一個輕鬆互動種田文

1001 回覆
178 Like 17 Dislike
唔知咩斗羅 剩係知樓豬好快啲出文
我唔係想睇個故都要論資排輩
更加唔希望趕走樓主嘅讀者

不過其實樓主一路都寫緊同一個世界觀嘅故事
最初嘅版本今年一月已經開始喺連登連載
斷斷續續寫咗大半年
到今個Post多咗好多新讀者我都為樓主開心
咁但係一嚟就覺得樓主係「參考」或者「抄」人係咩意思我真係唔明。

----
有屬性、殺同屬性怪會增加「經驗值」、怪越老越勁同「唔殺都有獎勵」
樓主第一個故已經有
如果咁樣就係抄嘅話 咁所有有Level嘅故事都係抄DnD
「動物原來識講嘢」都有版權我更加係
一路追到上去嘅話 其實大家都係抄考古代人類嘅神話
再送多個Hero's Journey
所有故事其實都係一樣嫁 唔使睇喇

「校園」「啲人以為主角係廢柴」同「屈機老豆」都只係依個故咁啱有嘅
之前樓主寫咗咁耐 都唔見咁多人睇
如果係咁樣嘅話 會唔會係大家其實都好鍾意咁樣嘅打飛機設定呢
天下文章一大抄,根本唔使介意一唔一樣,我一直都冇話樓主有咩做得唔啱,介意既話我就唔會一路追啦,同埋我係話setting一樣唔係劇情完全一樣,兩樣野黎,唔明做咩突然比人訓話
幽靈絲都係緊張海巴先咁
因為一個作者 俾人話同邊個故好似 一樣
都好hurt佢地㗎

睇咗少少 鬥羅
講真 真係唔多似喎
大家唔洗爭論。

首先好多謝幽靈絲幫我解釋,幽靈絲的確係我最早期嘅讀者,一直支持我到而家,衷心感激你咁緊張呢件事。

但係我亦都想多謝獨立巴點醒咗我一樣嘢,我開始寫文大約半年,依然算係一個初哥,一直好緊張「原創」呢件事,因為我想建立一個獨一無二嘅世界觀,所以一開始見到你哋話篇文似斗羅我有啲低落(睇晒斗羅1-3)。但你有一點講得冇錯,setting類近,劇情唔同,又有何不妥?更何況係無意之為,思想稍微轉變,就可以睇到另一面。天下文章一大抄,如果我可以成為一個例外,咁會唔會又係一個指標?我會繼續努力,希望各位讀者繼續督促我,唔好畀機會我拖更。
話時話今日呢更聽日先出好冇,好眼訓做嘢做到想死
只可以講樓豬每晚都好勤力更新。寧願訓少啲都唔想拖住大家。 你地既支持對佢好重要
樓豬出現了
既然樓豬咁講 咁就算啦

不過我會覺得「設定」同「劇情」同樣重要
(甚至某程度上可以話「設定」先係Define一套作品嘅地方。)
而去講「設定一樣」再加上「天下文章一大抄」依啲說話
其實係一個幾嚴重嘅指控嚟。
攰就瞓教先啦
聽日先都唔緊要
但有趣嘅係,我嘅原創故遠遠不及呢一篇興起之作,取捨,一直都係我努力學習嘅課題,睇下我點樣搵到個平衡啦。
但其實睇得足夠多同類型小說就會發現,總會有啲相似位,呢一點我真係唔否應。思緒入面或多或少都會畀舊有記憶影響,到下筆入文嘅時候,就可能會有似曾相識嘅感覺。話說,呢一篇本身真係諗住輕鬆同舊讀者傾下計玩下,估唔到會吸引到咁多新讀者,樓豬已經好開心。
歷史都會重複啦,點解作故就唔可以睇開d呢?
要完全唔一樣係好難做到,就算斗羅都有唔係原創既部分,山海經都有唔係原創既部分,我呢d唔係accusations係講緊一個事實,係講緊文明既發展本質,冇人借鑒前人個社會唔會進步,重點係要make it better instead of make it worse,只係講緊呢個道理啫
咁《祈天世界》又有個幾大限制性嘅問題嘅...
同步更新嘅《亞當》雖然畀我哋玩爛咗
不過亦都開始咗「揭示世界嘅真相」
而小白個故亦都承接落去

我會覺得依個故「進化」咗嘅位係 喺劇情選擇之外
加咗能力配點同用幸運值兩個額外嘅選項位
咁樣令到讀者互動嘅空間大咗好多
而投票發動幸運值更加係幾大嘅創新嚟
甚至喺外國嘅Quest都係未見過
(相對地佢哋偏向模仿Tabletop Games咁用虛擬擲骰決定
其實「相似位」依樣嘢
外國直情有人開咗TVTropes依個類似Wikipedia嘅網站去記錄

而頭先我亦都輕輕講咗Hero's Journey依樣嘢
(話說連登有位巴打開咗個學術Post討論依個概念)
其實就係講緊古今中外嘅故事神話 好多時都係循著依個「套路」去行
如果咁Reductionist 咁拆骨去肉咁睇一個故事
咁其實每個體裁入面99%嘅故事都係同一個故事嚟

相對地有好多「設定」「元素」其實已經滲咗入我哋嘅流行文化入面
甚至可以話係一種「集體回憶」嚟

即係例如有獨角獸 有龍 有聖劍依啲嘢
其實都係由古代嘅傳說同神話轉化出嚟
不過已經喺幾十年前畀人玩爛咗
「地水火風」依啲「元素」更加係「古代科學」嚟

而隨著有『fate』依類作品出現
去搜羅一啲以往唔係咁流行 世界各地嘅傳說神話
將來就會有更加多嘅元素同情節畀人玩爛

近代由Tabletop RPG演化出大為流行嘅MMORPG之後
有「經驗值」「等級」「一招招嘅技能/天賦」甚至係「儲物欄」
都漸漸成為一啲好「標準」嘅Mechanic

而我會始終堅持 Plagiarism「抄襲」唔應該係一樣咁輕易作出嘅指控嚟
「致敬」「模仿」「改編」都係可以接受嘅創作形式
但係「一模一樣咁抄」我相信唔係正常人可以接受 更莫講欣賞嘅做法
「天下文章一大抄」依句來歷不明嘅「名言」
有意無意地將「用典」同「抄襲」混為一談
難聽講句真係好有某國人嘅特色。
respect
希望樓豬唔好介意我騎劫你個Post講啲無聊嘢
最早其實係咪薯皮
所有由《再一次抗爭》開始睇嘅讀者都算早期
純故事推進升級。而個人數據方面,前期唔夠先會有明顯影響,但當你三項數據都係正常以上,自己就唔會覺得有特別,因為冇人會特別留意一個正常人(有一話係智慧不足所以逼你哋用咗一點幸運值㗎)。
諗住幾十個回覆實有文啦,點知係無聊撩交嗌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞