[互動故][打鐘放學]《Zoom lesson》 (4)

903 回覆
26 Like 2 Dislike
我諗係睇咩學生既
始終要摸摸個底先
其實寫文只係假象
真正係嚟派膠

希望可以令你有代入感
對付他們的最佳方法應該是「以毒攻毒」,要比他們更壞更瘋狂。

還記得大學的講師提及過,千萬別把學生當作是傻瓜,他們可是很聰明及機警的,單靠短時間內,就能判斷出該老師能否欺負,或是無視老師的指示。

故此,想要令他們尊重自己的話,就必須要於首堂表現自己的與眾不同及控場能力,讓對方無法猜透自己。

簡單而言,那就是一場心理戰。

當初的我,還無知地笑指講師把其情況誇大其詞,就如把學校形容成賭場一樣。怎料到,如今竟一一實現。

而我現時正正就需要以出奇制勝的方法去處理。

「粉刷?呢個粉刷完全唔夠粉,都整唔到我全身白雪雪,失敗。」我故作鎮定地拍拍兩肩肩膊,並且拿起跌在腳邊的粉刷。

接着,我警戒地步向教師座位,隨即發現投影機的遙控不見了。

「遙控呢招的確唔錯,可惜嘅係,我企係度都可以㩒到個掣,高就係咁好~」說罷,我注意到同學們的目光仍然不懷好意,似乎在期待甚麼,也就是說,他們還有最後的招數未被我發現。

「快啲坐低教書啦!」坐最後排的同學大喊,其餘同學立即附和起來,那位同學應該就是B班的精神領袖吧?

他將會是我下一個的目標,現時的我需要找出最後的機關。

我仔細地觀察四周,然而看起來都非常正常,沒有甚麼不妥。

到底看漏了甚麼?還是我太多疑?

我繼續保持警惕,並且留意他們的眼神,倏地,我察覺到某部分人的目光都專注於教師椅上,再加上剛才「領袖」所說的坐下教書......

種種跡象可見,椅子應該暗藏玄機。

我盯住椅子表層,發現當中像是有一層透明東西於坐塾位置,我從口袋取出紙巾,並且鋪在櫈上。當我打算拿走紙巾以查看該物質時,卻發現其緊緊依附在椅子似的,難以移走。

迷底解開,該物質便是超能膠。

「超能膠呢招的確唔錯,我本來發現唔到,但因為你哋係咁叫我坐低,而且有唔少同學都望住張櫈,所以我就知道咩事。下次注意,喔,下次我都會知道。」我不徐不疾地說。

得知我沒有上當後,他們都紛紛露出失敗的眼神,有些更互相指責,而「領袖」依然感到不忿。

瞄過座位表後,我走到領袖旁邊,正所謂擒賊先擒王。
「你諗嘅招式可能玩到其他老師,但對我嚟講,未免太幼稚園level。

比我嘅話,我就唔會用咁少粉嘅粉刷,或者可以進階啲,痴大塊保鮮紙喺門隙之間,咁透明嘅邊個會睇到?

而無咗遙控器就更加易解決,係玩嘅就係熄總掣,甚至整亂Keyboard啲制,㩒A出Z,幾咁好玩。

至於最後......幾乎可以話無破綻,唯一破綻就係你哋太心急想我中計。

你叫吳聰之?我同你個名都幾似,未正式介紹,我全名係吳志聰。」

「唔好亂拉關係。你講咁多嘢,最後咪又係會告上去比班廢柴聽,然後又扣分又留堂啦?除咗呢樣,你哋仲識啲咩?」他不屑地說。

「我唔會扣你哋分,亦唔會將頭先嘅事講比其他人聽。我反而好奇,你哋明明只係翻咗一陣學,點解可以咁團結。」我真誠地問。

「你會咁好?肯定係扮曬嘢,之後秋後算賬啦。」聰之仍不相信我。

「我唔會呃你哋,我哋未來仲有一年時間要相處,你覺得我會傻到出賣大家之間嘅信任咩?咁對大家都無好處。」我試圖說服他。

他猶豫不決,但最終亦願意告知我箇中真相:「我哋唔係好熟,只係我哋咁啱都好憎老師,好憎校規,好憎功課,所以先有你講嘅所謂嘅團結。」

有着共同目的而一起團結,即使互不相識也好?

的確,團結本來就是人類最大的武器。

「我明你哋點解憎老師,但唔係每個老師都係咁衰,世上都會有好老師。」我說出自己見解。

旁邊的同學搶話:「佢哋嘅好都只係對乖嘅同學,我問多少少、講多啲嘢就話我曳!」

其他同學亦同意道:「係囉!坐咗成日已經好攰,又要做功課、又要補習、又要早起身,成日話好唔鐘意我哋,我哋夠唔鐘意啦!」

吳聰之得意洋洋地說:「聽到啦?所以我哋先會反撃,令佢哋教唔到書,比佢哋試下我哋有幾辛苦!」

我曾想過與他們講道理,但他們對學校及老師的憎恨已根深蒂固,並非一時半刻能夠改變。

最後,我變通地說:「既然係咁,你哋願唔願意比次機會我去教你哋?睇吓你哋覺得我點樣,算唔算你哋口中講嘅壞老師。」

他們面面相覷,吳聰之作代表回應:「既然有時間,就試下~」

成功了!

接着的教學過程中,他們的確比其他班別比較多話及容易分心,同時亦對不同的科學知識有疑問及興趣。

真正的學習,本應就不是教師單向地講解,而是雙方皆有互動。

「點樣?我算唔算合格?」未幾,上課時間結束。

「唔知㗎,我哋要討論下先。」他們還真有趣,「咁我翻去等通知先啦喎,下堂再見。」

如果硬要說B班是最壞的學生,
那他們亦可稱為最有個性的學生。

不受校規的束縛、有着獨立思考、較高的組織能力。

這都是書本內無法參透的,反而會因校規而漸漸磨滅自己的獨特。

也許,

學生才是我的真正老師。

回到教員室後,同事們都好奇着我的身體狀況:「你個頭白咗啊!你頭先上堂點樣?仲Ok?」

我微笑道:「Okok,我真係無事。」

此時,連高級的主任亦前來詢問我的狀況:「吳Sir你真係Ok?你有嘢真係可以講聲講,我哋唔會因為咁而炒你。

今日有好多老師都投訴B班好痴線,你新嚟又無乜經驗,怕你咁挨落去會頂唔順,老實講,我哋都好少收過咁樣嘅學生,通常都係好乖好聽話,但今次嘅情況太特別,我哋可以額外比機會你教其他班,唔洗再去B班,你點睇?」

這樣的話......

A、堅持教B班
B、答應轉班
A
btw 會唔會咁教數學
https://youtu.be/-C_uT8bFw3Q
A
B
A
A
識教呢啲學生先開始識教書
A
A
A
A
A
A 處理下屬問題 容易過搞 上司針對問題
笑死
可能會
認同
「應該唔洗,我想挑戰下自己。」我禮貌地回應。

她以質疑的目光重複:「真係?機會過咗無㗎啦喎,你一個人真係搞得掂?」

「放心,我Ok。」

「Ok。」她似乎不相信我能應付得到。反正來日方長,時間能證明一切。

放工後,我就與Janice見面及共晉晚餐,這可是我倆擁有正式工作後的第一餐。

「你今日做成點?嗰度啲細路乖唔乖?」一碰面,我就詢問她的工作情況。

「放工仲講工事?唔係要好好Relax下咩?」

「難得第一日翻工,好奇你翻成點。」

「嘿嘿,你女朋友我緊係做得好啦,無一個學生可以逃出我手指罅。」她信心滿滿地說。

我不禁好奇她的教學方式:「咁輕鬆?唔會有學生想反你咩?」

「Nonono,我唔會比呢件事發生,我一入去就會比個下馬威佢哋睇,令佢哋唔敢惹我。」想不到,Janice竟為這類型的老師。

「你唔會想同佢哋有交流溝通咩?」我問道。

她思索片刻:「無特別想,我嘅責任係令佢哋聽書,可以學到嘢。溝通嘅話,佢哋身邊都已經有好多同學可以傾,我會着重於教書方面多。」

「我反而會兩樣都着重,要令佢哋聽我講嘢,首先就要同佢哋打好關係,大家有基本了解,咁先可以吸引佢哋聽書同乖啲。」明顯地,我與Janice的教學風格完全不一樣。

「你會咁上心?你唔係咗有份工㗎咩?」Janice笑說。

我立即反駁:「邊個話㗎?我不知幾有Heart去做好呢份工。」

「咁你覺得自己有冇可能長做?」

「而加只係第一日,暫時未諗到咁長遠。」

「我就覺得自己會長做,幾享受教書嘅感覺。」她平淡地說。

「好啊。飲翻杯先,祝我哋可以保持初心!」

「呢樣好重要!飲!」

說罷,彼此就高興地碰杯,憧憬着未來的發展。

所謂的初心,
除了代表着自己對職業的抱負之外,
亦同時意味着,
那是最真實的自己。
自那天起,我們就於教師生涯中渡過一個月的時間,其時間可謂既忙碌又充實。

雖然B班的學生偶爾仍喜歡作弄我,以及分心的情況較頻密,但我亦享受與他們相處的時間,他們總有着跳脫的思維及意見,間中更問出我無法回答的問題,可見他們的求學精神非常強烈。

儘管如此,其他老師對B班的評價仍是非常差劣,只因除了在我所教授的科學堂以外,他們於其他課堂的表現都較活躍好動,故此不少老師都對他們帶有偏見。

至於另一班,也就是我初來教授的1A班,自我改變教學模式後,其學習氣氛都有所進步及改善,他們都用心及專心上課。

而當時稱自己數學基礎不穩的鄭佩欣,亦提出偶爾為她進行補底的建議,眼看她有心學習,我當然樂意答應。

由此,我會於每隔兩個星期三,為她課後補習半至一小時,然而她近來有明顯的進步,所以我打算暫停補習,讓她休息。

不過,佩欣卻出奇地要求我為她補習。

「你唔係識曬?我見你上次做嘅練習都好好。」我不解地問。

她像是有難言之隱般回應我:「呃......唔係㗎,我都仲有嘢唔識,你可唔可以幫多我一次!」

既然她懇求道,我沒理由拒絕。

「咁好啦,我哋放學再見。」

未幾,我倆再次於自修室會面。

「邊度唔識?」

「呃......呢度。」她像是隨意揀選一樣。

我沒多想地如常指導她,可她根本沒有仔細聆聽,而且顯得非常緊張。

她肯定有不妥。

「你係咪有嘢想同我講?」我直截了當地問。

佩欣害羞地問:「你有冇拍拖?」

我頓時慌張起來:「吓?你做咩咁問?你想講咩?」

「我最近好似鐘意咗個男仔,但我唔知佢係咪都鐘意我,而且媽咪成日話讀大學先好拍拖,我而加只係中學......我係咪唔拍得拖?」

「咁......你都唔肯定人哋對你有冇意思,可以唔洗咁心急去諗拍拖嘅,可以花多啲時間了解佢先。」我小心謹慎地回答。

她堅定地說:「唔係㗎!如果唔可以拍拖嘅話,我就唔會再諗住佢,但如果可以嘅話,我就會繼續鐘意佢。」

可以這樣的嗎......?

佩欣接着說:「所以我想你比意見我,到底中學時期應唔應該拍拖?定係我要等到大學?」

哇......這可算是文憑試的中文口語題目,到底學生應否談戀愛?

我應該如何回答呢?總感覺自己的答覆會對她有重大的影響,不可隨便回答。

我應該......

A、可以,但要兼顧學業及生活
B、不可,現時還未成熟
C、表示無法為她解答
A
C
A
C
可以提供一啲思考方向比佢自己諗
太早灌輸一套諗法比佢好易fix咗佢mindset
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞