

又用返紅酒做例子
我平時唔飲紅酒嘅話
你俾支好嘢俾我話我知有 黑櫻桃味
我都一樣分唔出

解決方法有幾個
第一同朋友一齊去飲
唔同人有對於食物不同聯想
會令你更容易去分辨到不同味道

第二可以試下同時間飲多幾款唔同嘅豆
透過即場比較不同味道
訓練你對於風味記憶
手沖 高中低溫各自有唔同味道變化飲到
依排買d 豆都係250g 一包,每日一杯15g,唔洗十日我已經覺得包豆味道上會弱左,所以我一個月大約會買兩包,
我盡量唔試重複嘅豆,自己一個係會慢d 但都可以話拖長
對咖啡樂趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞