[咖啡撚] 點樣沖一杯好飲既手沖

988 回覆
225 Like 18 Dislike
磨太細
想問各位巴絲飲咖啡會用咩材質,咩形狀嘅杯
出去飲大多數都係攞個玻璃清酒杯嚟裝
然後在斟落個杯仔到
但係照道理用陶瓷唔會好過玻璃咩,保溫效果好過玻璃
我知手沖係飲佢唔同溫度嘅變化,但係成日都係覺得降溫降得好快,冇得慢慢飲
所以先問吓有咩材質嘅杯係保溫啲
Lm
深水埗果咋新既cafe邊間係黃?
新開又有表態好似得Press The Button, Contrast (長沙灣), Will's Coffee
唔知Flow係唔係黃
新手想請教v60 filter 究竟買膠/陶瓷/金屬/玻璃較好?
各自有咩優劣?
先唔理價錢同個樣

唔係既

手沖降溫到20度有時有驚喜
手沖係飲得慢啲架啦
保溫能力差異比較大

另外濾杯條骨都有少少差別
我用開膠V60
真係沖既話實際上分別影響唔係好好好大
但我怕自己會打爛所以繼續用膠
多謝巴打意見

膠係咪保溫啲? 條骨有咩差別呢
講真我都覺得飲到尾段涼左果時係最好飲!
最豐富甜味,輕微酸味,風味最豐富
最少Geisha 同Yirga 我都鍾意沖320ml 慢慢飲半粒鐘或以上,飲到尾段最正
我可以答你溫度
膠既thermal mass低 可以短時間整暖個杯 容易升溫 但同時容易降溫
ceramic就調轉

沖豆之前應該要先用熱水warm up隻杯
所以如果係膠就會快d暖到 但ceramic就要耐d

如果以沖一次2.5分鐘完成為準 (其實我通常都會3分鐘多d 但outcome都ok
你用一號size杯既話 膠同ceramic冇分別 因為咁短時間內溫度唔會跌得太快 對你沖出黎影響唔大
但如果你沖大分量 (2號杯) 就可以考慮是未要買ceramic / 其他material 因為沖既時間會增倍 熱會走得快 咁你後幾次pour可能個杯就冇咁熱去"烘"住d豆 對extract有影響
想問吓邊間咖啡黃店有多咖啡設備買? Thx
上環 batista jam 啦
想問下有冇d show到温度既電熱水壺介紹
我部lido e t封塵了。
依家長用c40
呢個價錢,算可以。
不過都分唔清3款分別,可能味覺一味
1zq2到宜家都唔個個刻度幾多好,兩圈好似好粗
宜家大概1圈3/4左右,有冇用緊嘅巴打交流下
有冇巴打用過flair expresso maker?
終於入坑
買左個timemore g1
仲差個電子磅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞