[咖啡撚] 點樣沖一杯好飲既手沖

988 回覆
225 Like 18 Dislike
我有包ethiopia啲酸本身係好舒服嘅
不過冲到包豆最後嗰幾杯開始啲酸味有啲over
請問點調節會好返啲?
文字好難話到你知
你試下tg拍片我嘗試下教你調整
新買aeropress好重膠味有咩方法整走膠味
搵熱水沖幾野就無啦
大家有冇啲咖啡嘅course介紹?想上下堂睇吓點樣試到啲風味
Redmeow有cupping嘅堂上
新手買豆可以去邊度買
之前係咖啡店買過一包豆
但睇包裝寫日文同日本出產(豆係哥斯達黎加)
係唔係正常都係係外國抄完番黎賣
新手買豆大家去邊度買
屎忽痕想買多隻濾杯玩吓有冇咩介紹
利申用緊brewista gem
手沖係做唔到espresso

Flair就幫到你,夠9 bar壓力做到真espresso,又可以拆開,拎去露營都得

但前提係你磨到espresso咁幼先,我自己用緊apollo 就磨到espresso至手沖既粗幼
無飲開咖啡,買野送左包墨西哥既ground coffee比我
想問吓無架生既情況下可以點飲?有個茶壺
已經磨左做粉?

拎100度水浸 4分鐘,隔返啲粉
應該個味唔差好遠
手沖同好 我都係玩咗幾個月,鐘意果酸勁嘅豆,但其實未分到d果酸味係邊種果,係咪要幾種豆一齊做杯測先得?

好鐘意儲濾杯,除咗沖出嚟風味唔同之外,我覺得濾杯係藝術品,好靚
flair pro2好貴,2千幾蚊仲貴過入門espresso機
諗緊1zpresso y3.3,5舊水
平時都係手寫沖多,買呢d主要係想配枝奶棒玩下拉花
呢d手泵式其實好多廠都有出,大陸造個d再平d都有

不過你買咖啡粉定自己磨先
買粉個d通常都好難飲,飲幾次就會唔想再用

如果自己磨得espresso grind,個磨又一定唔平得去邊,倒不如買個flair neo正正經經玩下手壓espresso啦~

一係就aeropress,用咩粗幼都得,唔追求crema 既話佢沖espresso style拉花都ok
我有個1zpresso k pro,都磨到幼粉
平時都係手沖多
油麻地elf 係咪有齊哂新手上路入手既野
有但我個人會建議 barista jam,買得舒服啲
真係要飲多啲先會記得啲味
如果可以同一日飲幾種咁就最好啦
搵下黃店嘅cafe
好神奇,我無架生沖出黎,聞落好香咖啡味,飲落完全唔苦仲酸酸地
不過咖啡味又好淡
你粉水比例幾多?
大約200ml沖12g粉
如果咁樣浸,其實你可以試下落少啲水
會濃啲

試150ml?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞