[互動故][打鐘放學]《Zoom lesson》 (4)

903 回覆
26 Like 2 Dislike
B
b
E
[互動故][打鐘放學]《Zoom lesson》
真人真事?
好耐無見 多謝你無棄故
好快轉到結局
可惜唔夠8個正皮
最後都係B當選
「我哋直接引曬比鄧Sir搞過嘅人入嚟?至少可以有人證去指證佢。」我建議。

「Ok喎,我仲可以用受害者加過來人身份去開Post,叫你間學校啲學生注意。」Janice舉腳贊成。

「但我都要問下學生意見先,始終係牽涉到佢,佢想點做先重要。」

「你都啱嘅,咁聽埋佢點講。」

於是乎,我於隔天就馬上徵求她的意見,為了能夠得到共識,我更要求佩欣秘密地把當時人帶來,好讓彼此可以一同討論。

「我已經幫你諗咗個辦法,完全唔洗你出面,鄧Sir亦都唔會知道你爆佢出嚟。」我對她說。

「係咩辦法?」她似乎不相信有這種兩全其美的方法。

我將全盤計劃告知她,包括Janice亦會把自己的經歷訴諸群眾,「要吸引人將自己嘅經歷講出嚟,首先就要講自己嘅事。

所以,鄧Sir根本唔會懷疑你嘅身份,只係覺得有人踢爆佢以前做過嘅事,到時佢身敗名裂,你自然就甩難。」

「嗯.....」她認同此方法。

「佢而家仲有冇幫你補習?」

「無啦,可能佢都知我唔鐘意,所以無再主動搵我,變翻正常師生關係。」

「咁都好啲,總之佢有咩動靜就記錄低做證據。」我叮囑她。

「知道。」她點頭後就返回課室。

我回家後亦隨即與Janice商討,「你真係Ok?咁我就將你嘅經歷放上網,再加密鄧Sir嘅資料同相。」

「我Ok。」Janice 沒有絲毫的猶豫。

由此,我以召集認識鄧Sir及被他騷擾過的過來人作標題,並且分享Janice以往的經歷。

雖然帖文沒有我們想像中的引起大規模的迴響,而且當中也有人批評Janice的人格,但除此之外,我們亦成功吸引不少受害人表達意見。

「我記得佢!佢教書真心有料到,但一同佢熟咗就摸手摸腳。」

「我識佢,聽講佢以前都已經一腳踏N船。」

「報去橙汁日報啦!呢啲人仲點可以再做老師。」

我們大概花了好幾天的時間去收集有關鄧Sir過去的黑歷史,以及受害人對他的評價。

綜合一切資料後,就決定按照其中一位網民的留言,將此消息傳送到報章,嘗試引起迴響。

報導出版後,的確有一部份的人士去關注事件,特別為該校的家長,更表示要鄧Sir辭職或者轉校。

校方在迫不得已的情況下,則向家長表示已把鄧Sir停職調查去安撫人心。

然而,我卻從Roy身上得到內幕消息。

「呃......我知咗啲唔應該知嘅事,但唔知好唔好講。」

「唔好吞吞吐吐,有咩快啲講。」我好奇不已。

「係咁嘅.....我之前幫啲老師搞進修,點知發現鄧Sir根本就無被人停職,校方自己單方面宣布停職,實際上就只係要佢去進修,所以佢大概一年後就可以翻嚟。」

「咩話?只係咁普通?」我還以為他會被辭退。

Amy無奈道:「係啊,佢同學校啲高層好熟,基本上有曬免死金牌。一年過咗之後,啲人唔記得曬就可以再上堂㗎啦。」

這不就代表着,她未來有機會再受鄧Sir的騷擾嗎?

但,我應該就此事告知那女同學嗎?或是裝作不知道呢?

A、告知她
B、裝作不知道
A
A!
A
A
A
B
有啲驚會影響大結局
A
A
點解唔夠正皮
A
「但傷害係永遠。」我不自覺地吐出這句。我暗暗下定決心,要將事情告知那女同學,可不能輕易放過鄧Sir吧?

事後,我把真相一五一十告訴她,「但......我可以點做?好似咩都試曬,點知都係無用。」她苦笑。

「你甘唔甘心?唔甘心嘅,我點都會幫你。」我絕不願意目睹他能裝作若無其事地返回學校。

事實上,他根本不配成為老師。

「我......唔知,但我都唔想再見到佢。」

「事到如今,既然佢已經唔喺學校,咁你一於搞大件事,講曬鄧Sir啲嘢出嚟,我做你會做你backup。」我定要豁出去。

「但我咩證據都無,身邊無人見到嗰一刻.....」

「唔理啦,咩都要試下。」我不甘心。

「好。」

得知此內幕後,我馬上分享予Janice,了解她有甚麼意見。

「直接投訴佢。」

「學校都係佢哋嘅人,唔會有用......」我沮喪地說。

「咁就去翻嗰個Post,爆呢件事出嚟,等報紙再Follow up件事,我就唔信佢可以走得甩!」

「好。」

這次,我的言論直接指向校方,表示他們包庇鄧Sir,而發佈言論過後,校方迫不得已要作出真正的交代,表示會認真調查且即時暫停鄧Sir的進修安排。

同一時間,他們分別召見我,以及陪伴我吃午飯的同事。

「呢件事係學校機密,Ray聲稱無爆出去,只係同你,同埋另外三位同事講過。

根據你對Ray嘅認識,到底佢真係爆咗件事出嚟,定係有其他人做?

呢度得我同你,你所講嘅嘢都只會得我知。」上司威迫道,要求我說出答案。

我心底非常清楚其答案,但要是我表明身份的話則未知他們會如何對待自己,可我隱瞞事實的話,Ray亦可能會因而受無辜的牽連。

我只是為一個女同學平反,為何會變成這個地步?

不過現時並非想這些的時候,我應該怎樣回答?

A、坦白承認
B、推卸責任到其他人
C、沉默
c
好難揀
A
A
C
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞