[互動故][打鐘放學]《Zoom lesson》 (4)

903 回覆
26 Like 2 Dislike
1C 2A 3A 終於追到live 就快完故唔捨得
我都唔捨得
好,就決定重遊舊地到韓國,並且以緣份遊戲作求婚方式,那就當然需要朋友來替我追蹤其位置。

朋友......請那位會願意幫助我呢?畢竟要飛到韓國,也許他們都沒有時間,有甚麼適合人選呢?

似乎好久都沒有與林逸峰聯絡,要不就請求他幫助?但彼此確實沒有聯絡一段時間,貿然去找他會否太唐突呢?

A、聯絡他
B、找其他人
如無意外嘅話
呢篇應該係最後/尾二比大家揀choice
A
A
A
我本身就係想諗林逸峰
A
A
A
A
A
a
A
A
他如此熱心,應該不會拒絕我吧?

由此,我直接就聯絡他,請求他的協助。

「Hi,你下個月得閒?」我問。

「應該得,有事揾我?」

「我打算同Janice求婚,我已經有曬計劃,但得自己一個人好難做到,所以我想請你幫手。」

「認真?你真係揾我嚟做?」他似乎不太相信我會找他。

事實上,我與林逸峰不算是親近的朋友,亦不會常常聯絡對方,但每次跟他見面時,都總會有種似曾相識的感覺。

「認真啊,我打算去韓國,我點會比翻啲機票錢你。」

「唔洗啦,難得你求婚都肯揾我嚟幫手,我自己比翻錢就得。」

「唔係咁好嘅......」沒想到,他甚至願意自費去協助我。

「得啦,唔好咁婆媽,總之你到時比個時間我,我去訂機票。」

「好......唔該曬你。」我不好意思地接受他的好意。

跟林逸峰商討過後,我亦趕緊到首飾店去選購戒指,恰好他同樣有時間,所以我倆就一同前往。

「你好,有咩幫到你哋?」店員親切問道。

此時,我和林逸峰異口同聲地回應:「我哋係嚟買結婚戒指。」對方的眼神頓時變得奇怪,更打量着我倆的手指。

「黑色衫嗰位先生啲手指比較細,應該可以戴到女仔Size。」她所指的人為林逸峰,我隨即澄清:「佢係幫手陪我揀咋。」

對方尷尬地向我們道歉,然後馬上介紹戒指給我們。

我本認為無需花太多時間去選擇。然而,我想到Janice比較看重結婚,故此,我決定細心地揀選。

至於我所揀選的條件非常簡單,就是順眼。雖然我也有潮流觸覺,但這只適用於自己身上,我不太懂得為他人襯搭衣服,所以未知Janice會喜歡及適合甚麼戒指。

而人們大多追求戒指上的鑽石,越大越精緻則最好,但我討厭被這些規條規限着,故此不會重視及執着於此。

要是Janice不喜歡我的話,即使我拿着全球最美的鑽石戒指也好,她同樣會拒絕我。

基於此標準下,我終於成功找到合心意的戒指,其鑽石有種莫名的吸引力,雖不算是明顯及突出,但假如仔細觀察,就會發現當中有另種的彩光,讓人着迷。

「就係佢。」我毫不猶豫地作決定。

「你咁快就揀好?呢隻睇落好普通。」林逸峰評論。

「但我覺得Janice會鐘意。」

「你揀得嘅話,佢一定會鐘意嘅。」

選購好後,我們循例到餐廳聚舊,而他亦不忘拍片,為自己的頻道增加粉絲人數。

「下星期就可以介紹韓國嘢食比觀眾,估唔到拍YouTube 拍到衝出香港。」他興奮地說。

「你而加都係做緊YouTuber?」我好奇他現時的近況。

「係啊,見啲人又幾鐘意,我自己又Enjoy ,所以就keep住做。最近仲教佢哋做gym,順便練下大隻。」

「仲未有拖拍?」

「之前有,但最後都係散咗。」

我不懂如何安慰他,只好客套地講:「女死女還在,下個更精彩。」

他微笑:「嗯,順便祝你求婚成功。」

說到求婚,我有件事感到非常好奇,想要從他身上尋求答案,但為免尷尬,我還是別追問。

然而,在彼此分別之時,他卻主動向我問:「你係咪有嘢想問我?」

故此,我放膽問道:「點解你咁肯幫我嘅?」

自我們相識以來,他都一直願意前來協助我,甚至沒有半點怨言,不問回報地幫助我。

為甚麼呢?

他淺笑道:「因為你好似佢,所以我想幫你。」

「邊個佢?」

「樹力。」他說起久違的名字,連我自己都差點忘記彼此相識的主因,在那模糊的記憶中,我曾經成為樹力。

到底他與真正的樹力經歷了甚麼?

為何他們如今都老死不相往來?

這答案,也許只有他們兩人才知曉。
待我和林逸峰再次見面時,地點經已由香港改成韓國。

是次的求婚計劃,只許成功,不準失敗!

我預先把韓國的行程告知林逸峰,好讓他能得悉我們的位置,而我的求婚日子,得將會為行程的第三天,頭兩天先讓Janice放鬆心情,確信這是普通的旅行。

直到今日,即是行程的第三天,我將會帶她重回舊地,也就是我從緣份遊戲落敗的地方。

「點解我哋會嚟咗呢度?上次咪嚟咗囉?」她疑惑不已。

「上次我玩緣份遊戲輸咗,我一直都好唔忿氣,所以想喺同一個地方,挑戰你多次。」

「哦?咁我又無所謂喎。

好,我接受你嘅挑戰。」她不虞有詐。

「但今次要set特別啲,唔好互相揾大家,淨係由我嚟揾你。」

「係喎!我上次乜都無做,打算由你嚟揾我添。咁好啦,今次照樣由你嚟揾我,我講明先,唔會手下留情㗎。」

「我都會好快揾到你,時限兩個鐘。」

「好。」

接着,我躲藏起來,並且交由林逸峰替我追蹤Janice位置,我大概會讓Janice隨意遊走一個半小時左右,待她再次以為我會落敗時,我就直接出現於她眼前。

最後十五分鐘時,我透過林逸峰傳來的訊息,得知Janice身處的位置,我從遠處觀看,注意到她的神情比較緊張,不斷東張西望地尋找我的身影。

到最後五分鐘時,我才緩緩地走到她身後。有不少的人流在我身旁經過,但我眼中就只有Janice一人。

「揾到你啦。」我輕力地拍着她的肩膊,她驚訝地轉身看着我,似乎未能相信我能夠在茫茫人海中找到她一樣。

正如我自己亦無法想像,彼此竟在人海之中相識相愛。

「你又會揾到我嘅?」她睜大了眼晴。

「我有個地方想帶你去。」本來打算直接向她求婚,無奈韓國的大街都比較多人流出入,擔憂群眾壓力會影響她。

由此,我決定帶她到郊區地方。

「帶我去邊?」我沒有回應,只向她遞過眼罩,她迷惘地按照我的指示,其後我倆及連同林逸峰就一同坐上的士。

我以眼神向林逸峰示意,讓Janice得知他的存在及聽他的聲音。

「你咪係介紹餐廳嗰個人!啊!好想除底眼罩!」Janice興奮道。

一路上,林逸峰亦以Youtuber的身份與她溝通及安撫其心情,避免Janice過於緊張。

而我則沒有加入討論,只坐在一旁,為待會的事情默默緊張。

未幾,我們終於到達目的地,那是人煙稀少的郊外地區。

「到啦。」我小心翼翼地扶她下車,並且讓林逸峰設好鏡頭,好讓此幕能夠記下來。

我把Janice帶到樹林的正中央,然後把她的眼罩除下。

她的眼睛未能適應突如其來的光線,所以下意識地用手遮擋着,這正正是我所想的—-—我們的眼中,就只有彼此。

「呢度係......」

我向她半膝下跪,說出自己多年以來想說的話:「

我曾經喺腦入面幻想過呢個情景不下一萬次,但去到呢個時刻,原來我都一樣咁緊張。

咁多年嚟,你都支持我做嘅每一個決定,就算我要去Exchange一年,變成Long D都好,你都無因為咁而離棄我。

你曾經講過,同鐘意嘅人一齊嘅話,同佢做所有事都會覺得時間過得好快。

就算奧克蘭嘅景色有幾壯觀、有幾靚都好,無你喺我身邊,太陽都只係一個普通嘅發光體。

你講得好啱,原來世界再靚,都唔及喺你身邊咁幸福。

張愷雪,你係我吳志聰呢一生人唯一想娶嘅人。我想喺往後嘅日子入面,去照顧你一切,去愛你一生一世,去成為你最值得依靠嘅人。

Janice,你願唔願意嫁比我?」說罷,我拿出戒指。

本想重新細說彼此的愛情故事,但經我細想過後,我才意識到過去的日子並不重要。

最重要的是,我的未來有Janice陪伴。

Janice眼泛淚光,激動不已地接過戒指:「我、我願意!我超級願意!」

昔日,我以為「我愛你」這三字足已令人動容。

但原來,「我願意」才稱得上為世上最動聽的句子。

當然,這句說話僅有Janice有資格說出來。

最後,我倆相視而笑,再相擁而泣。

在Zoom lesson之中,我遇上了你。

在人生的課堂之中,我們選擇了彼此。

《Zoom lesson》全文完

希望大家鐘意呢個結局
鐘意嘅送埋正評比我 再Follow埋樓豬:
The_practicing_storyteller
點講呢
作者係咪戀愛經驗比較少
對愛情想像太美好
個結局好好不過太平淡
反而樹力同仆街鄧sir條線更加吸引
都可以咁講
所以我比較擅長寫sad嘢
今次算係新嘗試會再努力摸索下
雖然結局完咗 但都會有短篇後傳同樹力篇 仲有作者廢up嘅後記
有興趣嘅朋友可以追埋先走
會唔會講番有啲咩特別嘅選項係有影響到成個故嘅走向之類
期待樹力篇
想知樹力而家點
最影響就係一開始大家揀咗應Janice嘅Hi
因為我一開始只係想寫樹力同主角嘅故事
點知寫寫下就寫咗Janice角色出嚟
學校線就係主角上堂點樣對待班學生 揀幫唔幫
如果差就會令到班學生反佢 主角都可能會變教畜

至於zoom lesson條線
支持譚仙怡拎$10嘅話 佢哋件事就會比人放上網
因為呢個係社會實驗嚟

暫時記得大概係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞