一個輕鬆互動種田文

1001 回覆
178 Like 17 Dislike
力1
敏3
智5
運1

B
Yes
Live 咗

B
Y
B Y
新讀者lm
B Y
咁快就Live 咗
C
Y
力1
敏3
智5
運1
B, 擠牙膏
Y
智 9 運 1
C

N

+10智慧
智力同智慧係兩樣嘢嚟(好似係)
(例如DnD真係有分)
可以變professor X 或者佢基友磁力王?
8票A

8票Y

5票+1力+3敏捷+5智慧+1幸運

——————————

你決定把一切都告訴雷金,山洞奇遇、靈魂連結以及陰之石的來歷。

雷金坐在年代感十足卻精緻無比的鐵製椅子上,沈思不語,消化著你說的東西。

即便是飽經滄桑的雷金也需要些許時間整理你的奇幻歷練。

雷金化了好幾分鐘才憋出一句話,途中你不敢多語,舉手投足亦格外小心。鐵匠鋪內剩下烈火熊熊燃燒的聲音,卻令你更是放鬆。

雷金:「唔...靈魂連結,確實係一個大機遇。人獸長久對立,可以搵到一個心甘情願同你進行靈魂連結嘅異獸,可以話係萬中選一,屬於天選之人嘅機遇。而家你要好好思考嘅問題係,你下一次突破究竟要獵殺咩異獸好?要以技能做主導,定係武技做主導?畢竟到目前為止,你都未加入任何一個武技學會,亦未有任何攻擊性技能,可塑性依舊非常大,呢方便你就同你嘅拍檔好好商量下啦。」

「至於陰之石方面,如果真係好似你噉講,隻百寶袋鼠係喺內外圈交界位置搵到嗰個礦洞,而且附近有偽靶衛峰嘅出現,噉就有啲麻煩了。」

你不解的問道:「點解?」

雷金把水杯內的清水一飲而盡,及後解釋道:「偽靶衛峰,百獸榜排名第九十八位,係茂密的彩虹之森內圈甚至核心地帶築巢。成年偽靶衞蜂體型有一個人頭般大,主要狩獵大型異獸為食,發射強而有力的貫通型追擊尾針攻擊目標,可以精準攻擊五百米以內嘅目標要害。天生身上染上非常鮮明嘅紅白色斑紋,發射前以尾針瞄準目標,由目標角度望向偽靶衞蜂,會啱啱好見到由其紅白色斑紋構成嘅射靶圖樣,個名亦係咁樣而得嚟。偽靶衞蜂只會係蜂巢附近活動,姐係話見到一隻偽靶衞蜂,就可以肯定附近有一個偽靶衞蜂巢,如果係連群結隊出現,高一級嘅異能者亦會被亂針刺死。」

「基本上以你而家嘅實力,係冇可能靠自己去嗰個礦洞。陽之石,我知道你非常急切噉想得到佢,因為佢係修補格拉墨嘅其中一物,但我想你應承我,唔好衝動。俾兩日時間我準備,禮拜三,我哋一齊出發,將陽之石帶返嚟。」

你想了想,這星期的實戰訓練在星期五,瑟坦特約定了你星期四對戰一場,時間並無對沖,便點點頭答應了下來。

正當你準備離開時,雷金出言提醒道:「今個禮拜日有一場拍賣會,聽講當中有好多珍奇寶物,據說仲有一個可以加快煉丹速度爐鼎......」

腳步稍停,你點點頭,很快就明白雷金話語中想表達的意思,揮手向雷金道別,剩下雷金孤身一人在炎熱的鐵匠鋪內沉思。

《續》

——————————
《選項》

聽日你會...

A:去拍賣行賣嘢

B:去做任務賺學分

C:去加入武技學會,請列明一種武技(武器)

//

是否觸法幸運值?

Y / N

——————————

《數據》

現時屬性:(三主項上限為20)

力量:10(+1)

敏捷:10(+3)

智慧:15(+5)

幸運:19

//

現有學分:-100

//

雷金親密度:9(+1)

日期:2020年10月3日晚上八時正(星期日)
B
Y
負學分利息高,解決咗先
A Y
講到明有神器
係時候要賺錢
做任務一定買唔起
絕對唔會係神器
咁係cheap野來的?
不過講到明一定有佢用啦
話說,將會出現嘅偽靶衛蜂係由讀者投稿㗎。
A
Y
A

如果 C 嘅話就揀匕首/繩鞭
鞭真係幾好用
近可束縛
夜晚可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞