一個輕鬆互動種田文

1001 回覆
178 Like 17 Dislike
c
10幸運
用完緊係補返d唔
C
薯皮要返嚟啦
養袋鼠
C

但想知要殺異獸升級,如果隻野死咗先仲有冇用
C
力5
運5
唔係好明你嘅問題
你話
最大的那隻百寶袋鼠,兩米大的身體上下都不見流血,但你卻清楚看到那毛皮底下的皮膚已通通化紫,可見毒氣攻心,已經無力回天。

所以假設佢自己死咗,對主角升lv仲有冇用
定其實大隻嗰隻百寶袋鼠對劇情發展係冇用
主角用唔到大袋鼠突破㗎,主角係未破升一破,但係大袋鼠已經係一破瓶頸,越級吸收會爆體而亡㗎!

如果大隻唔死,主角們要順利突破嘅難度就會大幅上升,呢個係幸運值嘅好處。而且你哋可以諗下,點解袋鼠媽媽會死,又點樣 take advantage 。

配點有分歧,有冇多啲人投
B
力量:0+5

幸運:0+5
C

力量+5
敏捷+3
幸運+2
6票C

2票力量幸運各5

現時屬性:

力量:5

敏捷:7

智慧:10

幸運:5

——————————

你:「等等!」

你將手壓在瑟坦特的長槍之上,示意他不要輕舉妄動。瑟坦特雖然不解你的用意,但仍依你所言,架直長槍,槍頭筆直地指向天,輕鬆而不失霸氣。

你:「等我嚟就得了,你幫我睇住洞口嘅情況,以防萬一啱啱條蛇再次出現。」

你:「依我估算,大嗰隻百寶袋鼠曾經同我哋喺另一個路口感知到嘅嗰條蛇戰鬥過,最後戰敗且因中毒而奄奄一息。」

你輕輕觸摸了一下皇家手鍊,目標正對著大小袋鼠,3個數字緩緩的浮現了出來。

18700。

860。

700。

你無奈的對著瑟坦特說道:「細嗰兩隻百寶袋鼠,異能值淨係得700同860,通通未到瓶頸嘅位置,並唔符合我突破嘅條件。」

預算竟然出現錯誤,本來在雜貨店準備的物品便變得無用武之地,現在反而像是囤積了一堆廢物。

你再感嘆的同時,百寶袋鼠們亦發現你與瑟坦特都沒有主動出擊,疑惑地互望半刻,但也堅決不離開袋鼠媽媽的半步以外,難道牠們抱著人不犯我我不犯人的態度?你不知道,你只知道,這次的突破之旅將要泡湯了。

你看著大小相依的百寶袋鼠,你會...

A:殺了兩個百寶袋鼠以洩白行一趟的怒火

B:離開山谷查看其他地方
B
b
C 收服佢地
B啦
b
唔識投呀
B
b
B
7票B

如果沒有需要殺生,雖又會想當屠夫?誰又會想自己雙手沾滿鮮血?今天你可能是獵人,明天亦可以被當成獵物,萬物皆遵從這個法則。

引你養父雷金的一句口頭禪:「凡事當留餘地,得意不宜再往。」

雖然你是這樣被教誨的,但你仍為未能突破的壓抑而感到些許憤怒,你強忍怒火,對瑟坦特說道:「算了,嗰少少學分,唔要都罷,反正理應仲有一個百寶袋鼠攞嚟儲存寶物嘅地方,我哋去搵搵。」

特意從雜貨店內購買指定的物品,就是為了應對大的百寶袋鼠,沒想到來到目的地後,小的未符合資格,大的又已經重傷。想當初你在購買催情噴霧的時候,女店員一臉厭惡,男店長一臉我懂的看著你,特別不自在。一想到這裡,你便就覺得這趟旅程真的有夠無謂。一氣之下,你便把在雜貨店買的玩具喵咪和催情噴霧從儲物空間取出,隨手掉在地下,當作是你對這片桃園那丁點的無奈與留戀。

轉身對著瑟坦特說:「瑟坦特,我喺到諗,如果百寶袋鼠同我哋感知到嘅嗰條蛇打過,咁又冇可能連條蛇都受咗傷呢?如果係嘅,我哋可以去睇下有冇機會獵殺佢,當係一個補償。」

可憐的大蛇,不知不覺間已被你預定成為出氣沙包。

忽然之間,你的腦海感知到一段信息,又像是一道聲音。你四處尋找,目光掃到百寶袋鼠的時候,發現那兩隻小百寶袋鼠已經收起武器,雙眼充滿希冀的望著你。

你會...

A:不理會

B:接受那段信息
B
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞