[咖啡撚] 點樣沖一杯好飲既手沖

988 回覆
225 Like 18 Dislike
想問吓邊度有得買磨好嘅咖啡粉 我有掛耳濾紙想自己沖

而家飲緊ugg啲包裝好嘅掛耳咖啡

諗過買套架生自己磨自己手沖 但實在太懶唔想洗咁多嘢
市面上好似冇for手沖刻度既咖啡粉賣
要上網訂
Uccdrip其實幾好飲
我唔係好識飲所以都覺得唔錯
UCC / illy 有啲有啲磨好嘅咖啡粉賣 可以自己沖
新手上路,飲過好飲之下入坑,亂咁買左堆野反來做實驗咁,求教學

想問下如果想甜感出啲,
有冇大概formula 可以參考下?
15g豆,30g 25s 悶蒸後,之後大概點決定幾時大水細水?打圈定中點落水?

(用緊c40, 25clicks, cupping rxxm colombia tres dragones豆)
喺佢度飲個peach 甜感好出,自己沖唔到

用緊timemore 壺,大細水柱有啲難控制
有冇其他壺推介?
定係要買其他濾杯?暫時一隻草莓濾杯走天涯

感謝Ching 賜教
學院派
是但去一間coffeeshop買豆叫佢幫你磨埋就得
不過走味好快
感謝師兄
想買v60
新手入坑有咩onlineshop可以執哂成套
想問各位會唔會滴到尾
唔見啲人Suggest Aergrind? 一千到 又 made in UK
邊度有得買c40?
Facebook搵到一間新既黃店買豆,我等緊收貨
https://www.facebook.com/Sius-Coffee-105938957792780
要飲到米珈琲果隻琥珀色既啡係咪除左佢就冇其他?
呢度有冇人訂咗james hoffmann 個tasting kit
會join佢下個月online coffee tasting
成功左
新手啱啱入坑
沖左兩三杯都係前段好淡
冇乜頭緒應該點調整
新手想入坑,我見1Zpresso 香港合作dealer 得Enterbox, 係佢地度買有無伏?
你點樣沖,咩豆
再描述一下個味道
喺度問唔知算唔算off topic
想問下邊度有Espro呢個牌子嘅French press賣?
Yirgacheffe, 85-90度左右,
試過大水沖煮又試過斷水法 但飲落都係一入口好似水慢慢先有少少酸甜 覺得係正常嘅酸味 唔係under extract過嗰種 不過都係唔濃 冇乜特別嘅風味跑出
呑左之後就有少少苦出番嚟
但係同時我覺得我沖煮手法仲係好唔純熟都係真嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞