一個輕鬆互動種田文

1001 回覆
178 Like 17 Dislike
儲埋下篇
觸發幸運值

幸運值-1

剩餘幸運值:8

—————

你就快走到市集盡頭嘅時候,發現其中一個攤檔賣嘅嘢好特別。

一張白色純棉大布,平攤喺地下,上面放住一個個透明盒仔,盒仔入面收藏住各色各樣嘅昆蟲。

一啲毛毛蟲努力噉係到蠕動,好似想爬出個盒仔咁。

但神奇地,有一隻毛毛蟲一動不動,好似死咗噉。

「同學,呢隻蟲仔好似死咗了啵。你仲攞出嚟賣?」

檔主一聽到你講呢句,就氣沖沖咁望住你。

「我!好!肯!定!佢!冇!死!」

「我嘅異能可以話比我聽,呢條蟲只不過係訓緊教。」

你會...

A:直接買

B:問多啲佢點捉呢條蟲

C:離開
樓豬再咁自己加自己,會死
好啦樓豬加油,唔chur你
B
B
「訓緊教?咁搞笑?」

「咁你點捉到呢條蟲㗎?佢又有咩特別值得你捉?」

你追問下去。

檔主支支吾吾,好似唔想講咁。

你會...

A:賄賂佢

B:離開
C 色誘佢
gay
唔得咩
依個故係做咩嫁
A
A!
我都支持c
學分-50

剩餘學分:950

—————

你決定俾50學分呢位同學作為佢嘅開口費。

(學校入面使用學分制度,透過做任務、成績好壞、獎學金嘅方式獲得,物價方面一餐飯大約就係50學分)

「我俾50學分你,你話俾我知。」

說罷你就伸出左手,等待檔主嘅回覆。

不過佢都冇考慮好耐,就接受咗我嘅禮物。檔主同樣伸出左手,將佢戴喺左手手腕上嘅手鍊同我條手鍊輕輕觸碰,紅色嘅光芒一閃即逝,證明我哋已經成功轉移學分。

檔主點頭示意已經收到學分。

「其實係咁嘅...一般嚟講我賣嘅昆蟲都係我喺異獸區打拼,從而搵到嘅幼生版異獸。但係呢一隻蟲仔...」

「其實係....」

「唔........」

「我訓醒就發現佢喺我宿舍房張書檯上面,不過一開始我冇為意到,照樣去上堂,但係當我上完堂返嚟就發現,條蟲竟然出現咗喺我嘅收納盒入面。」

「首先,靠一條蟲係冇可能自己打開到我嘅收納盒。其次,我自己一個住,又唔會有其他人移動過佢,我就覺得呢條蟲一定有古怪。」

你咀嚼檔主講嘅說話,再認真打量嗰條特別嘅蟲,你心諗。

(唔...雖然同書入面關於外貌嘅紀錄有啲出入,但係能力方面嘅描述都幾似。)

「咁呢條蟲賣幾多學分?平嘅我就帶走。」

檔主相當興奮,終於入到正題。

「800學分。」

你會....

A:直接買

B:劈價

C:問佢點解咁貴

D:唔買
A
大把學分揮霍
冇文is not ok
B
今日應該會有
你買左條蟲先
B
扮唔買去劈價
B
時空蚯蚓
(智力不足)

你大聲叫喊,情緒激動。

「800學分?!傻咗邊條線啊你?!一條爛鬼蟲值800學分?知唔知800學分係我成個禮拜嘅生活費啊!」」

「信唔信我搵人劈你啊吶?!」

「平啲賣比我!」

附近嘅人開始留意到攤檔嘅風波,亦有人偷偷地通風報信比風紀。

你會...

A:原價買

B:一口價200學分

C:一口價500學分
b
智力不足
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞