一個輕鬆互動種田文

1001 回覆
178 Like 17 Dislike
C N
7票C

6票N

嗜血長矛,皮肉脆弱化的負面效果的確是挺強的,加上長矛的操作相對簡單,不懂如何舞動長矛亦可以選擇拋出,拍賣師所說的一破者不可錯過倒是沒有誇大其詞。

但你經過千思百慮,還是下定決心,把資源留給那所謂能加快煉丹速度的爐鼎,其他寶物固然吸引,但若你在此刻過度消費,減弱了對爐鼎的競爭力,那便得不償失了。

你靜下心神,任由其他人的叫價聲此起彼落,嗜血長矛最終以六萬三千學分賣出,價格逼近一把下品中級的武器,可見此矛的實用程度。

寶劍...

鎧甲…

藏寶圖...

各色各樣的寶物從拍賣師的口中一一道出,如數家珍。你不禁感嘆,果然人類生活最重要的起居飲食,皆源於一隻字,便是錢字。雖說有錢不是萬能,但錢財卻可以替你省去不少的分岔路啊。你在腦海開始構思你的發財致富大計,但在快要想通之際卻被拍賣師的介紹與恩姨的建議給打斷了。

拍賣師一貫地激動,高亢地介紹下一個寶物:「下一個寶物,係一粒植物系異獸種子,相信大家對植物系異獸並唔陌生,野外遇到佢哋,就代表你將會遇到大麻煩。甚至異能者中有一個偏門流派就係以種植植物系異獸為己而戰,而如果你係修煉呢個流派,以下呢粒種子你一定唔可以錯過!」

「位列百獸榜嘅中位數,排行第五十位嘅異獸,嗜戰霸王花嘅種子!」

「嗜戰霸王花,喺充滿陰森恐怖強大異獸嘅骨骸沼澤生長,係一種非常特別嘅大霸王花。其特色係自身氣味微弱,喺夜晚嘅時候會透出絲絲紅光,猶如黑暗中嘅一對紅眼,已經將獵物牢牢鎖定。」

「嗜戰霸王花嘅狩獵難度並唔在於其本身強悍,而係因為佢對環境嘅影響,佢會自動散發一種令吸入者失去理智只想戰鬥嘅氣體,氣體可以廣傳數百米甚至數公里,視乎嗜戰霸王花嘅突破級數。呢種氣體會令附近嘅獵食性動物紛湧而至,然後瘋狂亂鬥至死,霸王花就會乘機透過其延綿數公里嘅根部吸收屍體養份,從而突破。由於長年被獵食性異獸包圍,草食性異獸基本上無法靠近,因此嚐戰霸王花幾乎並唔存在天敵,護花使者般嘅異獸群亦令異能者敬而遠之。異能者成團狩獵之時,亦要考慮同伴失去理智陷入互鬥嘅團滅危機。因此,就算獵殺嚐戰霸王花後可以獲得技能阿修羅道,令敵人或友方陷入嗜戰狀態,前者使人失去理智或精神錯亂,後者可以短時間提升同伴嘅戰鬥力,如此強悍嘅群體技能,但都係幾乎冇人會專登組團獵殺。」

「而我講到嗜戰霸王花咁強大,大家可能覺得佢嘅種子一定係會以天價賣出,正常嚟講的確冇錯,但呢一粒係一個例外。呢粒嗜戰霸王花嘅種子經過前主人五年嘅培育都冇辦法萌芽,最後只能放棄。而家割愛讓比其他人,自問對種植植物系異獸有一手嘅人,不妨放膽一試!證明自己嘅學識!底價五萬學分,最低叫價為一千學分,而家開始拍賣!」

場面卻是一反常態,針落有聲。看來眾人還是對此種子存在一定的疑問,五年仍未發芽?問題到底何在?

五萬學分,可是一般學生近半年的生活費啊!無人願意用如此金額購買一顆種子,卻是只為證明自己的學識。

這時候恩姨的聲音卻在腦海內幽幽地浮現:「飛仔,呢粒種子買得過,你話唔定可以令佢發芽,老實講植物系流派亦幾配合你嘅異能儲物空間,不過呢啲只係建議,你自己決定啦。」

《續》

——————————
《選項》

你會拍買嗜戰霸王花嘅種子嗎?

A:買,無論幾錢都買

B:買,但係有一個上限(請設定可接受上限)

C:唔買

//

是否觸法幸運值?

Y / N

——————————

《數據》

現時屬性:(三主項上限為20)

力量:10

敏捷:10

智慧:15

幸運:17

//

現有學分:79900

//

日期:2020年10月3日晚上9點30分(星期日)
B 底價,Y駁一駁單車
話說,嗜戰霸王花係由TG群內嘅EL巴投稿,感謝投稿。

B 上限五萬五
Y 搏冇人買 底價收走
甲蟲有用喇
C N
得8萬,要all in 個爐!
我地有金卡負資產不是夢
c n
其實啱嫁
之後我哋都有賣粒石同劍
應該ok
劍石我估就應該完左拍賣會之後收錢,所以張金卡呢
張金卡可以俾我地扣定錢先
B 5萬5 Y
底價拎返屋企啦
都冇人 bid

自己投稿老閪都買
全部都係貪心鬼等我寫返啲懲罰俾你哋
估唔到開post2之前上到140生皮

話說,故名改唔改好呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞