[咖啡撚] 點樣沖一杯好飲既手沖

988 回覆
225 Like 18 Dislike
1個星期飲唔飲到 3杯?
15g 1杯,3杯 45g
手殘跌左5g 就50g

4星期200g差唔多啦
有好多地方賣100g豆呀
師兄邊款?
係唔係啲粉吸咗水所以後段V60流速變慢係正常?
試下大力打個通道出黎睇下會唔會好啲。
或者啲粉粗返啲,bloom耐些少?
其實d 豆係咪磨得太粉 搞到養住d 水好似滴唔到落去,定係濾紙問題 d 粉好似唔吸水咁浮係粉面
C40 你地手沖係幾多clicks?
新手想試冷泡問題:

1. 買豆返黎磨,室溫水落粉,泡overnight跟住就飲得?
2. 係咪咩咖啡豆都岩做冷泡?
3. 有冇幾百蚊磨豆器介紹?你地講親都幾千蚊
影張相黎睇下先知

可以有好多樣野影響
25~30格都有人用緊
要配合返豆種水溫,落水手法
1)原則上可行,但研磨度同浸泡時間會互相影響
你要試下浸幾耐
我一般 8~12h

2)好飲既就得,睇 tasting note 做人

3)幾百蚊,聽講 Q2都可以
有冇人去過panhouse買豆
質素如何
輕輕一推
今日去睇用具

個老闆話好多客都彈Q2磨得太碎,推Timemore

有無巴打兩款都用過晒
新手岩入坑 想一次過買晒啲器具 請問有冇咩實體店推介?
想買個手磨,知唔知香港邊度買倒Aergrind by Knock?
如果想調整沖煮手法多數應該由邊方面入手
例如如果想前段萃取多啲層次嘅風味 或者改變下飲落個厚度
有時盲舂舂咁試好似越試越衰又浪費晒啲豆
落水力度調整
即係細力啲拉長萃取時間?係咪配合斷水可以出到多味但有時用一刀流個風味反而又唔係差 覺得沖咖啡真係好神奇
最近越睇越想買個手磨

Apollo/Kinu/Aergrind 去邊買好?
係咪都要外國訂先有?
(Prima個網咩都有,但運費貴到痴線)
我喺官網買apollo ,又靚又好用

我見虎記都送香港,運費好似平d但未必齊色
M47香港有網購,fb同拍網都有
Apollo官網同虎記都寫sold out

Aergrind好似最抵玩,但又係度度都冇咁
本身睇中Aergrind好似最抵玩,但好難搵,可能要買Kinu M47 Phoneix 即係最平個model試試佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞