[互動故][打鐘放學]《Zoom lesson》 (4)

903 回覆
26 Like 2 Dislike
A 認真唔係玩玩吓嘅
小學拍我都接受到
btw 佢鐘意嘅人唔會係主角掛
C
C
C
C
C
A
A
live咗
Live咗先好
你嘅一票都好重要
既然佩欣對我提出比較有深度的問題,也就是說她對我有一定的信任,我可不能隨便敷衍她,或是輕視該問題。

我深思過後,最終得出一個結論,但我並不打算直接告訴她。

「咁你自己係點諗?你覺得中學時期應唔應該拍拖?」我希望她能自行思考,而非依賴別人的意見。

她顯得非常苦惱:「我就係唔知先問你......你而加又問翻我。」

我嘗試引導她:「你心入面點都會有個答案,如果你真係唔肯定,不如試下講自己對拍拖呢件事嘅諗法?」

「嗯......拍拖可以多個人陪自己去玩同放學,有唔開心都可以第一時間揾對方。但唔拍拖嘅話,就會悶啲,不過就唔會受傷。」

「受傷?」

「受傷嘅意思係,會因為分手而喊同唔開心。我見睇戲啲女主角一同男朋友分手就喊到七彩,但最後又會好快同另一個幸福快樂咁生活落去。」她認真地說。

「睇戲同現實最大分別就係,睇戲嘅你係旁觀者,係一個觀眾。而現實嘅我哋,全部都係自己嘅男女主角,你唔會知道邊個係配角、邊個係主角,結果會點樣。

亦既係話,你嘅人生,係由自己決定。」我抽象地說。

「難明過數學......」

我笑說:「唔明都正常,好多事都要靠你自己去感受,總有一日,你會明。

簡單嚟講,我嘅意見只係比你當參考,而唔係一個答案,最後作出決定嘅係你自己。

愛情唔係是非題,但你要記住,拍拖並唔係一個人嘅事,正如你所講嘅受傷,其實唔止係女主角會喊,男主角都會㗎。

所以,千其唔好當拍拖係玩玩下,要認真對待。」希望她能夠明白。

「放心!我一定會認真!」她展露笑容。

「咁就好,翻屋企慢慢諗清楚,唔洗刻意迫自己有答案,有啲人,甚至會用半生時間去尋找答案。」

「好!」

說罷,我倆就揮手道別。

返回教員室之際,腦海忽然冒出她剛才的一句,

難明過數學

的確,愛情往往比數學更複雜,

愛情,

從來都沒有標準答案。

不過,

我的答案就是Janice。
為佩欣解答愛情問題的一星期後,她這次給予我一個較肯定的答案。

「我會繼續鐘意佢,但會同佢相處耐啲先表白,因為我唔知自己係咪有心理準備拍拖。」她終於從自己身上找到答案。

「好事,相處都係一樣非常重要嘅事,咁先知自己同對方夾唔夾。」想不到,我會變成愛情諮詢師。

「嗯!多謝阿Sir!」語畢,她打算轉身離開。

「等等......」我把她叫停。

「?」

「你到底暗戀緊邊個?」我好奇地問。

「你咁都睇唔出咩?」甚麼?難道......

她接着說:「咪就係......」

我嚇得打斷她:「唔洗講啦,呢個係你私隱,我都係好奇問下。」

「唔緊要,我可以講㗎。」她看來毫不介意。

「呃,我仲有嘢做,下次先啦,拜拜。」我連忙逃走。

離開之時,有一大羣的老師圍繞住1B班班房門口,驟眼望去,其老師均為屬於訓導主任以及他們的班主任。

此時,班內突然傳來一陣的騷動,混亂之際,吳聰之突圍而出,衝出老師們的缺口。

「佢走甩咗!」老師們大喊,而班内的同學立即築起人牆,不讓他們追捕吳聰之 ,並且不斷重覆:「你哋誤會咗佢!佢根本無咁做!」

房內的老師完全聽不入耳,只要求B班同學讓開,戛然,我與其中一位訓導老師不自覺地對視,他心急如焚地對我說:「你係咪睇到曬?快啲捉翻頭先嗰個男仔翻嚟!」

怎麼會弄成這樣?他們發生甚麼事情?我應否把吳聰之找出來?還是從此事抽身?

A、答應,並且把吳聰之交給訓導

B、假裝無法幫忙,但暗中把吳聰之找出來了解事件

C、假裝只是剛經過,接着還有事處理,無法幫忙
A
B
B
B
B
B
B
B
B
b
B
我還是擔心吳聰之的狀況,故此決定拒絕訓導的要求,自行把他找出來了解。

「我啱啱行過,唔係好知咩事,我揾其他同事幫你。」我假扮自己剛經過,無法幫助他。

「好,快啲! 」他着急地說。

我回到教員休息室後,隨意找個行動力最低的同事幫忙,「阿Roy,幫幫手。」

「吓?幫咩?」他愕然道。

「訓導話要人幫手揾個學生,但我有嘢做,所以就交比你去揾啦。」我拍拍他的扁膊。

「我淨係識整電腦咋喎......」他茫然地說。

「當打機咁揾寶箱囉,你得嘅。」說罷,我就出發尋找吳聰之,而我轉身的時候,聽到他喃喃自語:「咁我都要知嗰個人叫咩名㗎......」

步出教員室,我思考着他會到走到哪個地方躲避。現時為上課時間,基本上所有的同學及老師都會逗留於班房內,他必須要藏身在室內空間,否則很快就會被人發現。

有甚麼地方呢?

不管了,先隨處找找,被其他人快我一步就完蛋。

我以洗樓的形式仔細地觀察着,甚至走到操場附近查看,可是仍然沒有他的蹤影。

最後,我停留於廁所門前。

「到底佢去咗邊?」我盯住男廁的公仔符號深思着。

廁所?

廁所!

躲藏在廁所內,根本沒有人會在意誰進入,或是認為對方只是於上課時間到廁所,並不會對對方抱疑心,更重要的是,老師甚少踏入此地。

他一定躲藏在廁所!

我重新於每層廁所檢查,其中來到一間臭氣熏天、尿味濃烈的廁所門外。

雖然內心非常抗拒,但為了找到他,我不得不進入。

果然,我成功在內找到他。

「你點解會揾到我?」他顯得非常驚訝地說,然後緊張地接着說:「出面係咪有其他人?」

「得我一個揾到嚟咋,無人係出面。到底你哋發生咩事?」

他歎息:「你幫唔到我㗎啦,佢哋喺我書包揾到包煙。」

「咩話?你食煙?」我激動地問。

「See?連你反應都咁大,第一時間就覺得我食煙,咁嗰班衰人又點會信我講嘅嘢。」

「咁你話有包煙嘛......點都會聯想到係食煙,你講清楚成件事到底係點先。」

吳聰之完整地把整件事的來龍去脈交代:「係咁嘅,我上堂就無聊想玩下個老師,我就用計數機當手機咁玩,由佢角度嚟睇,我就好似偷睇手機咁喺櫃桶用電話。

佢發現咗之後,就意氣風發咁打算落我面,點知我只係攞住計數機,個賤人又唔忿氣,於是就屈我收埋咗手機係書包,無熄機,迫我要拎曬書包入面嘅嘢出嚟。

反正我每次用完都有熄機,點知,一拎就有包煙。

之後,佢就一直話我有食煙,然後嘅事,你都應該好清楚。」

「包煙到底係邊個?」這才是我最關注的事。

「我都唔知,我根本就無食煙。可能係老豆掛,佢成日都飲醉食煙,有機會醉咗無為意就放咗包煙入我書包,不過今朝又好似唔多見,但我諗係佢放,得佢先會咁做。」

「但你今次選擇咗逃走?你平時都唔係咁㗎,你唔係唔Care缺點、留堂咩?」我不解他是次的舉動。

「我點解釋都無用,佢哋完全唔信我,一嚟就認定我有食煙。我係唔介意佢哋用方法去罰我,但我介意佢哋屈我。

我根本就無做過,我根本就無錯,點解我要比佢哋罰先?」

「所以,你就決定用走呢個方法?」我開始明白他的用意。

「係啊,既然我講咩都無用,咁我咪走囉,避唔到一世,但我都想享有幾分鐘嘅寧靜自由。」

「.......」我不知說甚麼才能安慰他。

「你走啦,唔洗係度陪我㗎,一陣比人知你見過我就麻煩,今次件事,你唔會幫到我,我唔會怪你,你快啲翻去啦。」吳聰之催促我離開,可是,我又怎可能眼睜睜地看着他被人誣捏?

但要是我為他平反的話,我的工作表現會因而影響嗎?

而且,他也說過自己不會得到其他老師的信任,單憑我一個初入職的員工又有其說服力嗎?

我應怎樣做才好?

A、為吳聰之平反
B、離開,當作沒有找到吳聰之
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞