一個輕鬆互動種田文

1001 回覆
178 Like 17 Dislike
原來係咁
咁當我冇講過
A 調教班主任
A
對唔住冇考慮到呢樣嘢
你係想出多 先咁決定
照用一票啦
文呢
E
講到我唔洗返工噉
咁你上嚟做咩
上黎扮工
5票A

處理完從提爾到入手嘅昆蟲後閒來無事,攤喺沙發上面發吽竇,本來如同白紙般空白嘅腦海忽然閃過布倫嘅面孔,久久揮之不去。

憶起昨日之春......

以布倫老師一向俾人冰山惡美人嘅形象,琴日你喺眾人面前表白後,佢竟然對你手下留情,冇當頭旁喝,直接送你入醫護室,你不禁想像......

唔通你哋真係有機會?

思緒萬千,身體好似俾螞蟻來回爬嚟爬去般,奇癢無比。唔可以再等落去了!跳起身換衫就立即衝出房門,徑直跑向教員室,為嘅就係一個答案。

嚟到教員室門口通報,齊格飛同學想搵布倫老師,接待員叫你等等後就打咗一個電話。

嘟......嘟......喂?

接待員向你點點頭:「老師話請你去搵佢,布倫老師嘅房間係207號室,呢邊直行轉.......」

你冇耐性聽晒接待員講嘅嘢,布倫老師嘅教員室坊間係幾多號,呢啲小事你一早知道了。

喀喀。

房門並冇鎖上,依依的推開房門,熟悉嘅髮香撲入鼻腔。嗰張百年如一卻曾經為你而改變嘅面孔,嗰種嚴厲中夾雜溫柔嘅可愛,嗰種當全世界都覺得你係垃圾卻大力鼓勵你努力向上嘅善良,呢一切一切,都令你喺衝動之下作出表白嘅決定。卻冇考慮過作為一個老師,同學公開談及情愛之間嘅禁忌,亦冇體諒佢潛在嘅尷尬同負擔。

你,齊格飛。

決定正正經經再表白多一次。

關上房門,你冇開口講嘢。而係走到旁邊嘅凳仔坐低,靜靜噉欣賞布倫認真工作。直到布倫放低原子筆嘅嗰一陣,你先願意眨眼,因為你害怕,害怕錯過布倫任何一刻嘅美麗。

布倫:「咩事?」

你:「上次喺圖書館前面嘅事,對唔住。」

布倫:「噢,知錯就好了。」

你:「係,我知錯了。我唔應該喺噉嘅場合向你表白,我唔應該令你產生緋聞,我唔應該令妳覺得尷尬,我唔應該...」

布倫打斷你嘅說話:「噉又冇咁誇張,你知錯就得了,冇咩事就走啦,我好忙。」

你:「情愛呢啲嘢,本來就係兩個人嘅事,點解我要咁傻,喺咁多人面前表白?所以我決定,係呢個淨係得我哋兩個人嘅環境,我要再表白多一次。」

你:「造成你嘅困擾,對唔住。但係我想講,當我被班上同學唾棄、辱罵、排斥,係你伸出援手,我曾經一度想退學,但你將我從地獄裂縫嘅深處拉返上嚟,上返嚟呢個雖然殘酷,但係有你存在嘅世界,所以,比個機會我,做你男朋友好冇?」

布倫表情毫無變動,依舊無情:「幫助學生係老師嘅責任,齊格飛,請你唔好諗多咗。」

布倫靜咗陣,望咗你最後一眼,然後繼續埋頭苦幹,傳來一句:「多謝你嘅情感,但係保護你,令你成長,係我嘅職責所在,並冇師生以外嘅其他情感。」

「但既然你要機會,我俾你,你要做我男朋友?得!當你打贏我嘅時候,就有資格。」

「但我相信,應該係去到下世都唔會發生嘅事。」

你會...

A1:離開並講:「等我。」

A2:離開並放棄感情

B:留低哀求
改一改劇情背景。

01:

年了,你入讀皇家異能學院已經有年了,但仍平平無奇,全歸咎於你嗰個垃圾般嘅異能。

你表情驟變,一副認真的面貌。

「好啦講翻正經嘢。」

「其實件事就係咁,我已經卡咗喺第一瓶頸近半年嘅時間,都搵唔到適合嘅異獸嚟突破。前兩次嘅實戰訓練堂,雖然遇到啲異能值大約喺1500嘅異獸,但係同我嘅異能 —— 儲物空間完全冇關係,我唔想隨便突破,搞到個技能池咁低級,令我以後嘅路咁難行。」
A1

主角專用台詞
A
1太型,就決定跟機
A1
A1 型到爆
A1
B ._.
A1
A1 頭條
7票A1

言語已經冇辦法表達你此刻嘅心情,腦海被兩個簡單嘅字詞填滿。

變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!變強!

你冇將布倫最後嗰句說話當作侮辱,而係一種鼓勵,一個推動你變強嘅動力。

你轉身離開,並在臨走前留下了一句:「等我。」

你二話不說立即飛奔前往你養父雷金所在嘅鐵匠鋪。

唔理旁人嘅目光,以最快速度跑到位於市集附近嘅雷金鐵匠鋪。

砰!厚重嘅鐵門被你一嘢轟開,正在專心打鐵嘅雷金嚇咗一下,望到係你之後,平復心情後放低鐵鎚,再抹抹雙手,就行過嚟你身邊坐低稍作休息。

雷金:「搞邊科啊?」

你:「我要變強。」

雷金不以為意:「邊個唔想變強啊。」

你加重語氣,一字一句地說:

「我。」

「要。」

「變。」

「強。」

雷金豪邁噉大笑出聲,用力拍打自己嘅大腿。擰轉頭準備講野之際,與你四目交投,雷金笑容煞然停下,嘴角嘅興奮緩緩下降,因為佢睇到,你雙目中嘅堅定。

雷金:「搞邊科啊?」

同一句話語,前者係對應你魯莽嘅不滿,後者係出於對你嘅關懷,點解一句說話可以差距咁遠?心中流過一道暖流,令你嘅焦慮漸漸平復,因為你知道由細到大,雷金雖然大咧咧好粗皮噉,卻絕對係呢個世界上最照顧你嘅人,係佢身邊,你先係最真實嘅自己。

你:「你唔好理啦,總之我要儘快變強,越快越好。」

雷金:「你係未知系異能者,要變強嘅首要條件就係唔可以急。你越急住變強,亂咁突破,噉你就自己斬斷咗自己通往強者嘅道路。」

你點點頭表示明白,正當你想講野嘅時候,雷金又繼續講:「格拉墨呢?」

你諗起斷劍格拉墨...

額頭不禁湧出名為緊張嘅汗水。

雷金見我冇回答,不僅置信噉講:「你用咗?」

你艱難噉點點頭,一面唔好意思。

雷金激動噉講:「我同你講過幾多次,神器格拉墨元氣大傷,喺你成神之前,淨係可以用三次!三次之後就可能永遠都冇得再用啦!」

然後繼續講:「第一次喺你細個俾狗追驚到死,為咗逃走而用咗一次;第二次就為咗逞強,同瑟坦特對打嘅時候用咗。今次呢?!今次又咩原因啊?俾狗追?俾人打?」

你冇因為雷金嘅說話而感到憤怒,因為你知佢講嘅全部都係事實。

你:「我救咗一個女人。」

雷金聽到後久久不語。

唉,一聲無奈嘅嘆氣從雷金嘅口中道出。

雷金有好多野想講,但放到口邊卻無法繼續道出。

良久後,雷金:「俾格拉墨我睇下。」

雷金著手檢查格拉墨,但冇幾耐後,佢有啲自責噉擰擰頭:「神器就係神器,我無能為力。」

但當雷金將格拉墨遞返俾你嘅時候,格拉墨竟然耀出無比光芒,充斥住成個房間。雖然光到無法睇到眼前路,但眼睛又唔會覺得刺眼,有著絲絲溫暖,好似喺到撫平緊你嘅情緒噉。

良久後光芒減弱,集中重組,就有一段文字浮現於虛空之中。

「我兒,格拉墨乃一神器,陪我征戰一生。於神魔大戰中元氣大傷,餘下三次使用機會。爹沒好好照顧你,陪你成長,唯予格拉墨為你保命。格拉墨妙用無窮,無視階級固定虛空,或斬斷虛空,建立空間節點,皆能保你三次不死。我兒,若你觸摸到成神的瓶頸,並欲修補格拉墨,需集齊天之水、地之蟲、陽之石、陰之牛、時之爐、空之心,方可重返顛峰。」

你看著這段文字雙眼發光,因為這是名為希望的段落。卻沒注意到雷文那一閃即逝的失落。

你會......

開放式作答,想睇你地會點做,放工再決定揀邊個。
叫養父幫手
將主角同把劍融合
去圖書館查下呢d素材難唔難搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞