[咖啡撚] 點樣沖一杯好飲既手沖

988 回覆
225 Like 18 Dislike
C40 好難搵 師兄介唔1介意PM我邊到有賣
想上網同人收
想問C40 會唔會有假
唔想幫襯藍店可以上官網買呀。或者台灣舖頭
C40 應該唔會有假掛。。不過真假一睇就知,強國啲cnc 機公差唔得。中軸一定唔會好似原裝咁貼合,會有鬆。 同埋個burr 一定無原裝車得咁靚
想問下有無書好睇
學下豆手沖拉花各樣野都想睇下
自己去誠品望下邊本岩啦
打書釘又唔洗錢
M47,仲可以買埋手沖刀盤玩,一枝兩個風格
喺公司點先可以沖到杯最順口嘅咖啡
之前有個滴漏罐 但換完粉之後沖冇咩味
而家帶咗daiso嘅濾杯同紙
加公司啲蒸餾水機熱水
用茶餐廳外賣膠匙羹勺
加唔加奶就睇心情

但而家想買個磨豆嘅手磨
咁就唔洗買完一包粉擺到走味
筆直唔高 想500內做齊哂
我考咗個咖啡師牌
冇咖啡機冇打奶泡機
都係飲爛鬼三合一
最近開始飲掛耳包
希望我可以配得起咖啡師個牌啦😖
買掛耳包/去啡鋪飲啦
得500蚊要全包,唔建議你入場

買到都係啲質素勁差既野
磨又唔平均
你好快就覺得手沖唔吸引,放棄手沖

因為難飲起上黎,真係可以好撚難飲
其實諗住買埋個磨
跟住飲番排先再諗倒水嗰舊野
其實小狗巴係想講500買唔到ok嘅磨
唔係要你買壺, 個壺反而次要
師兄講得啱、玩手沖最5可以慳既係個磨
買咗個aeropress go

搭單問露營用咩磨好? timemore nano得唔得
500$ 左右係買到唔差既手磨既

不過係大陸小作坊果種

我用玲瓏真心唔錯 但果陣訂貨要等4個月

我果個係意大利it刀盤

佢依家好似轉左刀盤 你可以研究下

唔洗下下聽連登仔講一野就直上C40/M47

同叫你直買Rolex 無分別
個壼100$ 都得
Aeropress 要好用力去壓

女仔就唔多建議

Clever cup 就真係office 必備快靚正
新手試多d豆探索下

先會搵到自己中意既味
貪平通常都出事

去cafe 飲完 係店買豆叫佢教埋你點沖啦

要平去百佳仲平
想問下大家對辦公室手沖咖啡器材有冇經驗分享下
我有法壓壺同聰明杯可以帶
但法壓壺響公司倒渣有啲麻煩

公司水機出水好唔穩定
冇位放多個手沖壺
帶聰明杯又好似沖唔得好
唔洗隻手用力架……
借體重既力推落去就ok
佢要 500蚊做齊喎……
即係包埋濾杯同沖壺

你諗真啲先
公司既話
真係 aeropress 最好
沖壺 可以唔買住 用熱水壺
濾杯平既真係十幾蚊有 膠果種

反正都係愈買愈多嫁啦
一開波500$ 好快就唔夠玩加碼
早排有巴打幫我整理
send 住俾你先

T C:
新手預算分佈: 磨豆機>>>>>>>>其他野

咖啡豆:
可以參考Google Doc底部
https://docs.google.com/document/d/12S7tDRAh9EIOxJ41fyQjV4d9NBNZfynhTKh6XTg2hHg/edit?usp=sharing

手磨
<500: 玲瓏Ace R1
500至800: rivers,匿名2, 1Z Q2
~1000: 1Z J-series, Kpro
1500-1800: Kinu M47 Phoenix
2000: C40, Apollo
>2000: Kinu M47 Classic
練大隻: Hario, Lido

機磨
入門: 小飛馬
攻頂: EK43

濾杯:
(呢個偏向個人喜好, 唔似手磨一定邊個唔好)
V60 01 02,
Origami
M1
Melitta
Kalita
Kono
川流
(可以參考下濾杯材質有咩唔同)
https://www.youtube.com/watch?v=ifZocSqJ1pI

沖壺:
<500: Hario (可以直接係火/電磁爐加熱), 月兔
500-700: Takahiro, Kalita 細口銅製壺

溫控:
1000: Brewista, Bonavita
1500: Fellow

器材店:
上環Barista Jam
佐敦 Elf
UCR都有少量1Z磨
大型咖啡舖/網店嘅都會賣少量器材
eg. Cohee, CR, Knockbox
(網店要其他人提供, 購買時請小心)

新手攻頂系列: AKB/ABC/AFK
ABC:
Acaia 磅
Brewista 壺
C40 磨

AKB:
Acaia 磅
Kinu 磨
Brewista 壺

AFK:
Acaia 磅
Fellow 壺
Kinu 磨
究竟邊度買到m47
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞