一個輕鬆互動種田文

1001 回覆
178 Like 17 Dislike
B
已經做咗啦
a
B
A
B
B
3票B

你:「呢到太多人啦,唔適合我哋戰鬥。」

瑟坦特聽到呢句,面上出現一陣掙扎,本來已經摩拳擦掌要同你打上一場,被你婉拒咗之後,瑟坦特期待良久嘅面色黯淡咗半分,對你嘅興趣大幅下降,果然係被人稱為戰鬥狂人嘅光之子瑟坦特。

正當瑟坦特轉身離去,準備再上擂台之時,你出言挽留。

你:「聽日。」

你:「喺異獸區抽空同你打一場,我哋嘅戰鬥,其他人唔配觀摩。」

其他企係擂台附近排隊等待同瑟坦特戰鬥的同學,聽到你講呢句,即刻開始起哄。

路人甲:「你以為你係邊個啊吓?!」

路人丙:「𡃁仔!咁大口氣,同我隻抽啊!!」

你冇理會隔離嘅閒言閒語,專注噉等待瑟坦特嘅回覆。

好彩佢都冇令你失望。

瑟坦特:「好,聽日再搵你。」

講完呢句就轉身望住班挑戰者。

瑟坦特:「下一個俾我打敗嘅人會係邊個?自己上嚟啦。」

你冇理會現場嘅哄動,轉身離開。

你會...

A:返去整理儲物空間

B:去做任務賺學分

C:去買裝備
A
A
A
3票A

你返到宿舍沖個靚涼,洗走身上嘅塵埃,然後就坐係沙發上面思考。

唔...睇嚟係時候整理一下儲物空間。

(儲物空間 2/27立方米)

意念一動,啟動異能 —— 儲物空間。

儲物空間入面放多咗兩隻由托爾到得到嘅昆蟲,為呢份空虛添加咗唔少生氣。

儲物空間而家總共有三樣嘢。

一隻唔知有咩用嘅甲蟲,全身翠綠,翅膀上刻劃住泛金色嘅紋路,為佢染上咗一層神秘嘅面紗。

一隻沈睡中嘅毛毛蟲,雖然外表稍有不同,但你相信,佢就係你曾經喺圖書館入面睇過資料,作為你第一突破嘅候選人,時空蚯蚓。

格拉墨,一把斷劍。

你父親留比你唯一嘅遺物,亦係你地唯一嘅連繫,據養父雷金所講,格拉墨,曾經係一把神器。

神器離你有幾遠?

十破,是為神。

神器,是為器武異能者十破後嘅產物,脫離於使用者嘅束縛,現世於人間。

你父親係一個十破異能者,對你嚟講,只不過係一個神話,一個故事。因為你從未見過你父親,佢嘅容貌,佢嘅一切,你都一無所知。

你亦想像唔到十破到底係一個點樣嘅境界,因為作為大陸最強嘅皇家異能學院,最強者都「只不過」係九破,亦係你嘅現任校長,奧西里斯。

你會研究...

A:不知名甲蟲

B:懷疑係時空蚯蚓嘅毛毛蟲

C:斷劍格拉墨
b
A
一定係b
B
又係有個外掛老竇
唔好棄故啊人都死咗啦
咩事
B
B
我想問,有冇得淨係quote一個人,唔quote埋上面
放心,老竇幫唔到主角啲咩,唔會開掛,不過會係以後條主線劇情。

話說,我有啲位跟神話寫,大家會唔會唔鐘意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞