一個輕鬆互動種田文

1001 回覆
178 Like 17 Dislike
B
智10
運5
一樣
主線交俾大家

我負責allin 幸運
全跟
4票B

7票1

5票+15幸運

——————————

阿光阿時與恩姨相擁談天,母子不再需要天人相隔,若如此好消息傳到你的耳朵,相信你亦會興奮不已。如斯溫馨的重聚時光,你亦不願打擾,矮身進入小木屋,看著熟悉卻又無法掌握的物件,不禁有點無奈。

你注視著透明儲物盒子,從前欲得知真相也無從入手,喚醒牠又怕會逃之夭夭,顧此失彼。但現已改朝換代,你已不再是孤身一人踏上枯燥修煉路,靈魂的另一半便居住著位人生歷練更豐富的同伴,就讓她來分享你的煩惱與擔憂吧。

你扭頭看著恩姨問道:「恩姨,你過嚟望下,呢一隻沉睡緊嘅毛毛蟲到底係咩嚟。」

恩姨打斷了與兒子們的重逢環節,也走進小木屋內站在你身旁一同觀察透明盒子。

未幾便說道:「異獸同人類一樣,都有機會出現先天疾病,如果我冇估錯的話,呢隻毛毛蟲應該係一隻患有白化病嘅時空蚯蚓。」

一支前所未有的強心針打在你身上,真相大白,眼前這隻奇異的毛毛蟲,原來是隻患有白化病的時空蚯蚓。時空蚯蚓本已屬於鳳毛麟角的稀有異獸,更何況是患有白化病的?也不怪你一直抱著懷疑的態度,不敢確信自己的想法。

恩姨補充道:「呢隻時空蚯蚓應該係處於休眠期,聽講時空蚯蚓嘅突破方式有別於大眾,碰到瓶頸就會陷入休眠,一年半載後醒來,就已經順利突破到更高境界了。」

「呢個亦係時空蚯蚓能夠排入百獸榜之內嘅原因。」

你震驚時空蚯蚓的突破方式的同時,亦疑惑恩姨提及的詞語,你便問道:「百獸榜?」

恩姨見你不明所以,便繼續解釋道:「百獸榜係由一群高突破嘅異能者,將世間所有異獸進行優越排列,唔計算突破階級,只計算潛力同固有技能。因為時空蚯蚓突破機制嘅獨有性,以及其某程度上無視空間時間跳躍嘅能力,時空蚯蚓榜上有名的確係無可厚非。但由於時空蚯蚓近乎沒有可能被人類捕抓成功,加上考慮到時空類異能者嘅稀少性,時空蚯蚓最後就只能位列第三十一位。」

你恍然大悟般點點頭,隨即好奇的問道:「噉恩姨你們種族榜上有冇名?」

恩姨無奈的笑道:「邊會有可能啊,百獸榜上面嘅異獸,全部都具有成神之姿,而我哋百寶袋鼠一族,只不過是一群自相殘殺嘅可憐蟲罷了。」

隨即又驕傲地說道:「不過我哋百寶袋鼠一族的確有一個自豪嘅固有技能,就係空間連結。百寶袋鼠一族,有血緣關係嘅空間會被連結埋一齊,因此可以話族群越大,空間就會越大。而我哋屬於嘅族群就得返我哋三個相依為命,所以先會...」

你好奇的問道:「空間連結?噉我同阿光阿時會唔會都有㗎?」

恩姨口快快的說道:「點會有啊,你同佢哋都冇血緣關係,除非...」

恩姨有點啞口無言,因為她這才想起,你們並不是採取正常突破,而是進行靈魂連結,雙方的靈魂已合二為一,那麼靈魂記憶中,會把你當成與阿光阿時有血緣關係嗎?

你們兩個同時奪門而出,掃視湖面,視野之處卻不見有其他的空間,或者說是小島的存在。

突破後的異能湖已經擴大許多,甚至都不能稱之為湖了。腦海忽然閃過布倫老師在堂上說過,如果你們內視異能湖便會發現,自身的異能值會等同於以米作單位的異能湖直徑,你舉起左手,並觸動手腕上的皇家手鏈,目標儼然便是自己...

一道純潔無瑕的白光閃過,一段數字便於虛空浮現。

異能值:10896.4

《續》

——————————
《選項》

A:尋找阿光阿時的儲物空間

B:離開異能湖

//

是否觸法幸運值?

Y / N

//

現時屬性:(三主項上限為20)

力量:9

敏捷:7

智慧:10

幸運:20 (可觸法大奇遇)
我對你地好好,觸法咗兩個劇情。(本身諗住堅持淨係寫百獸榜設定,最後失敗咗,一寫就停唔到手)
7票1?
3打錯
A,主角異能值升左幾倍
第一次寫選項故 希望各位比下意見
https://lih.kg/2188886
第一次寫選項故 希望各位比下意見
https://lih.kg/2188886
A
一道無形的劇痛驀地刺向腦袋,撕心裂肺的痛,好比連續被全速奔馳的跑車迎面撞上的衝擊感

男主角係穿越者 定係純粹樓豬誤筆
誤筆誤筆
新讀者留個靚名
啊光同啊時會唔會識到女朋友仔,叫啊香,啊革
btw,
A
歡迎,唔知呢,靠你地啦
A
你主角都叫得做齊格飛啦
A
神話世界有跑車(好似係)
印度神話有UFO大戰
聽日未必有文,放工後要跟跟錄歌嘅野。

所以我決定比個任務你哋!

第一屆「百獸榜異獸投稿」。

除咗位列三十一位,文章已出現嘅時空蚯蚓,其他全盤交俾讀者們自由創作,最緊要天馬行空,夠稀有,太外掛嘅我就會微微修修令佢有某樣嘢牽制或弱點。每人提交幾想法,一個榜好快就會拼湊到出嚟啦,。

獲錄用想法者嘅獎勵就係!!!

讀者自己嘅想法中嘅異獸出現喺文章之中呼風喚雨,諗起都興奮。

仲等咩啊?直接喺呢到直接留言啦!

但基於呢個想法係由一位cd room讀者向樓豬提議,亦為咗方便大家日後討論劇情,農夫們的聊天室正式上線啦!歡迎大家熱烈加入種田俱樂部。

連結如下: https://t.me/joinchat/AAAAAFdeOZtXttko2MeDhg
開完 tg 個 post 好易沉
開個 fb 留言會好 D
BTW 你開嗰個係 channel 唔係 group
得你可以講嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞