一個輕鬆互動種田文

1001 回覆
178 Like 17 Dislike
另外,樓豬真誠地附上patreon link,大家千祈唔好覺得有壓力,亦千祈唔好因為咁而棄故。因為我真係好想好想請人畫下角色圖同文中剪影,但keep住請人會有一定嘅經濟壓力,所以如果大家鍾意,就支持下我啦。(冇人patreon我都係會繼續咁樣出文㗎啦,大家唔洗擔心。)

暫時第一個畫嘅角色,估計會係布倫大姐姐,冰雪美人。

嫌錢多所以要送比垃圾樓豬用嘅傳送門:https://www.patreon.com/fatpigits
B
B
原來催情噴霧同玩具喵咪係咁樣用嘅
B
原本個計劃究竟係點樣
既然作出咗而家呢個抉擇,就冇辦法知道另一個抉擇嘅結果,這是常識吧。

(如果真係好多人想睇嘅,有機會可以寫下外傳嘅。)
B
4票B

你疑惑了半刻,但很快便決定要接受那段信息,因為你隱隱覺得,這是一個屬於你的機緣。

異能之湖長久以來都是風平浪靜,得知要迎來新的客人,湖面竟然無風而動,泛起段段漣漪。

嗡的一聲,信息傳進腦海的靈魂深處,那是一段陌生的聲音,一段溫和而慈惠的中年女性聲音。

不知為何,你未曾聽過這聲線卻明確地感知到,這聲線的主人便是那隻奄奄一息的母百寶袋鼠。是直覺嗎?還是在靈魂深處對話便會直指其本質,你也弄不清楚了。

母百寶袋鼠以溫和的聲線說道:「估唔到我生平最後見到嘅一個人類,竟然係同我一樣嘅空間系。以往嚟呢到嘅人類都係為咗我收藏嘅財寶,但係你處於未破嘅瓶頸,又係空間系,相信你嚟呢到嘅真正目的係尋求突破機遇先啱,係咪?唔...越級吸收我嚟突破又會爆體而亡,噉姐係你嚟係想從我兩個寶貝仔落手啦。話時話,你知道百寶袋鼠喺呢到出沒嘅消息,噉你都應該都知我已經多年處於一破瓶頸先啱㗎,我真係好好奇你到底邊到嚟嘅自信,覺得自己可以越過我呢關去獵殺我嘅寶貝仔。」

你被母百寶袋鼠一連串的話給轟得啞口無言,聲線溫和但只要是提及到兩個兒子的地方,便會異常毒辣。且一開口便道出你的目的,霎時有點尷尬與不好意思。

母百寶袋鼠也不在意我沒有回答,自話自說地繼續細述:「弱肉強食,本來就係呢個世間嘅法則,你冇需要自責。當我搶其他人嘅寶物嘅時候,就預咗有一日我會畀人殺死然後搶走收藏已久嘅寶物。」

「話說,呢個山洞處於內圈同外圈交界,畀瀑布覆蓋又唔起眼,好少人會發現。山洞嘅分岔路又唔算多,但最特別嘅係,其中一條路會通往呢個山谷,好比世外桃源嘅呢一個山谷,話說啊,我同佢哋爸爸就係喺呢到相識交往。」

母百寶袋鼠說到這裡竟然癡癡甜甜的笑了,雖然話題轉變節奏異常跳脫,像極了鄰家的大嬸,但現在看來,那應該真的是一段美妙至極的回憶啊。你細心聆聽著母百寶袋鼠說著故事,沒有回話。聽著這段絕無僅有的異獸心路歷程,也只能自己一個慢慢細味那種你不懂的甜蜜,以及感嘆著異獸和人類不過一樣。

有著戀愛,有著生離死別;有著思想,有著情緒變換。

「仲記得六年前,我生咗佢哋兩個,一年之後,佢哋嘅爸爸就被一個人類殺死咗,得返我哋三個相依為命。勢估唔到嘅係,喺佢哋爸爸畀人殺死嘅冇幾耐之後,就有條斑斕彩蟒入侵我哋嘅山洞,想佔地為王,我同條爛鬼蛇打咗一次,兩敗俱傷,佢比我逼咗去山洞嘅另一頭,而我亦中咗佢嘅彩毒,身體變得越嚟越虛弱。就喺琴日,條爛鬼蛇竟然再一次嚟到山谷,再一次想發佢山大王嘅夢,而今次,一切都唔同了。雖然我已經不復強勢,但係我嘅寶貝仔已經長大,可以獨當一面,聯合我一齊擊退外敵。」

「佢哋兩個啊,係我同佢哋爸爸共同嘅傑作,一胎雙生,而且仲要成功同時繼承咗我同老公嘅異能。我係百寶袋鼠,擁有儲物空間,雖然極度方便,但亦因為呢個上天賦予嘅異能,令我哋注定冇可能成為高破異獸。無論係空間系嘅異獸定人類,都寥若晨星,可以晉升到一破,已經係三生有幸。甚至,有其他嘅百寶袋鼠,生兒育女就係為咗培養一個肥料、一個突破工具,養到仔女去到瓶頸位置,就會互相廝殺。運氣差嘅仔女,就成為父母嘅跳板,運氣好嘅,就可以戰勝父母,成為一破嘅百寶袋鼠,但最後,亦會重複陷入呢個無盡嘅輪迴。」

「佢哋嘅爸爸係陀錶小丑,五破人型異獸,同我喺山谷相遇後一見鐘情,繼而生兒育女。老公擁有同樣係稀有至極嘅時間系異能,所以我點解話佢哋兩個細路係我同老公嘅共同傑作,就係因為佢哋同時繼承咗時間同空間嘅雙系異能。唉,不過可惜,佢哋亦因為身擁雙系異能,晉升速度特別緩慢。直接導致佢哋喺我同斑斕彩蟒嘅戰鬥入面,淨係喺關鍵時刻幫到少少手,只可以講,真係一飲一啄皆有定數。」

「好啦好啦,聽咗噉耐故事,係時候講返正題了,相信你聽我講咗咁耐,一定感受到我對佢哋兩個細路嘅愛,我唔放心亦唔捨得咁快離開佢哋。我有一個不情之請,就係想請你幫我收養住兩個細路一段時間,我觀你為人正直,見到我中毒重傷亦冇乘人之危,見到兩個細路未到突破條件,亦大方放過佢地。我相信,你係一個值得交託嘅人。當然!我唔會要你白白幫手嘅,先唔講佢哋兩個細路就係一份大禮,除咗呢樣之外,我可以畀你選擇一樣好處。其一,我甘願同你進行靈魂連結!」

你心中大驚!竟然是靈魂連結!上堂中老師曾經提及,除了獵殺突破以外,還有一種突破瓶頸的方法,便是這個靈魂連結。人類與異獸進行靈魂溝通,相互接受且自願的前提下便可以進行靈魂連結,連結後人類可順利突破瓶頸,以及獲得異獸技能,異獸亦能在人類的異能之湖中以靈魂狀態存活,呈共生狀態。

而且,靈魂連結亦有它得天獨厚的地方,便是靈魂連結可以無視階級差異進行連結。簡單來說,一隻十破神獸,可以與一個未破異能者進行靈魂連結,且獲得的技能的成長系數是特別強的!但實際上,即便好處多多,基於靈魂連結需要極為嚴苛的先決條件,導致使用這方法突破的人是寥寥無幾。也對,要異獸放下尊嚴與人類進行連結,這是需要多大的勇氣啊。神獸與人類連結?想想便覺得天荒夜談,但是,如果美夢真能成真,自己的異能之湖便會存在一個老妖怪指點迷津,想不變強也很難吧。

母百寶袋鼠繼續說道:「其二,我老公嘅異能之湖天生就存在住一頁撕爛咗嘅紙張,據說當初嗰個八破異能者就係為咗呢張紙嚟追殺我老公,我老公就係靠著呢張紙以五破之姿大戰嗰個八破一日一夜,雖然最後依舊戰敗,但仍以最後之力保護咗我同兩個細路不死。我老公亦係靠住呢張斷頁修煉到去五破階段,但由於好似因為喺大戰中過度越級使用,而家已經處於封印狀態。最後老公畀咗呢張斷頁我,並且同我講,呢張斷頁係出自一篇名為『時』嘅經文,每獲得一頁斷頁,就可以修補甚至加強斷頁嘅能力。而家我希望以呢兩個好處嚟同你做一個交易,二選一。」

你會選擇...

A:靈魂連結

B:斷頁

是否觸法幸運值 (大奇遇故事線無法觸發幸運值)

Y / N

——————————
唔好意思,呢篇比較長打耐咗少少,呢個選項將會係僅次於「斷劍格拉墨」嘅主線劇情,歡迎討論。

下一更將會係禮拜二,一早一晚總共有兩更。
斷頁,之後再用幸運值爆開個封印。養大嗰兩隻袋鼠之後再同佢地靈魂連結。
B
A 同佢frd咗之後再氹佢拎斷頁出嚟
A
做人唔可以咁貪心
不過兩隻袋鼠有無名
會比你地改
B
唔想有人煩
乾爹
助養我呢個山區兒童仲唔係乾爹
認錯人
有啲想答小朋友才做選擇
A 又可以收多兩隻寵物玩
係咩係咩
選項故咁先好玩㗎嘛

一定認錯人
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞