一個輕鬆互動種田文

1001 回覆
178 Like 17 Dislike
用編輯引用
但係佢會睇唔到
B
b
7票B

你望住呢隻沈睡中嘅毛毛蟲,心入面不禁思考,呢隻到底係咪時空蚯蚓嚟㗎...?!

你心入面有一萬個問號,但毛毛蟲一日未醒,你一日都冇辦法得到答案。

思緒一動,連同裝住毛毛蟲嘅盒仔返到去現實。

你腦海忽然浮現出整醒佢嘅呢個想法...

但你又迅速否決咗佢...

諗深一層,假設呢隻毛毛蟲真係時空蚯蚓,如果你用外力搞到佢甦醒,噉佢就會輕易跳躍時空節點離開,所有野就會前功盡廢,搞咁多嘢到頭來都係得個吉。

所以你決定...

A:去問布倫睇法(班主任)

B:探測下毛毛蟲嘅異能值有幾多

C1:唔理住,睇儲物空間嘅另一樣嘢

C2:唔理住,去做任務賺學分

D:去搵養父雷金(佢係鐵匠師傅)
咁樣先正喎
最鍾意玩背景知識嘅故
A
a
c1
C1
c1
d
c1
4票C1

A:睇格拉墨

B:不知名甲蟲

(sorry我冇喺上一個選項列埋,第一個秒就揀邊個)
b
新讀者真係秒
B

唔...你細思半刻,連書籍都記載得如此神秘嘅異獸,身上擁有再多嘅問號,都無需見怪。

你將毛毛蟲重新放入儲物空間,著眼另一隻同樣出自提爾手中的神秘生物,不知名甲蟲。

相較於毛毛蟲長期處於休眠狀態,從提爾手中得到甲蟲之時,佢異常活躍,總係不甘於平靜,左爬右頂,時不時跳上盒仔嘅四邊,最有趣嘅係,都唔知以咩原理,呢隻甲蟲竟然可以長期固定於90度嘅牆壁,不倒不動。

但自從你將佢帶入儲物空間,一切都變咗。

渾渾噩噩,整日呆坐,不再跳上四邊,而係原地轉圈好似尋找緊啲咩。

你決定將佢帶返現實。

畫面一轉,已經返回現實,甲蟲本來思緒依舊混亂,呆呆地。但好快,佢就發現周邊嘅環境已經唔再係沉悶嘅儲物空間,笨手笨腳噉爬咗起身,觸角微微震動,然後就跳上盒仔嘅其中一邊。

重歸正軌。

你轉身打算坐喺沙發上慢慢研究,點知甲蟲竟然爬上正對面的盒邊,你突發奇想,決定做個實驗。

你將盒仔擺左,停頓,擺右,停頓。

甲蟲永遠都係爬向同一個方向。

嗰邊到底有啲吸引住甲蟲?

電視機?酒?

你坐言起行走向嗰邊,將甲蟲當做探測器噉圍繞住物品掃瞄,但都冇任何反應,依舊指向...

咦!

本身甲蟲唔係指向正前方咩,依家做咩變咗側面嘅?!

你放眼望過去,發現到一樣嘢,再次將甲蟲當係探測器噉探測.....

甲蟲移動......終於搵到答案了!...

甲蟲圍繞住佢一直旋轉,無論轉去邊到都會正對住佢。

盆栽,竟然係一個普通宿舍嘅內置盆栽。

你唔明當中到底有咩關聯,但見到甲蟲蠢蠢欲動,你都唔忍心再將佢困喺盒入面。

你打盒蓋,就見到甲蟲興致勃勃噉爬上盆栽,如魚得水。

但佢只係開心噉遊玩,冇其他特別嘢發生,你諗咗陣,就決定連同盆栽甲蟲一齊擺入儲物空間,最多咪定時淋水,問題不大。

處理咗不知名甲蟲,你會...

A:去搵布倫(班主任)

B:去搵雷金(鐵匠養父)

C:去做任務賺學分

D:研究斷劍格拉墨

E:去圖書館查甲蟲嘅資料
C
A
咁啱見到
a

sorry我冇喺上一個選項列埋,第一個秒就揀邊個

用兩票會唔會好d
A
咁啱搭緊車返工,想快快手出一篇俾你地過癮
擺到明唔比你投
唔係 依個唔係主要原因
如果冇人睇嘅 咁用一票係正常
但係而家都算有人睇

同埋驚為咗搶第一
可能就睇咗兩眼就去揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞