[咖啡撚] 點樣沖一杯好飲既手沖

988 回覆
225 Like 18 Dislike
有都唔好買
唔好飲的,個味好假
喺飛龍咖啡飲過,應該可以買埋豆
推介凍飲
竟然... 我喺台灣訂過濾掛,覺得個味好驚喜,不過免運門檻太高
想請教下邊到有lido3 賣??
如果你仔細啲去品嚐
會分到佢個味覺同酒香(嗅覺)之間係無連繫性
有斷層既感覺
會覺得似係後加酒味落去(因為都真係)

咁當然,可能宜家有啲做得好好,飲唔出都唔定啦
試下音樂家系列之前係黃店買過唔錯
新手入坑想買c 40, Amazon 冇既, 哥以去邊買, 係味同埋有group 入
有咩dripper介紹
around 2-300 budget
Hario v60一套又得唔得
見你地喪屌hario
唔好買佢個磨就 ok
新手想買grinder 睇中左wilfa uniform 上網睇到香港係賣緊隻palico pro
個樣一模一樣但價錢平一半(€350 vs HKD1750)
佢聲稱兩部野係一樣 想問有冇ching知道有冇伏
試完 唔知點解好淡 無咩味...
新手問, 想問如果貪靚既話SMEG 既電磨同Espresso機效果好唔好?

磨:
https://www.smeg.com/coffee-grinder

Espresso 機:
https://www.smeg.com/products/ECF01CREU
原來係咁
咁EC685比起其他家用espresso機表現如何?
屋企有10款,但有啲用嘅次數唔多,當收藏品

暫時覺得最最最好用係m1星芒,流速好快,同埋無論用咩手法都唔會點炒車,特點係果酸花香味突出
其次三洋花瓣都用得算多,變速型杯,沖到幾唔錯嘅甜感之餘又冇乜苦澀
最近入手隻黑玫瑰都好用,不過overbudget好多

反而最常見嘅v60我覺得唔太啱新手,好食手法,沖得唔好杯野d味真係會好雜
仲有Kalita 既155/185蛋糕杯、新手用起上來算易沖
只需要捉好粉水比、研磨度同水溫就得
前兩日on99飲咗藍店arabica 杯flat white
但覺得好好飲
有無邊到好飲過佢?
呢間咁垃圾

我條 list 是但一間都贏佢啦屌
去咗葵芳間roasters alchemy
好正同埋都幾旺場,明明咁偏
好耐之前有次紅日諗住試下
成條街一個人都冇
望下個ecup app又寫佢關閉
搞到以為執左定唔比人上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞