一個輕鬆互動種田文

1001 回覆
178 Like 17 Dislike
A
「班主任!我鐘意你!做我女朋友好冇!」

你企喺圖書館門口大聲咁講,周圍嘅同學都將目光投向你哋兩個,並且開始叫囂。

「哇,齊格飛同布老師表白啊!」

「嗚呼~~」

「應承佢~!」

班主任聽到你嘅表白宣言,面色越發冰冷,握實拳頭,眼神中閃過殺氣。

你感覺到空氣嘅溫度越嚟越低,呼氣會吐出白氣,身體開始打冷震,好似就嚟要結冰噉。

A:逃走

B:堅持
B,根據設定主角幸運10,一定掂
B
咁快出到文嘅
唔鍾意咁我出慢啲

btw 開新post未
冇唔鍾意
覺得出奇啫

慢慢嚟唔使急
咁想玩咩
b
b
觸發幸運值

幸運值-1

剩餘幸運值:9

—————

堅持...

「班主任,我係唔會走㗎。」

溫度早已低於零下五十度,正當你以為將要成為一舊大冰塊,永別於人間嘅時候。一種春天般嘅溫暖突然湧上心頭,空氣中嘅粒子重回活躍之姿,興奮咁迎接春天嘅來臨。定睛一望,班主任嘅拳頭不再緊握,而係翹喺埋雙手於胸前,好似睇緊一齣好戲上演咁。

布倫(班主任)以冇人聽到嘅聲線嘰哩咕嚕。

「算你啦齊格飛,冇走到,似返個男人。」

布倫喺講呢句嘅同時,面色依舊冷酷無情,其後再大聲對住你講。

「齊格飛,公然調戲老師,記你一個小過,跟我入教員室!」

嚟到教員室,呢到佔地甚廣,每個老師都有獨立嘅房間,布倫亦唔例外。

「齊格飛,你去圖書館想搵啲咩書,甚至令你要走堂去搵咁緊要?」

A:講百寶袋鼠嘅嘢

B:繼續調戲布倫
Mon post 模式啟動
B
「班主任,你仲未答我,你可唔可以做我女朋友啊?」

布倫送咗你一個大大嘅白眼,冇講其他咩嘢,氣氛一度尷尬 。

A:繼續調戲布倫

B:講正經嘢
b,原來幸運值會扣
1幸運一個小事件(合理化一件一般嚟講唔合理嘅嘢)

10幸運一個大奇遇(唔知會去到幾大)

ummmm...

20正皮多10屬性點加啦,每一次突破瓶頸就加5點屬性。

所以想儲大奇遇,就唔好成日靠運氣啦
btw,其他屬性都會有用,到時唔夠你哋就知死
皮已正

想知其他點增加
A
你表情驟變,一副認真的面貌。

「好啦講翻正經嘢。」

「其實件事就係咁,我已經卡咗喺第一瓶頸近半個月嘅時間,都搵唔到適合嘅異獸嚟突破。前兩次嘅實戰訓練堂,雖然遇到啲異能值大約喺150嘅異獸,但係同我嘅異能 —— 儲物空間完全冇關係,我唔想隨便突破,搞到個技能池咁低級,令我以後嘅路咁難行。」

布倫點頭認同。

「齊格飛,識諗!冇隨便突破係一個非常正確嘅選擇。噉結果呢?你搵唔搵到合適嘅異獸資料?」

你就將啱啱搵到嘅資料同布倫講。

「我搵到一種叫百寶袋鼠嘅異獸,腹袋就喺一個異空間,可以收藏唔同物品。佢同我嘅異能非常相似,所以我諗住獵殺佢嚟加強我嘅異空間,雖然唔係啲咩特別出眾嘅技能,但係可以為我打下一個穩陣嘅基底。」

布倫再次點頭認同,並沉思。

「我諗諗先...百寶袋鼠,我記得佢地係居住喺學院右邊嘅彩虹之森。唔...啊!齊格飛你真係好彩,兩日後嘅實戰訓練,你哋班就係去彩虹之森,呢兩日你就好好哋準備下啦。」

你大喜答應。

「真係㗎!好啦,我會好好哋準備㗎啦,多謝班主任!」

「啊唔係!係布倫bb,嘻嘻。」

你感受到空氣溫度驟降,你就知道布倫又要發嬲了,你迅速轉身跑出房間,砰!大大力噉閂門。

布倫無奈噉擰頭嘆氣。

唉,齊格飛....

但好快就變翻嗰副冰冷嘅面孔,離開自己嘅房間,走到另一間老師房。

喀喀兩聲。

「艾老師,關於兩日後嘅實戰訓練,唔知可唔可以改去.....」

你離開咗教員室之後會去...

A:返宿舍

B:去市集

C:偷偷地離開學院,去異獸區
B
B
C
你決定去市集行下。

好多學生係到擺賣歷練所得嘅勝利品,泛住淡淡黃光嘅街燈映射住呢啲物品,獸皮、骨頭、金屬之類,本已千奇百趣,加上街燈更添氣氛。

是否觸法幸運值?

是/否

Btw觸發
有冇得加更
已經mon post模式,仲加咩更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞